Efecte COVID-19 și la un an de la trecerea prin boală - Creierul, grav afectat: Ceață mentală și chiar Alzheimer
Noi efecte date de COVID-19 au fost identificate de cercetătorii din Italia. Memoria și creierul sunt afectate mult timp după trecerea prin boală, au avertizat aceștia în cel mai recent studiu privind influlența coronavirusului asupra sănătății.
Oamenii de știință italieni au ajuns la o concluzie alarmantă. Chiar dacă se știa încă din primul an de pandemie în primul rând de sechelele respiratorii și destul de puțin despre afectarea creierului de către coronavirus, cel mai recent studiu vine și crește îngrijorările legate de urmările contractării COVID-19.
Este vorba despre o funcționare redusă în unele zone ale creierului, dublată de acumularea de molecule toxice care influențează memoria pe termen lung sau grăbește apariția bolii Alzheimer.
Studiul italian coordonat de Universitatea de Stat din Milano a fost publicat în „Journal of Neurology”. Acest tip de alterare a funcțiilor cognitive a fost observat în aproape jumătate dintre cazurile analizate ale persoanelor care, la un an de la boală, se plângeau încă de tulburări de concentrare, ceață, precum și de un fel de oboseală mentală, scrie time.news.
Până la apariția acestui studiu se cunoșteau simptomele respiratorii ale COVID-19, fără a avea o dovadă atât de clară despre complicaţiile neurologice, cu afectarea funcţiilor senzoriale, motorii şi cognitive, la care duce boala.
Potrivit cercetărilor, efectele COVID afectează memoria chiar și la un an de la trecerea prin boală, a stabilit studiul prin cercetări combinate, primele de acest fel de până acum. Oamenii de știință au evaluat consecințele cognitive (memorie, atenție, limbaj), funcționarea creierului și, într-un caz, chiar depunerea de molecule toxice în creier, la un grup selectat de pacienți cu probleme post Covid.
Echipa coordonată de neurologul Alberto Priori, și care a studiat pacienții, a inclus neurologi, psihologi și medici.
Potrivit cercetării, în cazul a șapte pacienţi cu tulburări cognitive persistente (pierderi de memorie, dificultăţi de concentrare şi aşa-numita "ceaţă" mentală) de care nu se plângeau niciodată înainte de COVID-19, au fost observate modificări în anumite zone ale creierului, afectând memoria, circuitele care reglează atenţia şi echilibrul şi cele care reglează energia mentală, motivaţia, chiar și comportamentul, într-o anumită măsură. Acest grup de pacienți au fost investigați prin tomografii cu emisie de pozitroni, pentru a vedea cât de active sunt anumite zone din creier sau trunchiul cerebral.
Patru pacienţi examinaţi nu au fost identificați cu o schimbare semnificativă a comportamentului, în sensul că funcțiile cerebrale nu au fost alterate. Concluzia la care a uajuns cercetătorii este că urmările COVID, în cazul acestora, sunt similare celor de PTSD - „modificări psihologice similare tulburărilor de stres post-traumatic”. În schimb, comportamentul modificat a fost observat după studiul unui număr de trei pacienți, dintre care unul, care avea o tulburare cognitivă mai severă , a prezentat o acumulare de amiloid, proteină asociată cu neurodegenerarea şi implicată în boala Alzheimer.
Amiloidul este acea proteină care, atunci când se acumulează în neuroni, determină îmbătrânirea și degenerarea prematură a acestora, fiind implicată în boala Alzheimer.
Studiul italian arată că după trecerea prin COVID pot exista, și la peste un an de la primele simptome ale bolii, modificări în funcționarea zonelor temporale, frontale și ale trunchiului cerebral, adică de acele tulburări de memorie și de concentrare de care se plâng mai mulți oamen icare au făcut COVID-19.