MENIU

Capcana "porcului în viu". Cât costă, de fapt, carnea rămasă după tăierea unui porc

Ca în fiecare an în această perioadă, Internetul și rețelele de socializare sunt inundate de anunțurile privind cumpărări și vânzări de porci vii, adică plata animalului la greutate pe care o are înainte de tăiere. Chiar dacă, la prima vedere, diferența dintre prețul "în viu" și cel de măcelărie face ca prima ofertă să pară rentabilă, lucrurile nu stau chiar așa. Specialiștii atrag atenția că trebuie să știm din start ce dorim să preparăm din carnea unui porc întreg, cât și de faptul că o parte din greutatea "în viu" se pierde după tăiere, deci prețul unui kilogram crește.

Important este că acest subiect este pe ordinea de zi a PE si va vedea întreaga Europă că Austria este izolată și că România îndeplinește toate criteriile și condițiile, iar 26 de țări UE ne susțin. Noi vom prezenta argumente și date oficiale, sunt convins că Austria nu va avea niciun contraargument. Este foarte importantă această primă discție publică, pentru că la veto-ul din JAI Austria n-a oferit, concret și cu documente, argumentele care au făcut-o să ia această decizie. Noi, în schimb, aveam rapoartele specialiștilor europenni, datele europene, rapoartele datele groenz, ale UE. Austria are i problema cu eminggrații, adr aceasta nu vine din romania. Parlamentul are un rol important, das ro decisie doar miniștrii pot lua.


În spațiul virtual circulă numeroase oferte pentru porci în viu, cu prețuri care variază între 15 și 18 de lei/kilogram. La prima vedere, pare o ofertă tentantă, în condițiile în care la supermarketuri și măcelării prețurile pornesc de la 20 și ceva de lei.

La o analiză mai serioasă, lucrurile nu stau chiar așa. Potrivit site-urilor de specialitate, un porc sacrificat pierde 15% doar prin scurgea sângelui, fără a fi tranșat.

După toate operațiunile tradiționale, inclusiv golirea și curățarea intestinelor și a burții, corpul devine cu circa 25-28% mai ușor, potrivit adevarul.ro

Dacă aplicăm procentul maxim de 28% la un porc de 200 de kilograme în viu, pentru care cineva a plătit 3.000 de lei, după tranșare a rămas cu 144 de kilograme, pe care a plătit suma totală de 3.000 de lei, adică aproape 21 lei/kg.

Chiar și așa, prețul ar putea fi avantajos, în condițiile în care prețul unui kilogram de șorici este cuprins între 28 lei/kg și 50 lei/kg, dacă este vândut vrac, și chiar la 70 lei/kg dacă este vândut tăiat.

Și prețul mușchiulețului de porc variază în funcție de magazin și de cerere, de la 35-39 lei/kg chiar și la fabuloasa sumă de 270 lei/kg dacă este etichetat BIO.

CONSUMUL CONTEAZĂ. PORCUL ÎN VIU NU ESTE RENTABIL PENTRU PERSOANE CARE CONSUMĂ PUȚINĂ CARNE

Sigur că astfel de calcule de eficiență trebuie să țină cont de obiceiurile de consum ale cumpărătorilor. Ca ideea generală, dacă nu sunteți nici experți în prepararea delicateselor din carne de porc, nici adepți ai depozitării, cumpărarea unui porc in viu, chiar dacă prețul se împarte între mai mulți cumpărători, nu este rentabilă. V-ați putea găsi în situația ca nimeni nu dorește anumite componente, oasele sau mațele de exemplu, ceea ce însemnă că prețul pe restul cantității de carne crește.



Dacă Olanda respingea Bulgaria, iar Austria dădea vot pentru Bulgaria. p>

la 1 ianaurie Suedia preia șefia UE, iar Suedia a spus că este hotărâtă să repună imediat dubiectul pe agenda urmatorului JAI, din februarie. Suedia a fost corectă cu România, a spus că dacă rezxolvăm problema cu Austria, nu are nicio problemă să revină cu propunerea.

Mai multe articole despre:
porc in viu porc taiat carne in viu carcasa