ANCHETĂ AMPLĂ în Portul Constanța privind poluarea cu tone de deșeuri: reziduurile ajungeau direct în mare! Primăria, AMENDATĂ
Este anchetă de amploare în Portul din Constanța după ce milioane de deșeuri au ajuns pe o suprafață de aproximativ 200.000 de metri pătrați. În zonă era permisă depozitarea resturilor de la materialele de construcții, însă doar a celor care nu poluează mediul. Pe lângă dosarul deschis, Primăria din Constanța a fost sancționată și cu 100.000 de lei.
Zona se află în grija Primăriei de mai bine de 20 de ani, dar se pare că nimeni nu s-ar fi grăbit să afle ce fel de deșeuri ajung deja în mare. Toți cei care aduceau materiale de construcții, însă, erau taxați cu 3 lei pe oră.
Locul s-a transformat într-o bombă biologică în care inspectorii de mediu au găsit, printre multe altele, bidoane de ulei uzat, combustibil, material plastic și gunoi menajer.
"De aici au plecat toate problemele pentru că zona nu era supravegheată, nu se monitorizau cantitățile aduse aici și, mai ales, tipul de deșeu", a afirmat un reprezentatnt al Gărzii de Mediu.
Pe de altă parte, Primăria este nemulțumită de faptul că s-a trezit cu o amendă în lipsa unui act de control și un plan de măsuri.
"Ne-au amendat, sigur... Ei pot face ce doresc dumnealor, noi o să mergem în instanță, nu suntem de acord. Din cauza faptului că a fost secetă și a secat foarte mult zona aia, au ieșit la suprafață ceea ce spuneți dvs - deșeuri de plastic - iar eu cred că ele sunt foarte vechi", a spus primarul Constanței, Vergil Chițac.
În timp ce autoritățile își pasează vina, specialiștii spun că aceste deșeuri ar trebui sortate cu mare atenție, mai ales când sunt folosite în scop ecologic.
"Gunoaiele de steril sunt gunoaie cu materiale de constructii, care ar trebui sortate de cel menajer, nu se fac pe lângă ape tocmai în sensul consolidării și folosirii în scop ecologic mai departe a acelui teren", a explicat un specialist.
Pe lângă dosarul penal deschis, Primăria din Constanța a fost sancționată și cu 100.000 de lei pentru că nu a respectat legislația de mediu.