MENIU

9 noiembrie în Calendarul Ortodox: Sfântul Nectarie, vindecătorul celor mai grave boli - viața plină de MINUNI a acestui sfânt

Sfântul Nectarie/ Captură foto

În fiecare an, pe data de 9 noiembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie "Taumaturgul", adică Vindecătorul sau Cel ce tămăduiește. 

Potrivit Dexologia.ro, acest sfânt, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai noi sfinți canonizați de Biserica Greciei în acest secol, s-a născut în anul 1846, în Selivria Traciei, din părinți săraci, dar foarte evlavioși. La botez a primit numele de Anastasie, bucurându-se încă de la bun început de o educație creștină aleasă. După primii ani de școală, Anastasie a fost trimis să învețe la Constantinopol, unde a studiat teologia și scrierile Sfinților Părinți. 

La 20 de ani, Anastasie s-a stabilit în insula Hios, unde a predat religia la o școală de copii. Apoi a intrat intră în viața monahală urmând ca mai târziu să primească numele de Nectarie, pe care l-a purtat mai apoi toată viața sa.

După ce a terminat studiile teologice la Atena, în anul 1885, Nectarie a fost luat de patriarhul Sofronie ca ucenic la Alexandria, fiind hirotonit preot și apoi mitropolit de Pentapole, o veche eparhie ortodoxă din Libia superioară.

Mulți ani evlaviosul mitropolit a slujit ca secretar al Patriarhiei, predicator la biserica Sfântul Nicolae din capitala Egiptului, "devenind un iscusit slujitor și povățuitor de suflete, fiind dăruit de Dumnezeu cu multă răbdare, smerenie și blândețe", fapt pentru acre era căutat de credincioși și iubit de toți.

Apoi s-a retras la Atena, în anul 1891. Aici a fost câțiva ani predicator, profesor și director al unei școli teologice pentru preoți, până în anul 1894. Apoi a făcut slujbe misionare în parohiile din jurul Atenei.

La bătrânețe s-a retras la mănăstirea din insula Eghina, unde a dus o viață înaltă de smerenie și slujire.

Pentru viața sa înaltă, Dumnezeu l-a învrednicit pe Cuviosul Nectarie de harul Duhului Sfânt. Pentru aceasta mulți bolnavi și săraci alergau la biserica mănăstirii din Eghina și îi cereau ajutorul. Astfel, cei bolnavi se vindecau cu rugăciunile lui Nectarie.

Sfântul Nectarie a murit în noaptea zilei de 8 noiembrie 1920, fiind înmormântat în ctitoria sa, din insula Eghina: Mănăstirea Sfânta Treime. Printre nenumăratele daruri primite de la Dumnezeu, Sfântul Nectarie a fost preaslăvit şi cu darul facerii de minuni. Pentru nenumăratele minuni pe care le-a făcut şi încă le mai face Dumnezeu, a fost numit „Taumaturgul“, „Vindecătorul“.

"Trecând mai bine de douăzeci de ani, trupul său s-a aflat în mormânt întreg și nestricat, răspândind multă mireasmă. La trei septembrie 1953, sfintele sale moaște au fost scoase din mormânt și așezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire și binecuvântare. Iar în anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia, văzând numeroasele minuni care se făceau la moaștele sale, l-au declarat sfânt, cu zi de prăznuire la nouă noiembrie, devenind astfel cel mai venerat sfânt din această binecuvântată țară ortodoxă. Zilnic credincioșii se închină la moaștele Sfântului Nectarie și la mormântul său, făcând din mănăstirea sa din insula Eghina cel mai iubit loc de pelerinaj din toată Grecia", mai arată sursa citată.

 

Mai multe articole despre:
nectare sf nectarie vindecator vindecator cancer