Superbacteriile sunt printre noi. Câte antibiotice celebre nu mai au efectul inițial ?
Folosirea pe scară tot mai largă a antibioticelor a contribuit în egală măsură la prelungirea duratei de viață, dar și la "călirea" bacteriilor împotriva cărora au acționat. Specialiștii atrag atenția că noile superbacterii sunt tot mai rezistente, iar unele dintre antibioticele clasice nu mai au efectul scontat.
În 2019, bacteriile rezistente la antibiotice au fost direct răspunzătoare de moartea a aproximativ 1,27 milioane de oameni la nivel mondial și au contribuit la alte 3,68 milioane de decese. Numai în Statele Unite, bacteriile și ciupercile rezistente la medicamente cauzează împreună circa 2,8 milioane de infecții și 35.000 de decese în fiecare an.
Mai grav este că problema se înrăutățește rapid: șapte dintre cele 18 bacterii urmărite de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) devin mai rezistente la antibioticele comune care sunt considerate esențiale pentru menținerea sănătății publice, potrivit Livesciene.
Între timp, companiile farmaceutice au întârziat să producă noi antibiotice capabile să învingă microbii. Mai puțin de 30 de antibiotice aflate în curs de dezvoltare vizează bacteriile „prioritare”, așa cum sunt definite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dar marea problemă este că și aceste medicamente dezvoltă și rezistența bacteriilor.
De exemplu, clasica penicilina are deja 3 bacterii rezistente care au fost identificate în 1942, 1967 și, respectiv, 1976.
Vancomicina, lansată în 1958, are 2 bacterii identificate în 1988 și 2002. Meticilina, 1960, are o bacterie din 1980, iar lista este mult mai lungă.
Aceasta demonstrează cât de rapid s-au dezvoltat tipurile importante de rezistență după aprobarea și lansarea de noi antibiotice.
Așa se face că unii oameni de știință caută, dincolo de antibioticele tradiționale, noi mijloace de a combate superbacteriile sau a le împiedică pe cele normale să ajungă la această formă de rezistență.
Arsenalul în curs de dezvoltare se bazează pe viruși dezvoltați prin tehnologia ARN care să ucidă bacteriile. Dar până când aceste noi terapii vor fi gata, oamenii ar trebui să reducă utilizarea excesivă și abuzul de antibiotice, despre care experții spun că accelerează ritmul cu care aceste medicamente care salvează vieți devin învechite.