MENIU

Sindromul morţii subite la adulţi - Ministrul Sănătății: „Suntem supuși multor tipuri de presiuni, inclusiv utilizare excesivă a echipamentelor IT”

Alexandru Rafila - Ministrul Sănătății

Ministrul Alexandru Rafila despre sindromul morţii subite la adulţi. Au fost cazuri, în străinătate, ale unor persoane de 19-31 de ani, aparent sănătoase, care aveau o viaţă activă şi care au murit brusc.

„Moartea subită, a existat tot timpul. Sigur, nu putem să facem aprecieri decât dacă facem un studiu sau niște studii care să certifice o creștere a cazurilor de moarte subită.

De verificat fiecare grupă de vârstă care este afectată de moartea subită. De evaluat riscurile persoanelor care au avut moarte subită, pentru că riscurile pot să fie de natura unei boli care a fost sau nu a fost descoperită.

Ea poate fi descoperită, de exemplu, la examenul anatomopatologic sau e vorba de comportamente la risc, consum excesiv de tutun, de alcool sau alte lucruri de genul ăsta. Am văzut că nu era cazul. Erau persoane care erau sportive, nu cred că aveau astfel de probleme", a spus Alexandru Rafila, miercuri seara, la un post TV.

„Pentru că trăim într-o lume foarte tensionată, suntem supuși multor tipuri de presiuni, inclusiv utilizare excesivă a echipamentelor IT poate să fie și asta o cauză.

Cred că dezvoltarea serviciilor medicale preventive care să permită evaluarea periodică a fiecărei persoane încă de la o vârstă tânără, este esențială pentru descoperirea unor factori de risc sau unor boli care pot să ducă la apariția acestei morți subite.

Dacă acești factori de risc sau boli sunt evidențiate, atunci sigur că se poate acționa încât moartea subită să fie evitată”, a mai spus ministrul Sănătății.

Mai multe articole despre:
rafila sindrom