MENIU

Sacoșa de medicamente a românilor din ultimele 12 luni. Care sunt cele mai frecvente boli

Un raport recent dezvăluie tendințele din coșul de medicamente al românilor în ultimul an, subliniind afecțiunile care i-au determinat cel mai des pe pacienți să viziteze farmaciile. 

Conform Ziarului Financiar, în ultimele 12 luni, bolile cardiovasculare și problemele stomacale au fost principalele motive pentru care românii au achiziționat medicamente. Datele furnizate de Cegedim arată că peste 300 de milioane de cutii de medicamente destinate acestor afecțiuni au fost distribuite în farmacii și spitale între iulie 2023 și iunie 2024.

Românii, dependenți de medicamente

În total, românii au cumpărat peste 700 de milioane de cutii de medicamente în acest interval, aproape jumătate dintre acestea fiind pentru tratarea afecțiunilor cardiace și stomacale. Aceste două categorii de medicamente domină volumul anual de produse farmaceutice, atât în spitale, cât și în farmacii, conform datelor Cegedim. Cu toate că sunt cele mai frecvente în coșul de cumpărături, aceste medicamente sunt, în general, ieftine, având un preț mediu de 20-40 de lei pe cutie, și reprezintă doar o treime din valoarea totală a vânzărilor.

Piața farmaceutică din România a înregistrat o creștere semnificativă în ultimul an, atingând o valoare de aproape 32 miliarde de lei, cu 15% mai mult față de perioada similară a anului precedent.