OMS face anunțul așteptat despre pandemia COVID-19 - Ce se întâmplă cu nivelul maxim de alertă globală
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut luni anunțul despre starea de alertă sanitară declarată în urmă cu aproape trei ani din cauza COVID-19. Șeful OMS a menționat și recomandările pentru toate statele lumii în perioada următoare.
OMS menţine nivelul maxim de alertă al pandemiei COVID-19, la trei ani de când a declarat pentru prima dată urgenţa sanitară globală din cauza coronavirusului.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că rămâne o urgență de sănătate publică, dar pandemia COVID-19 se află într-un „punct de tranziție”.
„COVID-19 continuă să constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cea mai înaltă formă de alertă.
Pandemia se află probabil într-un punct de tranziţie care continuă să necesite o gestionare atentă pentru a atenua potenţialele consecinţe negative, a transmis OMS.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că speră să se pună capăt urgenţei în acest an, în special dacă accesul la contramăsuri poate fi îmbunătăţit la nivel global.
"Rămânem încrezători că, în anul care vine, lumea va trece la o nouă fază în care vom reduce spitalizările (COVID) şi decesele la cel mai scăzut nivel posibil", a mai afirmat șeful OMS.
S-au împlinit trei ani de când OMS a declarat COVID o urgenţă sanitară globală. Peste 6,8 milioane de persoane au murit în timpul epidemiei, care a atins toate ţările de pe Pământ, devastând comunităţi şi economii.
RECOMANDĂRI OMS pentru toate țările lumii în controlul COVID-19 în următoarea perioadă
OMS a transmis și mai multe recomandări temporare emise de directorul general al OMS tuturor statelor părți, ce vizează sănătatea publică:
- Să se mențină vaccinarea COVID-19 pentru a obține o acoperire de 100% a grupurilor vulnerabile, inclusiv dozele de rapel. Statele ar trebui să planifice integrarea vaccinării împotriva COVID-19 într-o parte a programelor de imunizare pe parcursul vieții. Colectarea periodică a datelor și raportarea privind acoperirea vaccinării.
- Îmbunătățiți raportarea datelor de supraveghere SARS-CoV-2 către OMS. Sunt necesare date mai bune pentru a: detecta, evalua și monitoriza variantele emergente; să identifice modificări semnificative ale epidemiologiei COVID-19. Statelor părți li se recomandă să utilizeze o abordare integrată a supravegherii bolilor infecțioase respiratorii care să folosească sistemul global de supraveghere și răspuns la gripă.
- Statele ar trebui să îmbunătățească accesul la vaccinuri, diagnostice și terapii împotriva COVID-19 (Terapeutică și COVID-19: ghid de viață; Îngrijire clinică COVID-19).
- Menținerea unei capacități naționale puternice de răspuns și pregătirea pentru evenimente viitoare, trebuie consolidată pregătirea țării de a răspunde la focare, inclusiv atenția acordată personalului din sistemele medicale.
- Continuați să lucrați cu comunitățile și liderii acestora pentru a aborda infodemia.
- Continuați să ajustați toate măsurile rămase legate de călătoriile internaționale, pe baza evaluării riscurilor și să nu solicitați dovada vaccinării împotriva COVID-19 ca o condiție prealabilă pentru călătoriile internaționale.
- Continuați să susțineți cercetarea pentru vaccinuri îmbunătățite care reduc transmiterea și au aplicabilitate largă, cercetarea pentru a înțelege impactul stării post COVID-19 și pentru a dezvolta căi de îngrijire integrate relevante.