MENIU

Moartea din cauza surmenajului. Fiecare oră suplimentară crește riscul de deces

Creșterea numărului orelor de lucru sau a intensității ritmului de muncă, precum și factori de criză precum pandemia sau actuala situație la nivel global au amplificat sindromul burnout - moarte în urma epuizării. Avertismentul vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății.

În acest context, este logic să ne întrebăm care sunt cele mai neplăcute consecințe ale volumului excesiv de muncă asupra sănătății fizice și psihologice a oamenilor, potrivit unei analize a Revistei de Sănătate.

 

Stresul și eliminarea sau reducerea acestuia este elementuil cheie

 

Organismul uman nu este conceput pentru a rămâne mult timp în această stare și există un consens științific larg conform căruia stresul cronic este asociat cu un risc crescut de probleme digestive cronice, inflamații cronice în anumite țesuturi, probleme psihologice (cum ar fi anxietatea sau tulburările depresive), diabet și hipertensiune arterială.

 

În condiții ideale, munca n-ar trebui să fie o sursă de stres cronic; dar probleme precum orele excesive și oboseala, competitivitatea excesivă, precaritatea (cu efectul pe care aceasta îl are asupra mijloacelor de trai) sau mediile de lucru ostile sau nefavorabile cresc riscul de a suferi de acest stres.

 

PROGRAM LUNG, VIAȚĂ (MAI) SCURTĂ

Oricât de cinică ar părea reducerea corelației dintre durata petrecută la muncă și riscul de îmbolnăvire, statisticile arată că lucrurile chiar așa stau.

în 2016, OMS a raportat că o creștere a numărului de ore lucrate a dus la moartea a 745 000 de persoane din întreaga lume, iar asta include doar cazurile catalogate ca atare.

În studiu se arată că persoanele care lucrează 55 de ore sau mai mult pe săptămână au un risc cu 35% mai mare de accident vascular cerebral și un risc cu 17% mai mare de boală cardiacă ischemică decât cele care lucrează între 35 și 40 de ore pe săptămână.

Orele de lucru excesive au fost chiar legate de creșterea incidenței anumitor tipuri de cancer, artrită, boli pulmonare cronice, depresie și astm. Aceste riscuri au afectat în mod disproporționat femeile.

 

Pe de altă parte, moartea legată de suprasolicitare (în special în mod acut, mai degrabă decât cronic) este un fenomen cunoscut de mult timp în locuri precum Orientul Îndepărtat: în Japonia, de exemplu, este cunoscut sub numele de „karoshi’.

Mai multe articole despre:
surmenaj moarte de extenuare burn out medici