MENIU

Mit sau realitatate? Chiar ne ajută morcovii să vedem mai bine?

Celor mai mulți dintre noi, mai ales celor la o vârstă adultă, li s-a transmis că mâncând morcovi vom avea o vedere mai bună. Pentru că informația nu părea să aibă nici suspicios, foarte mulți au luat-o de bună. Dar este adevărat că banalul morcov are asemenea calități?

Din păcate, adevărul este destul de departe de ceea ce credem. Morcovii nu contribuie la sănătatea ochilor noștri în mare măsură, iar povestea, lansată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, poate fi privită și ca o mostră tipică de umor britanic, scrie descopera.ro.

Pentru că nu deconspira faptul că deține sisteme radar de ultimă generație prin care interceptau avioanele germane în timpul raidurilor nocturne, britanicii au lansat zvonul că succesul pe timp de noapte al piloților se datora faptului că mănâncă mulți morcovi, explică Enciclopedia Britanică.

Publicul britanic a fost păcălit, precum și comandamentul german, iar astfel a apărut un mit care persistă chiar și în zilele noastre.

Pe de altă parte, este drept că vitamina A din morcovi ajută la sintetiza rodopsinei, pigmentul din ochi care funcționează în condiții scăzute de lumină. O persoană care are deficiență de vitamina A va dezvolta nictalopia - orbire nocturnă.

Cu toate acestea, oricât de mulți morcovi vom mânca, nu vom ajunge să vedem noaptea precum pisica, de exemplu, transmite BBC Science Focus.