MENIU

Ce este strict interzis să bei pe caniculă. Dăunează organismului chiar și în cantități mici

În timpul verii, când temperaturile ating valori extreme, anumite băuturi pot deveni periculoase pentru sănătate, chiar și în cantități mici. Prof. dr. Vlad Ciurea atrage atenția asupra riscurilor asociate consumului de alcool în aceste condiții.

Alcoolul și efectele sale amplificate de căldură

Prof. dr. Vlad Ciurea subliniază că temperaturile ridicate intensifică efectele negative ale alcoolului asupra organismului, crescând riscul de accidente și comportamente imprevizibile. Deși o sticlă de bere rece poate fi permisă pentru hidratare, alcoolul tare trebuie evitat cu strictețe. Acesta poate afecta capacitatea de luare a deciziilor, ducând la situații periculoase, cum ar fi accidentele la volan.

„Chiar și cantități mici de alcool, combinate cu căldura excesivă, ne pot face imprevizibili. Putem face mișcări greșite, să cădem, ceea ce este foarte simplu. Am văzut căderi accidentale în piscină. O cantitate mică de alcool poate fi periculoasă. O sticlă de bere rece este permisă pentru hidratare în perioada de caniculă," explică Prof. dr. Ciurea, în cadrul unui post TV.

Impactul alcoolului asupra creierului

Pe lângă riscurile imediate asociate cu canicula, consumul de alcool are efecte dăunătoare pe termen lung asupra creierului. Prof. dr. Ciurea avertizează că alcoolul greu influențează negativ decizia cerebrală, putând conduce la acțiuni fatale, cum ar fi condusul sub influența alcoolului.

„Alcoolul tare este periculos pentru că afectează deciziile cerebrale. Pot să fac o prostie care poate fi fatală. De exemplu, să te urci la volan sub influența alcoolului, ceea ce este extrem de grav," adaugă specialistul.

Efectele pe termen lung asupra sănătății mentale

Consumul excesiv de alcool poate provoca atrofie cerebrală, distrugând neuronii și afectând grav sănătatea mentală. Prof. dr. Ciurea recomandă limitarea consumului de alcool la cantități moderate, care să ofere plăcere fără a atinge nivelul de sațietate, pentru a preveni deteriorarea funcțiilor cerebrale și alte probleme de sănătate.

„Alcoolul distruge neuronii. Sunt persoane care vin foarte speriate că le-a apărut atrofie cerebrală. Cum pot să le spun că au băut alcool? Încep vag să întreb dacă au consumat alcool și atunci recunosc... Se numește atrofie cerebrală. Trebuie să ne limităm la consum moderat, cât să ne facă plăcere, nu mai mult," subliniază Prof. dr. Ciurea.

Pentru a ne proteja sănătatea în zilele toride de vară, este esențial să optăm pentru băuturi non-alcoolice care să asigure o hidratare corespunzătoare. Limonada și alte băuturi răcoritoare fără alcool sunt recomandate pentru a evita riscurile majore asociate consumului de alcool în condiții de căldură extremă.