Alertă în America: Risc de epidemie izolată de rujeolă - 20.000 de oameni, în pericol - Cum se manifestă boala
Este alertă maximă în America după ce aproape 20 de mii de oameni au fost expuși la rujeolă. Pericolul a crescut, fiind posibile extinderi ale infecției și în alte orașe, dar și în alte țări.
Centrul pentru Prevenirea Bolilor a anunțat că toate persoanele care au fost la un eveniment religios în urmă, luna trecută, trebuie să se autoizoleze și să-și monitorizeze starea de sănătate, cu posibile simptome ce indică pojarul.
Aproximativ 20.000 de persoane care au participat la o adunare religioasă amplă în Kentucky în luna februarie pot fi bolnavi de rujeolă, scrie CNN. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a lansat o avertizare pentru sănătatea publică încă de la sfârșitul săptămânii trecute. Specialiștii în sănătatea publică au lansat o atenționare pentru participanții la adunarea din Kentucky care sunt nevaccinați sau care nu au toate dozele de rapel pentru rujeolă. Aceștia ar putea fi deja bolnavi de pojar și ar trebui să intre în carantină pentru 21 de zile și să-și monitorizeze posibilele simptome, mai ales pentru a nu transmite boala.
Rujeola este o boală virală extrem de contagioasă, care începe cu simptome tipice multor boli respiratorii, urmate de o erupție cutanată caracteristică ce apare de obicei pe față și se răspândește în jos la trei până la cinci zile după debutul simptomelor.
Alerta este transmisă medicilor pentru a urmări dacă sunt cazuri de rujeolă la oricine cu simptome compatibile care a participat la evenimentul din Kentucky în 17 sau 18 februarie, mai ales dacă a avut loc un contact între alte persoane cu un participant la reuniune sau care a călătorit recent în străinătate, în special în țări cu focare în curs.
Alerta CDC vine după ce un prim caz de rujeolă a fost confirmat în urmă cu două săptămâni la o persoană care a participat la reuniunea religioasă din Kentucky. Avertizarea specialiștilor în sănătate publică a fost transmisă și medicilor și oficialilor din sistemul public de sănătate după ce Departamentul de Sănătate Publică din Kentucky a identificat un caz confirmat de rujeolă la o persoană nevaccinată pe 24 februarie. Reuniunea religioasă s-a desfășurat în zilele de 17-18 februarie, în Kentucky.
Potrivit CDC, aproximativ 20.000 de persoane au participat la acea reuniune, și din alte state americane dar și din alte țări, astfel că este posibil să ducă la expunerea unui număr mult mai mre de persoane, prin transmiterea bolii.
„Dacă ați participat la reuniunea Universității Asbury pe 17 sau 18 februarie și sunteți nevaccinat sau nu sunteți complet vaccinat împotriva rujeolei, ar trebui să vă plasați în carantină timp de 21 de zile după ultima expunere și să vă monitorizați pentru simptomele de rujeolă, astfel încât să nu transmiteți rujeola altora. ”, a spus CDC în avizul de sănătate.
Oficialii CDC recomandă, de asemenea, persoanelor nevaccinate care au participat la adunare să vorbească despre vaccinare cu medicii lor după carantină, pentru că două doze de vaccin MMR (ROR, în România, contra rubeolei, rujeolei și oreionului) sunt eficiente în proporție de aproximativ 97% în prevenirea rujeolei.
Pentru persoanele care cred că au rujeolă sau au fost expuse la cineva cu virusul rujeolic, Centrul de Prevenire și Control al Bolilor a recomandat izolarea față de ceilalți și anunțarea urgentă a unei unitati medicale pentru a face o testaree.
CE ESTE POJARUL SAU RUJEOLA?
Pojarul sau rujeola este o boală virală extrem de contagioasă, eruptivă, extrem de virulentă. Deși este o boală a copilăriei, dacă o persoană nu este vaccinată anti-rujeolic, atunci se poate îmbolnăvi la 21 de zile de la expunerea la pojar. Boala poate fi fatală pentru cei mici și foarte mici, până în 1970, înainte de apariția vaccinului împotriva acestei boli, rata de deces era foarte mare. Virusul rujeolei este un Morbillivirus, din familia Paramyxoviridae, de tip ARN. În cele mai multe dintre situații, boala trece fără complicații, în circa 7-10 zile de la declanșarea simptomelor. Afecțiunea lasă imunitate pe viață și este extrem de rară situația în care poate să revină.
„Odată cu scăderea ratelor de vaccinare împotriva rujeolei la nivel global în timpul pandemiei de COVID-19, au loc focare de rujeolă în toate regiunile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)”, a spus CDC în avizul de sănătate.
În Statele Unite, cazurile de rujeolă au crescut de la 49 în 2021 la 121 în 2022, toate printre copiii care nu au fost complet vaccinați, inclusiv focarele din Minnesota și Ohio, față de 2019, când, la 6 mai, a urcat la 764 în 23 de state, cu 60 de cazuri noi raportate în ultima săptămână. Focarul de rujeolă din centrul Ohio a fost declarat închis după 85 de cazuri, toate printre copiii care nu erau complet vaccinați.
Virusul rujeolic se transmite prin aer, prin picăturile de salivă sau secreții ale celui contaminat (picăturile lui Pflügge). Rezistă pe suprafețe câteva ore, astfel că se poate transmite, ca orice alt virus, prin contact cu suprafața infectată și ducând apoi mâna la nas, gură sau ochi. Virusul se localizează la nivelul gâtului și se multiplică, invadând organismul.
Primele simptome ale bolii apar după o perioadă de incubație, care pentru rujeolă este de 10-14 zile. În cele mai multe dintre cazuri, primele simptome apar la 10 zile de la expunerea la virus. Persoana contaminată este contagioasă cu 5-6 zile înainte de primele simptome și alte 5-6 zile după declanșarea bolii. Această caracteristică face ca riscul de contaminare colectivă să fie foarte mare.
Boala se instalează brusc, în decurs de câteva ore. Simptomele sunt:
- Febră;
- Tuse seacă;
- Secreții nazale apoase;
- Durere de gât;
- Ochi inflamați (conjunctivită);
- Pete albe cu centre alb-albăstrui pe un fundal roșu în cavitatea bucală - numite și petele Koplik, specifice rujeolei;
- Erupție cutanată formată din pete mari, plate, care se întrepătrund.
Evoluția bolii are loc pe parcursul a două, până la trei săptămâni, fiind descrise trei etape. Prima este perioada de incubație, lipsită complet de simptome, dar în cursul căreia pacientul este contagios, mai ales în ultimele zile.
Faza a doua anunță instalarea bolii, se manifestă cu primele semne care sunt, febră, stare generală alterată, secrețiile nazale și durerea în gât, tuse uscată persistentă și ochi inflamați. Două-trei zile, pacientul este extrem de contagios. Faza a treia a bolii este cea a erupției cutanate, formate din mici pete roșii, unele dintre ele ușor pronunțate. Petele seamănă cu fructele de zmeură și dau pielii un aspect roșu, iritat. Primele pete apar, de regulă, pe față, gât, brațe și piept, apoi se extind pe toată suprafața corpului, iar în unele zone se unesc între ele, formând pete mari. Febra e mare, pusee febrile. Faza a treia poate dura de la trei la cinci zile sau mai mult, în cazul unei încărcături virale mari. Se consideră că bolnavul nu mai este contagios a patra zi după apariția erupției. După această etapă, erupția se retrage treptat, mai întâi de pe față, apoi de pe brațe și piept, iar febra scade, dar mai sunt posibile episoade febrile și eruptive. În cele mai multe cazuri, boala nu produce complicații, dar dacă există o imunitate scăzută, riscul acestora este mare: infecții bacteriene ale urechii interne, pot duce până la pierderea auzului, bronșită, laringită - pustule formate în cavitatea bucală pot fi și pe mucoasa faringiană, pe trahee și esofag; pneumonie, este uneori fatală, mai ales în cazul copiilor mici;encefalită post infecțioasă sau panencefalită sclerozantă subacută - extrem de gravă, fatală; probleme pentru femeile însărcinate.