MENIU

Alertă după decesele provocate de malarie. Autoritățile sanitare recomandă vaccinarea pentru cei care pleacă în vacanțe exotice

Țânţarul anofel este principala cale de transmitere a malariei

Vaccinarea este cea mai sigură metodă de a reduce riscul contaminării cu boli exotice precum malaria, au transmis autoritățile sanitare, după decesele în serie provocate de boala adusă din Africa. În acest context, specialiștii în sănătate recomandă consultații la medicul de familie.

Schema de vaccinare înaintea unei călătorii internaţionale este personalizată şi este recomandată de medic, în funcţie de destinaţie, durată, vaccinări obligatorii sau recomandate în zona respectivă, riscurile de îmbolnăvire specifice zonei, au transmis, miercuri, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, potrivit unor comunicate de presă, scrie Agerpres.


Specialiştii în sănătate publică recomandă persoanelor care urmează să călătorească în străinătate să se programeze la medicul de familie cu câteva săptămâni înainte de plecare, să se informeze care sunt tipurile de vaccinuri sau medicaţia profilactică ce trebuie administrate înainte sau în timpul deplasării, lucru care se poate face adresându-se unui cabinet de vaccinări internaţionale.

 
TÂNTARUL ANOFEL, "SERINGA" CU MALARIE
 

Malaria este o boală severă, care la om poate fi transmisă prin înţepătura infectantă a unei femele de ţânţar Anopheles. Alte căi de transmitere sunt transplacentar, prin utilizarea de ace non-sterile între utilizatorii de droguri, prin transfuzii de sânge sau transplant de organ, au explicat specialiştii DSPMB.

În contextul mobilităţii crescute şi al creşterii numărului de ţări care au cazuri de poliomielită, detecţie de poliovirusuri, se recomandă efectuarea unei scheme de vaccinare complete, în special pentru componenta polio, respectiv rapel conform vârstei, respectiv duratei de şedere, indiferent de restricţiile impuse la graniţă.

Recomandările sunt făcute în special pentru cei care călătoresc frecvent în aceste ţări, în vederea prevenirii îmbolnăvirii individuale şi a altor persoane după revenirea în România.

 
ZONA ȚĂRILOR CU UN RISC MAJOR DE MALARIE

 

Conform DSPMB, există state cu risc potenţial de răspândire internaţională a poliovirusurilor: Afganistan, Pakistan, Republica Democrată Congo, Madagascar, Malawi, Mozambique; state cu detecţie de poliovirusuri cu/fără transmitere locală: Algeria, Benin, Botswana, Burkina Faso, Cameroon, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeş, Republica Congo, Egipt, Guinea, Indonezia, Israel, Kenya, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan, Republica unită a Tanzaniei, Yemen, Zambia şi Zimbabwe.

"Vaccinarea se va face cu 4 - 6 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia şi va fi consemnată pe certificatul internaţional de vaccinări în format OMS conform IHR 2005 care va însoţi celelalte documente de călătorie. În România, certificatul internaţional de vaccinări se obţine în urma administrării produselor vaccinale în cabinetele de vaccinări internaţionale a căror listă se afişează pe site-ul INSP (la rubrica sfaturi pentru călători). Publicarea listei de cabinete se face după aprobarea acestora de către Ministerul Sănătăţii", se arată în comunicat.

Potrivit Centrului European al Bolilor, difteria este o boală rară în ţările Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European. Cu toate acestea, riscul de import din ţările care încă raportează cazuri de difterie, cu acoperiri vaccinale scăzute, există.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că în luna ianuarie a anului 2024 au fost raportate nouă cazuri de malarie cu istoric de călătorie în ţări endemice de malarie din Africa. Cinci cazuri au istoric de călătorie în Tanzania, Zanzibar, din care două au decedat.

MALARIA declanșează alerta sanitară în SUA, după 20 de ani - Cum se transmite și ce simptome are boala mortală

Mai multe articole despre:
alerta malarie schema de vaccinare deces camelia tise