MENIU

A fost descoperită o nouă tulpină de coronavirus, mai periculoasă. Oamenii se pot infecta și a doua oară

O nouă formă de coronavirus, mult mai contagioasă decât actualul virus este îngrijorarea cercetătorilor în prezent. Aceștia au identificat o nouă tulpină a COVID-19, mai periculoasă decât cele de dinaintea ei. 

Potrivit celui mai recent studiu, tulpina dominantă pe glob este una mutantă, mai contagioasă decât cea apărută în provincia Wuhan la sfârșitul anului 2019. 

Cercetătorii americani și britanici au identificat noua tulpină în luna februarie. Aceștia au ajuns la concluzia că această nouă tulpină are o putere de infecție mult mai mare, dar nu s-a descoperit inca de ce.

Mai întâi a apărut în Europa, apoi s-a extins rapid în estul Statelor Unite și, în scurt timp, a devenit tulpina dominantă la nivel mondial, de la jumătatea lunii martie, scrie Los Angeles Times.

Potrivit concluziilor studiului, Italia a fost una din primele țări care s-au confruntat cu noul coronavirus la sfârșitul lui februarie, aproape în același timp când a apărut tulpina originală. Washingtonul a fost printre primele state lovite de tulpina originală în februarie, dar de pe 15 martie a început să domine noua tulpină. A fost lovit apoi New Yorkul, de virusul original, dar in numai câteva zile noua tulpină, mutantă, a devenit dominantă. 

Iar specialiștii spun că, din această cauză, a replicării rapide a coronavirusului, oamenii sunt și mai vulnerabili la reinfectare.

Savanții atrag atenția că, în cazul în care noul coronavirus nu va dispărea la vară, în mod similat cu gripa sezonieră, ar putea suferi noi mutații ceea ce ar putea limita eficiența posibilelor vaccinuri.

Concluziile au fost publicate într-un studiu publicat la sfârșitul lunii aprilie. 

Mutația descoperită are legătură cu acei „țepi ai coroanei”, care pătrund în celulele umane respiratorii mult mai ușor. 

Până în prezent, potrivit studiului publicat saptamana trecuta, un număr de 14 mutații a fost identificat de cercetătorii americani de la Laboratorul național Los Alamos, asistați și de colegi de la Duke University și de la University of Sheffield din Marea Britanie.

Aceste mutații au avut loc printre cele aproximativ 30.000 de perechi de bază de ARN, despre care cercetătorii spun că construiesc genomul coronavirusului. Autorii au studiat o anumită mutație pe care o consideră responsabilă de schimbarea țepilor virusului.

Pandemia de coronavirus a ucis aproape 4 milioane de oameni la nivel global de la sfârșitul anunlui 2019 până în prezent. 

Până joi, în întreaga lume erau peste 3,83 de milioane de cazuri confirmate cu COVID-19, dintre care muriseră peste 265.000 de oameni. Cele mai afectate sunt Statele Unite, cu 1,26 de milioane de infectări și 74.809 de morți, și în Europa, cu 1,53 de milioae de cazuri de infecție, în Marea Britanie au murit cei mai mulți oameni - 30.076 de la începutul pandemiei de coronavirus.