Zi ISTORICĂ: Marcăm renașterea Clubului de Presă din România
Clubul de Presă și-a desemnat conducerea în cadrul primei convenții care marchează și începerea activității. Organizația este alcătuită din peste 500 de jurnaliști, cei mai mulți dintre aceștia au zeci de ani de experiență în presa scrisă și în televiziune. Clubul va milita pentru drepturile de muncă și de liberă exprimare ale jurnaliștilor. Iar departamentul proprietarilor caselor de presă va funcționa ca un patronat, care va viza interesele comune în raport cu autoritățile statului român și cu cele internaționale.
Sorin Roșca Stănescu, jurnalist: „Suntem mai mulți și mai puternici decât am fost atunci când am fondat Clubul Român de Presă. Ideea refacerii unui club de presă a început... în direct, acum câteva luni, în timpul unui dialog la Gold FM dintre Cozmin Gușă și Sorin Roșca Stănescu. Noua organizație reunește un număr impresionant de jurnaliști, unii dintre ei cu zeci de ani de experiență în mass-media.
Cozmin Gușă: „Sunt oameni pe care îi recunoașteți, îi recunoașteți de la televizor sau din presă, avem niște decani ai activităților de presă”.
Sorin Roșca Stănescu, jurnalist: „Vom începe negocieri intense cu instituțiile statului, care pot fi implicate în starea presei române, și cu instituțiile din străinătate. Muncim pentru propriile case, muncim pentru noi înșine, trebuie să muncim și pentru colegii noștri. Numărul de jurnaliști înscriși și numărul de case de presă întrece ca pondere ceea ce s-a întâmplat atunci când am făcut clubul român de presă”.
Clubul de Presă este împărțit în două departamente: unul al Ziariștilor și unul al Proprietarilor. Departamentul ziariștilor, al cărui lider a fost ales jurnalistul Bogdan Comaroni, se va axa pe lupta pentru drepturile de muncă și de liberă exprimare a jurnaliștilor, iar celălalt departament, al Proprietarilor, condus începând de astăzi de Claudiu Asimionesei, va funcționa ca un patronat al trusturilor de presă.
Răzvan Savaliuc, jurnalist: „Trebuie să recunosc că trăim niște vremuri periculoase pentru presă. Și televiziunile pe undeva fac o greșeală că de ani de zile acceptă să se lase amendate și nu pun niște case de avocatură la treabă să se lupte cu CNA-ul așa cum ar trebui”.
521 de jurnaliști de la instituții cunoscute de presă din România s-au înscris până acum în clubul de presă.
Mihai Rusu, jurnalist: Înființarea acestui club de presă este, în opinia mea, începutul unei forțe, forța a 5-a, puterea a 5-a, care este în occident, puterea jurnalistică. Clubul de presă cred că trebuie să aibă menirea cu toți cei care suntem aici, ca atunci când stăm de vorbă cu miniștri, cu președintele țării, cu șeful guvernului, ei să tremure în fața noastră și nu noi”.
Răzvan Dumitrescu, jurnalist: „În momentul în care a murit efectiv clubul român de presă, primul, au început și presiunile și călcatul presei în picioare din partea autorităților”.
Cristian Unteanu, jurnalist: „Ar fi extrem de util ca un asemenea club de presă să pună la dispozitia trusturilor, la dispozitia colegilor, diversele lucruri care există, gata preparate, la nivel brut, nu mă refer la comunicate de presă și toate astea... este vorba de cantitatea uriașă de material brut și de baza de date”.
Cele cinci locuri din Consiliul de Onoare al clubului au fost ocupate, prin vot, de Cozmin Gușă, Sorin Roșca Stănescu, Răzvan Savaliuc, Bogdan Comaroni și Claudiu Asimionesei.