MENIU

Robert Negoiţă, la dezbaterea „Un singur oraş, şase sectoare"

Primarul Robert Sorin Negoiţă a participat astăzi, 23 aprilie, la dezbaterea cu tema „Un singur oraş, şase sectoare. Calitatea şi costul vieţii în sectoarele Municipiului Bucureşti”, organizată de Institutul de Politici Publice (IPP) şi Asociaţia Primarilor de Sector.

În cadrul dezbaterii a fost prezentată situaţia curentă privind gradul de acces la principalele servicii şi utilităţi publice, costurile acestora la nivelul celor şase sectoare ale municipiului Bucureşti, dar şi evoluţia investiţiilor publice în domenii de interes imediat pentru locuitorii Capitalei.

„Participăm la o dezbatere iniţiată de Asociaţia Primarilor de Sector în colaborare cu IPP. Este necesară în momentul de faţă o situaţie cu ce se întâmplă în Bucureşti din perspectiva serviciilor oferite de sectoare şi de Primăria Generală, pentru a identifica problemele şi soluţiile. Sectorul 3 este cel mai atractiv, în 2014 populaţia crescând cu 70.000 de locuitori. Trebuie să recunosc faptul că Sectorul 3 are unul dintre cele mai mici bugete, comparativ cu Sectorul 1 care dispune de un buget pe cap de locuitor de patru ori mai mare. Deficitul de buget poate fi redus prin dezvoltarea mediului economic, obiectiv greu de îndeplinit fără rezolvarea problemei infrastructurii şi aici mă refer cu precădere la bulevarde care sunt administrate de Primăria Generală. Un exemplu în sensul acesta este bulevardul Liviu Rebreanu, care este în lucru de ani de zile”, a declarat Robert Sorin Negoiţă, primarul Sectorului 3.

Un exemplu ar fi tarifele de salubrizare din sectoarele municipiului Bucureşti. Dacă în Sectoarele 3 şi 1 taxa de salubrizare este zero, pentru aceasta locuitorii Sectoarelor 2, 4 şi 6 plătesc un tarif de 8,82 lei/lună. Sectorul 3 are cea mai ridicată pondere de colectare a deşeurilor, urmat de sectoarele 6 şi 1. Aici reamintim montarea containerelor subterane.

De asemenea, un punct important pe ordinea de zi a fost programul de investiţii privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe la nivelul sectoarelor Capitalei. Numărul de apartamente finalizate la nivelul Sectorului 3 este de peste 23.000. Gradul de colectare a taxelor şi impozitelor locale la nivelul Sectorului 3 a fost de 98% în anul 2012 şi de 91% în Sectorul 1. Sectorul 3 a înregistrat cele mai multe plăţi prin mijloace electronice. De asemenea, evoluţia demografică la nivelul Sectorului 3 a fost în creştere (51.1%), Sectorul 3 fiind cel mai mare sector, cu o populaţie de 477.176 de persoane în 2014.

A fost amintit şi nivelul de atractivitate de a locui într-un sector, iar cel mai mare nivel calculat pe baza parametrilor serviciilor publice şi al costurilor acestora, precum şi al evoluţiei demografice, este în sectoarele 3 şi 1. De asemenea, s-a dezbătut posibilitatea armonizării managementului serviciilor publice şi a strategiilor investiţionale la nivelul sectoarelor, pentru asigurarea unui acces echitabil şi durabil al tuturor locuitorilor Capitalei la servicii de calitate.

„În Bucureşti este o descentralizare neterminată. Bucureştenii aşteaptă cât mai mult din partea primăriilor de sector, pe care le percep mult mai apropiate lor decât Primăria Capitalei. Legal însă nu le putem oferi mai mult. Este motivul pentru care ne dorim ca această descentralizare să fie continuată, aşa încât locuitorii să beneficieze de servicii de calitate, la costuri cât mai reduse”, a declarat Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1. „Intenţia IPP-ului prin organizarea acestei mese rotunde a fost de a impulsiona cât mai multe dezbateri despre costul real şi modul în care cetăţenii au acces la serviciile din Capitală. Mai important decât lupta pentru putere la nivelul Capitalei este accesul la servicii de calitate”, a declarat Violeta Alexandru, director IPP.

Evenimentul de astăzi face parte din seria de dezbateri anuale a IPP despre accesul cetăţenilor din mediul urban la servicii publice de calitate.

Mai multe articole despre:
Robert Negoiţă primăria sectorului 3