MENIU

Orăștie-Sibiu. Crăciun: E clar o problemă penală. Hagiu: Nu s-a mișcat nimic. Despre ce DNA vorbim?

După ce Realitatea TV a semnalat, în repetate ediții ale emisiunii "Jocuri de Putere", neregulile privind execuţia autostrăzii Sibiu-Orăştie și prezentat dovezi, în acest sens, CNADNR a transmis, marți, printr-un comunicat de presă, că a constatat abateri grave în ceea ce privește respectarea proiectului de execuție, aprobat pentru această autostradă, și, în consecință, dispune demolarea și refacerea secțiunii km 60 + 600 al Lotului 3. Jurnalistul Realitatea TV, Rareș Bogdan, a abordat, din nou, miercuri seară, acest subiect, alături de invitații săi. Principala concluzie trasată a fost că avem de-a face cu o problemă penală, având în vedere riscul la care au fost supuși șoferii, care au circulat pe acel tronson, și banii pierduți pentru construirea lui.

"Au recepționat lucrarea fără ca ea să fie finalizată și fără să se respecte tot ceeea ce au ridicat, rând pe rând, ca probleme. În primul și în primul rând, consultantul care nici nu a mai fost plătit și probleme pe care ulterior le consemnează și le ridică și Inspectoratul de Stat în Construcții. Este penal? Este. Este infracțiune prevăzută de lege? Încă nu avem un vinovat și asta e cel mai grav lucru, deși avem legi în vigoare și se pot aplica.

 

Mafia șpăgii. Cum sunt manipulate cântarele. Director: "CNADNR a ajuns să fie prizoniera unei firme"

 

Criteriul cu prețul cel mai mic a devenit o bagatelă pentru că ajungem să nu plătim prețul cel mai mic (...) S-a pus batista pe țambal pentru că toată chestiunea asta e strict electorală. Acum, aceiași care au vrut să ne păcălească, trebuie să răspundă. Noi asta invocăm: răspunderea și responsabilitatea. De la prima emisiune și până în prezent, în toată presa, și cât am discutat aici, și nu s-a mișcat absolut nimic. Și mă întreb: despre ce procurori și DNA vorbim?", a declarat fostul președinte al FORT, Augustin Hagiu, prim-vicepreședinte PRU.

Potrivit acestuia, răspunderea penală se justifică prin faptul că "a fost pusă în pericol viața oamenilor prin deschiderea unor lucrări executate necorespunzător și pentru atentatul la bugetul de stat".

 

Fost director CNADNR, sancționat din cauza dezvăluirilor făcute la Realitatea: E o cenzură abjectă

 

Pe de altă parte, punctează jurnalistul de investigații, Stelian Negrea, aveam de-a face, în acest caz, cu "primul segment de autostradă din Europa finanțat pe bani europeni care e dat jos".

"De două luni înainte de a se da în folosință, din nota asumată de CNADNR, împreună cu Impregilo, rezultă că constructorul a avertizat (...) reiese alb pe negru că beneficiarul știind de la constructor că sunt unele probleme și că nu le pot remedia până la data electorală, ei au deschis. Oamenii ăștia sunt beneficiari și responsabili de lucrul ăsta", a spus Stelian Negrea.

Mai mult, subliniază Negrea, vorbim de un proiect în valoare de 600 milioane de lei, din care contribuția UE e 85%.

"Ne putem trezi că vom fi nevoiți să dăm bani de la bugetul de stat. În loc să mergem pe bucata aia de autostradă, noi stăm să o săpăm din nou", a adăugat jurnalistul de investigații.

 

România furată. Director CNADNR: Sibiu-Orăștie trebuie închisă. Soluția, să fie rasă și reconstruită

 

Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Pro-Infrastructură, Cătălin Drulă, problemele au început de la "un studiu de fezabilitate îndoielnic, realizat cu o gestionare proastă a contractului", și constructorul având "o parte de vină", în contextul în care "e de notorietate că a executat lucrări de mântuială în multe locuri și că nu a terminat drenaje și șanțuri de scurgere a apelor". 

"E o lipsă de logică în traseul ăsta. Avem și niște probleme de legislație și contracte. Am preluat niște contracte făcute de Federația Internațională a Inginerilor și (...) le-am adaptat românește, am făcut o combinație între ele și am obținut o chestie care nu dă rezultate în practică. Ministerul Transporturilor e responabil (...) Totul se reduce la lipsa de competență și capacitate", a subliniat Cătălin Drulă.

"Aici CNADNR a pus pe masă un contract care încerca să împingă toate riscurile către constructor. Evident că asta nu funcționează nicăieri în lumea civilizată și probabil că nici în instanță nu va ține. Studiul era deja făcut de CNADNR și, în principiu, când o pui la dispoziție, în cadrul licitației, cam ceri constructorului să facă autostradă pe acolo. Totul se reduce la lipsa de competență și capacitate. Acum, pe surse, am înțeles că firma Impregilo a fost destul de slabă, organizarea din România, au tratat destul de superficial contractul. O expertiză ne va spune care sunt soluțiile", a mai spus Drulă.

 

România furată. Mihai Alexandru Crăciun: E o problemă de logică în funcționarea CNADNR

 

La rândul său, Mihai Alexandru Crăciun, blogger în infrastructură, este de părere că "nu e nicio surpriză", întrucât "realitatea confirmă ceea ce anticipam":

"E pur și simplu evoluția firească a lucrurilor. Singura întrebare pe are o pun: domnul Narcis Neaga mai este în funcție? A doua problemă în această situație: trebuie să găsim o soluție pentru că avem nevoie de autostradă. Clar vom pierde banii, clar vina comună e CNADNR și constructorul, care a mers pe tipul de contract că îți asumă orice risc de teren. CNADNR i-a confirmat soluțiile proaste de fiecare dată când constructorul zicea că 'vrem să facem ceva', CNADNR le semna noile soluții. Pierdem banii europeni, 114 milioane le vom da înapoi, tronsonul trebuie reconstruit, este nevoie de soluții tehnice de amploare".

Potrivit acestuia, în CNADNR au fost oameni "care s-au temut să tragă semnalul de alarmă tehnic". 

"Vorbim de 40-50 de milioane de euro peste contract. Mă îndoiesc că de la Comisia Europeană vom primi alți bani, pentru acest tronson. Și în CNADNR sunt oameni care s-au temut să tragă semnalul de alarmă tehnic. Inspectoratul de Stat în Construcții ce face? Este clar că este o problemă penală, faptul că se pierd atâția bani și că s-a ajuns unde s-a ajuns. Încă 40-50 de milioane mai sunt necesare, având în vedere ce lucrări mai sunt necesare. Știm bine că noi vom plăti", a declarat Mihai Alexandru Crăciun.

 

PNL vrea comisie parlamentară de anchetă pentru neregulile de la autostrada Sibiu-Orăştie

 
 

De asemenea, deputatul PNL, Mircea Dolha, cel care a propus înființarea unei comisii de anchetă, a dezvăluit, în cadrul unei intervenții telefonice, că directorii din cadrul CNADNR care au refuzat să semneze acea recepție în noiembrie, în timpul campaniei electorale, "au fost imediat înlocuiți".

"Sunt convins că și alte forțe politice din Parlamentul României nu vor să fie complice la astfel de practici, care se întâmplă la CNADNR. Mi-au venit multe semnale: în acest moment, toate marile investiții care sunt trâmbițate de către Guvernul Ponta sunt, de fapt, fără autorizație de construcție, fără să aibă avize de la mediu, fără să poată fi demarate și mulți constructori sunt în prag de faliment. Narcis Neaga ar trebui, în acest moment, să ne explice dacă are măcar un proiect început și care să fie cu toate avizele și în bune condiții de execuție, pentru că nu există.

Aici, în primul și în primul rând, ne-au fost aduse la cunoștință niște semnale grave că directori cu experiență, din CNADNR, au refuzat să semneze acea recepție în noiembrie, în timpul campaniei electorale, și au fost imediat înlocuiți și aduși unii noi fără experiență care au semnat asta pentru ca Victor Ponta să poată inaugura acel tronson de autostradă. E foarte grav, vorbim de banii fiecărui român. Parlamentul României, dacă vrea să fie credibil, trebuie făcută o anchetă în cunoștință pentru că nimeni nu se implică în a verica Guvernul care e incapabil în a gestiona fonduri europene", a spus Mircea Dolha.

 

Alexandru Nazare, despre Orăştie-Sibiu. "Banii pentru reconstrucţie nu sunt bani europeni"