MENIU

Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice: “Nu ne respectăm istoria și tradiția”

Fostul ministru al Lucrărilor Publice, Nicolae Noica, a vorbit la Realitatea TV, în emisiunea Jocuri de Putere, despre clăirile cu o valoarea extraordinară din Capitală, cum ar fi Ateneul Român, Palatul Cecului sau Banca Națională.

“Sunt trei clădiri, Ateneul, Banca și Palatul Cecului. Dar din punct de vedere al complexității, Ateneul Română este, după mine de o valoare extraordinară și datorită frescii care a fost realizată aoclo în 1938. În legătură cu Ateneul vreau să reamintesc un lucru pe care noi îl uităm: nu putem face construcții și niciun domeniu fără să ne cunoaștem istoria. Se spune asa, experiența și știința se referă la trecut, deci la istorie, iar deciziile le luăm pentru viitor”, a susținut fostul ministru al Lucrărilor Publice.

Acesta a povestit cum a fost construită clădirea Ateneului Român, mai ales că ieri, 4 aprilie, s-au împlinit 150 de ani de la înființarea Societății Ateneul Român, arătându-se dezamăgit de faptul că acest moment important din istoria României nu a fost marcat așa cum se cuvine.

“Ieri s-au împlinit 150 de ani de când Academia Română a fost înființată. Ea a fost înființată din Societatea Literară. Societate Literară care s-a născut din Societatea Ateneul Român, care a făcut ieri 150 de ani de existență. Nu ne respectăm istoria, tradiția. Dar nerespectându-le înseamnă că nu știm ce s-a făcut bine. Păi dacă s-a făcut și lucrurile, dovadă că s-au făcut bine, înseamnă că putem să facem”, a spus Nicolae Noica.

“În 1865 un grup de oameni de mare valoare crează Societatea Ateneul Român, unde urma să se țină o serie întreagă de conferințe pentru publicul larg, ca să educe masele. Au trecut anii, acțiunea a fost foarte apreciată și s-a ținut nevoia construirii unui local propriu. Și în momentul acela, un mare om de cultură pe care l-am avut, Constantin Esarcu, împreună cu un alt intelectual, Scarlat Rosetti, doresc să construiască acest ateneu. Scarlat Rosetti dă 200.000 de lei aur donație prin testament, din banii proprii, și s-a pus problema că mai trebuia încă vreo 500.000 de lei”, a continuat acesta.

Fostul ministru a povestit și despre cum s-au strâns banii pentru construcția Ateneului Român, subliniind faptul că pentru această clădire s-a cheltuit echivalentul de astăzi a 8 milioane de euro.

“Și ce s-a făcut? Nu este ‘Dați un leu pentru Ateneu’! Iată, iar nu ne cunoaștem istoria. Au hotărât să facă o loterie, s-au dus la Guvern și Ion C. Brătianu a aprobat loteria. Omul se ducea, cumpăra un bilet, dar putea să câștige. Și în felul ăsta s-au strâns 780.000 de lei aur, cu care s-a pornit proiectul, s-a executat în 2 ani toată structura de rezistență cu toate finisajele interioare și s-a lăsat locul acesta pentru frescă. La acea vreme, această construcție s-a făcut cu echivalentul de astăzi a 8 milioane de euro. Mai facem noi astăzi o construcție cu 8 milioane de lei în doi ani? Nu o facem, pentru că nu mai există competență, responsabilitate, seriozitate”, a explicat Noica.

Totodată, acesta a punctat faptul că inginerii români au hotărât să nu respecte proiectul arhitectului francez Albert Galleron, astfel punându-și amprenta pe forma cupolei Ateneului Român

“Acest proiect este opera unui cunoscut arhitect francez, Albert Galleron. Dar Albert Galleron vine și face o anumită formă a cupolei. Iar marii noștri ingineri care au analizat proiectul au spus: nu, hai să facem cupola mai mare, mai largă, mai elevată că e mai frumoasă. Și a rezultat ce avem astăzi datorită românilor, care au intervenit. S-a făcut această construcție, deci, în timp de numai doi ani. Iar constructorul a fost un domn Dobre Nicolau, pe care puțină lume îl mai amintește. Și ca să vedeți ce a mai făcut omul ăsta, Hotelul Bulevard, Biserica Domnița Bălașa, Liceul Gheorghe Lazăr și spun doar câteva din construcțiile pe care le-a realizat acest om”, a arătat fostul ministru al Lucrărilor Publice.       

“Eu trec prin București și mă sperii. Pe diversele clădiri monumente istorice, Ministerul Culturii a pus plăcuțe cu ‘Monument Istoric’. Plăcuțele nu sunt nici cât o foaie A4. Lucian Blaga spunea ‘istoria este ca aerul’. Și asta este realitatea. Dacă nu înțelegem lucrurile astea, nu o sa înțelegem să mergem mai departe. Eu sunt mulțumit, totuși, că în București Palatul Băncii Vechi s-a făcut, Ateneul Român s-a consolidat”, a conchis Nicolae Noica

Mai multe articole despre:
Ateneul Român Nicolae Noica