MENIU

Henry Kissinger – administrația Biden ar trebui să restabilească rapid liniile de comunicare cu China

Henry Kissinger – administrația Biden ar trebui să restabilească rapid liniile de comunicare cu China

Eroziunea rapidă a legăturilor din acest an indică faptul că China și SUA se îndreaptă spre un nou război rece. Cu excepția cazului în care va exista o bază pentru cooperarea comună, există riscul ca lumea să  alunce într-o catastrofă similară cu primul răboi mondial. Avertismentul a fost formulat de fostul secretar de stat american Henry Kissinger în cadrul New Economy Forum organizat de Bloomberg la începutul acestei luni.

Diplomatul care a pregătit calea pentru călătoria istorică a președintelui Richard Nixon din 1972 în China a spus că speră că amenințarea comună a pandemiei Covid-19 va oferi o deschidere pentru discuțiile politice dintre cele două țări atunci când Biden va prelua funcția pe 20 ianuarie.

Relațiile cu China pot domina agenda politicii externe a administrației președintelui ales Joe Biden. Se așteaptă să fie căutate modalități de a dezactiva tensiunile în domenii, inclusiv viitorul tehnologiei 5G, expansionismul Chinei în Marea Chinei de Sud și situația din Hong Kong.

În ce privește Europa, Henry Kissinger consideră că aceasta se va găsi din ce în ce mai prinsă în încleștarea dintre SUA și Eurasia, a adăugat Kissinger. „Europa a fost o ancoră a politicii externe americane în toată perioada postbelică”, a spus el. „Întrebarea pentru Europa este acum dacă, în evoluția relațiilor cu alte părți ale lumii, vor încerca să joace un rol complet autonom.”

 

Mai multe articole despre:
Henry Kissinger