MENIU

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti: Rusia a destabilizat Ucraina cu mult înainte să invadeze Crimeea

<p>Teofil Bauer</p>

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer, a declarat, la Realitatea TV, în cadrul emisiunii Ambasador România, moderată de Alexandru Cumpănaşu, că Rusia a destabilizat Ucraina cu mult înainte să invadeze Crimeea şi să încurajeze şi să susţină mişcarea separatistă din Est. Totodată, Teofil Bauer a afirmat că livrările de gaz au fost folosite mereu ca pretext, pentru a ţine în frâu autorităţile de la Kiev, iar corupţia endemică a oferit un mediu propice pentru şantajarea liderilor politici.

"Nu încerc să disculp autorităţile ucrainene oricare au fost ele, dar sunt întru totul de acord cu dumneavoastră când spuneţi despre corupţie că a fost un vierme care ne-a ros rădăcinile statalităţii. Dar nici nu putem ignora faptul că unul din autorii acestei corupţii a fost chiar Rusia. S-a folosit de ea, a inspirat această corupţie şi chiar a finanţat-o. Astfel i-a fost foarte uşor Rusiei să manipuleze liderii statului, forţele politice", a declarat Teofil Bauer.

În acest sens, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti a afirmat că "preţul gazului rus pentru Ucraina a fost întotdeauna unul politic", menit "să pună Ucraina în genunchi în plan economic și social".

"Ca să nu mai vorbim că preţul gazului rus pentru Ucraina a fost întotdeauna unul politic, mai mare decât pentru toate celelalte state europene, cu toate că noi suntem chiar la graniţa cu Rusia. Scopul acestei politici a fost să pună Ucraina în genunchi în plan economic și social pentru a o putea controla pe plan politic", a mai spus Teofil Bauer.

Puteţi urmări interviul integral, sâmbătă de la ora 18:30, la "Ambasador România".