Fost director CNADNR, sancționat din cauza dezvăluirilor făcute la Realitatea: E o cenzură abjectă
Fostul director de investiții la CNADNR, Alin Goga, a declarat, marți seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", că motivul pentru care i-a fost suspendat contractul individual de muncă, pe perioada cercetării disciplinare, a fost venirea sa la emisiunea de la Realitatea TV, din data de 30.07.2015, moderată de Rareș Bogdan, în cadrul căreia a dezvăluit neregulile din cadrul companiei. La rândul său, şeful de tură la ACI Bechet, Claudiu Țuțulan, a relatat cum mașina sa i-a fost incendiată după ce a semnalat o serie de nereguli la nivelul DRDP Craiova, din cauza cărora rezultau pierderi în valoare de 3.600.000 de euro. Potrivit celor doi, CNADNR pierde, anual, 40 de milioane de euro. Totodată, fostul director general al CNADNR, Liviu Costache, a afirmat că a fost supus unei cercetări disciplinare, condusă de o comisie din cadrul companiei, din cauza dezvăluirilor făcute despre problemele existente în teritoriu, datorate deciziilor eronate operate la nivelul CNADNR.
"Mă așteptam pentru că nu pot decât prin frică să încerce să țină sub capac acele mizerii care sunt în această companie. Din ce în ce mai mulți oameni sunt dispuși să vorbească și e important că dacă o să vadă că, în instanță, bineînțeles că o să câștig, este vorba de o cenzură absolut abjectă. Vineri dimineață, s-a dat o decizie de către domnul director general, Narcis Neaga, prin care s-a desemnat o comisie pentru certarea mea disciplinară și mi s-a suspendat, totodată, și contractul de muncă pe perioada cercetării disciplinare. A doua zi, când s-a dat decizia de începere a cercetării disciplinare, totodată, au zis 'cu data prezentei, se suspendă pe perioada cercetării disciplinare și contractul individual", a declarat Alin Goga.
Întrebat ce i-a deranjat pe cei din cadrul CNADNR, Goga a explicat:
"Faptul ca (exact așa scrie în decizie) "am participat la emisiunea Jocuri de Putere, de la Realitatea, și pentru acest lucru". Sâmbătă, după ce dăduse decizia de suspendare, a încercat să mă contacteze și să cădem la o înțelegere, domnul Neaga. A înțeles absolut pe dos ceea ce îmi doresc. Poate că în activitatea pe care am desfășurat-o am greșit și eu de multe ori. Însă, a greși estge una și a persevera în niște erori care sunt semnalate de cel puțin zece ani de zile de Curtea de Conturi, de absolut toate organele de control care vin în CNADNR (...) Dânsul s-a înconjurat doar de niște oameni care zic 'da șefu, ce frumos și deștept sunteți' și de oameni care îl mint și care nu îi zic adevărul".
România furată. Director CNADNR: Sibiu-Orăștie trebuie închisă. Soluția, să fie rasă și reconstruită
Potrivit acestuia, actualul director general al CNADNR, Narcis Neaga, "a știut ce se întâmplă în agențiile de control și încasare, fie că erau de la podurile dunărene, fie că erau de pe frontieră", însă "nu s-a luat nicio măsură", în acest sens.
"Este o bătaie de joc (...) Au conștientizat câți bani se pierd, dar după ce au văzut presiunile din teritoriu, care vin de la diferiți oameni potenți, au zis 'stai puțin că nu ne putem lua dupa nebunii ăia de la Craiova'. Păi cei de la Craiova au ajuns să înțeleagă lucrurile și noi încasăm doar la 27 la sută potențial și încasăm 700 mii de euro, în condițiile în care DRDP București are 11.000 de obiective și au doar 1.000 de contracte. Neaga a știut ce se întâmplă în agențiile de control și încasare, fie că erau de la podurile dunărene, fie că erau de pe frontieră. Nu s-a luat nicio măsură", a adăugat Alin Goga.
La rândul său, șeful de tură la ACI Bechet, Claudiu Țuțulan, a explicat cum a descoperit la Secția de Drumuri Naționale Olt, după ce a operat o inventariere pentru care fusese delegat, o deficiență de aproximativ 300 de amplasamente față de raportările făcute de cei abilitați, "sub semnătura directorului regional, Adrian Lumezeanu" și cum, la nivelul Regionalei de Drumuri și Poduri Craiova, pierderile erau undeva la 3.600.000 de euro, în fiecare an.
"În 2013, printr-o decizie a directorului regional de la Regionala de Drumuri și Poduri Craiova, Adrian Lumezeanu, am fost delegat la Secția de Drumuri Naționale Olt pentru inventariere la așa-zisele amplasamente. Conform OG nr. 43, trebuie autorizate acele amplasamente UZD (Utilizare Zonă Drum) care sunt la drumurile naționale. După ce am terminat inventarierea, după circa două săptămâni, am găsit acolo o deficiență de vreo 300 și ceva de amplasamente față de raportările pe care le făceau dumnealor, sub semnătura directorului regional, Adrian Lumezeanu, și avem documentele. Per total, la nivel de regionala Craiova, pe cele cinci secții de drumuri naționale, am găsit 2.600 de amplasamente. Erau pierderile undeva la 3.600.000 de euro, le pierdeam în fiecare an, fără a le încasa cineva. Am avut de luptă cu politicieni. Numai la nivelul județului Olt, domnul președinte al Consiliului Județean, Paul Stănescu, are șase amplasamente foarte mari. Pe două dintre ele a și luat fonduri europene", a detaliat Claudiu Țuțulan.
România furată. Mihai Alexandru Crăciun: E o problemă de logică în funcționarea CNADNR
"Amplasamentele sunt acele terenuri care au deschidere la drumul național și trebuie autorizate la drumul național plus contract. Conform OG nr. 43/97 trebuie autorizate. Numai că dumnealor nu au vrut să le autorizeze, oamenii noștri nu s-au dus să își facă treaba și atunci am început noi inventarierea. După ce mi-au redus salariul, după ce nu au vrut să îmi dea diurnă trei luni de zile, au trecut la incendirea autoturismului personal. Al meu a fost 21 spre 22 octombrie 2013 și al colegului meu de la Târgu Jiu, Tudor Cristian, care și el s-a implicat cu noi la inventariere la tot ce înseamnă Târgu Jiu, a fost împroșcat la o săptămână cu acid de baterie. Atunci am mers, am vorbit cu domnul director regional Lumezeanu, i-am spus 'că nu mai putem continua în ritmul ăsta, pentru că nu putem să îi stopăm în felul ăsta'", a mai spus Claudiu Țuțulan.
Întrebat dacă s-a dus la poliție sau la procuratură, Țuțulan a răspuns:
"Am făcut o plângere, este un dosar, care nici în ziua de astăzi nu s-a rezolvat nimic. După care, în decembrie 2013, m-am deplasat cu colegii mei, Adrian Zevedeanu - șef Șerviciu Comercial, Pantalia Petre - director comercial la domnul director Neaga. Vă spun că domnul director Adrian Lumezeanu încearcă să pună batista pe țambal. Atunci am vorbit cu domnul director general Neaga, în biroul dumnealui a mai venit Ionuț Mașala, directorul economic și domnul Mihai Șaptefrați. Atunci am le-am raportat situația de la DRDP Craiova - cu ce-am găsit în plus și câți bani pierdem - la care domnul Ionuț Mașala îi spune domnului Neaga: 'da, domnu, a adevărat. Pierdem în jur de 40 de milioane de euro anual'. Banii ăștia se pierd din '97".
Mafia șpăgii. Cum sunt manipulate cântarele. Director: "CNADNR a ajuns să fie prizoniera unei firme"
Mai departe, Țuțulan a dezvăluit cum șefii de secție au dispus punerea sa sub cercetare, 'nemulțumiți' că le-a inventariat amplasamentele și cum, în urma plângerii penale făcute, au vrut să îi desfacă contractul de muncă. Potrivit acestuia, la nivel de CNADNR, se pierd anual 40 de milioane de euro.
"Uitați raportarea pe care o făceau de la Craiova: deci avem 419 amplasamente, pe care ei le raportau la București în 2013. În plângerea pe care am făcut-o la DIICOT Craiova, în urma discuții cu ministrul Șova, pentru că pe mine în decembrie 2013 m-au băgat în cercetare șefii de secție, nemulțumiți că le-am inventariat amplasamentele. La nivel de companie, pierdem anual 40 de milioane de euro, recunoscut de către domnul director economic la masă cu domnul Mihai Șaptefrați, care era directorul Direcției Juridice și cu domnul general Neaga, care a și spus de față cu colegii mei de la Craiova: "domne, noi nu avem bani de birotică și noi pierdem banii ăștia. Domne, dați-i drumul înainte". I-am dat drumul înainte, nu s-a făcut nimic, pe mine m-au băgat în cercetare și au vrut să mi se desfacă contractul de muncă pentru că am făcut plângerea penală și am apărut la un alt post de televiziune. În final am făcut rost de numărul domnului ministru Șova și l-am sunat pe dumnealui. La care dumnealui mi-a zis clar: "domne, știi ceva? La escrocii ăștia și la bagabonții ăștia te duci și le faci plângere. Mergeți la DIICOT'.
M-am adresat la Serviciul Teritorial DIICOT Craiova, am făcut o plângere la un domn procuror. În primă fază, domnul procuror a clasat situația și a închis cazul. Am contestat ordonanța și în 22 iulie 2015, domnul procuror-șef de la Serviciul DIICOT Craiova, Adrian Glugă, a infirmat ordonanța și a început trimiterea în judecată a celor inculpați, cărora le făcusem plângere (...) La Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj atunci am reclamat pe directorul regional care nu a vrut să ia nicio măsură, după ce făcusem 'n' adrese la domnul director Neaga. I-am raportat situația. Nu s-a luat nicio măsură. I-am zis că pierdem foarte mulți bani. Nimic", a mai spus Claudiu Țuțulan.
De asemenea, fostul director general al CNADNR, Liviu Costache, a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice în emisiunea "Jocuri de Putere", că nu a dorit să fie părtaș "la niște nereguli" din cadrul companiei și de aceea a vorbit, subliniind faptul că "mai sunt și alte lucrări unde sunt probleme".
"Deocamdată, au emis doar decizia de cercetare. În primul rând, nu pot să fiu suspendat pentru că sunt în concediu de odihnă. Am încredere totală în comisia de cercetare, mai puțin în domnul Florea Dascălu care, în momentul când se pregătea comisia de cercetare pentru domnul Alin Goga, a dat un sms domnului Neaga și i-a spus: 'pe ăsta vreau să...eu' și daia a ajuns președintele comisiei. La vremea respectivă, când eram director general, el a fost cercetat și se pare că și de DNA . Are câteva dosare la DNA, acum. Deci are tot interesul să îi plătească niște datorii domnului Neaga. Tăcerea nostră ne face complici la prejudicierea companiei. Eu unul, ca și ceilalți, nu vrem să ne facem părtași la niște nereguli.
Mai sunt și alte lucrări unde sunt probleme. Daia sunt înlăturați consultanții. Dacă urmăriți unde s-au reziliat contractele cu consultanți care trebuie să fie independeți și joacă integritatea lor profesională, ei ar fi oprit și nu ar fi lăsat turnarea la -10 grade și nici bani care se luau pe partea comercială, dar care adunați fac multe milioane de euro", a spus Costache.