Pensiile speciale, adoptate de parlamentari. 300 au votat "pentru"
Circ la Parlament în ziua privilegiilor! Parlamentarii au adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale, în urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis, cu 300 de voturi "pentru", două "împotrivă" și opt abțineri. Procedura a fost, însă, contestată de liberali, care au părăsit sala de plen. Mai mult decât atât, parlamentarii rămân și cu majorările pe care și le-au votat pentru transport și cazare. Tot azi, senatorii discută în comisii despre pensiile speciale ale primarilor, potrivit Realitatea TV.
Practic, astăzi au fost date patru voturi pentru cele două proiecte de lege prin care li se acordă pensii speciale parlamentarilor și prin care li se majorează sumele forfetare pentru transport și cazare. Președintele Klaus Iohannis nu le mai poate retrimite în Parlament și este obligat să le promulge în termen de 10 zile, a transmis corespondentul Realitatea TV.
Legea privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost adoptată la sfârşitul sesiunii trecute, dar șeful statului a întors legea în Parlament, pentru reexaminare, nemulţumit că senatorii şi deputaţii şi-au votat noi privilegii. La reexaminare, aleşii au decis ca cei condamnaţi penal să nu beneficieze de pensii speciale. Actul prevede pensii între 1.500 şi 4.400 de lei pentru cei care au avut cel puţin un an de mandat în Parlament. Iată care este împărţirea:
- un mandat: 1.500 de lei
- două mandate: 3.100 de lei
- trei mandate: 4 .400 de lei
Asta în condiţiile în care pensia medie în România este de 890 de lei.
Majorarea sumelor forfetare pentru transport și cazare
Legea pentru modificarea art. 45 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, care prevede majorarea sumelor forfetare care li se acordă pentru deplasări parlamentarilor, în schimbul renunţării la maşinile de serviciu, a fost adoptată pe 29 septembrie de către parlamentari. Președintele Iohannis a trimis, însă, Parlamentului spre reexaminare legea, motivând că "poate conduce la cheltuieli bugetare excesive".
Iohannis motiva, în cererea de reexaminare, că "modificarea propusă, referitoare la asigurarea dreptului la transport în teritoriu al parlamentarului, nu asigură transparența și predictibilitatea normei instituite, prin conținutul său aceasta putând conduce la cheltuieli bugetare excesive, cheltuieli ce pe termen lung nu reprezintă o investiție rațională".
Mai mult, sublinia șeful statului "instituirea exclusivă a unei sume forfetare în locul dreptului parlamentarilor de a opta între un autoturism sau o sumă de bani pentru desfășurarea activităților legate de exercitarea mandatului are drept consecință directă cheltuirea irațională a banului public".
Însă, în urma votului de astăzi din plen, parlamentarii care merg în deplasări în colegiu cu maşina proprie vor primi o sumă forfetară de 1.400 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport în colegiul în care au fost aleşi, în timp ce suma forfetară pentru cazare, pe care o vor primi, va fi de 4.600 lei.
Pensiile speciale pentru aleșii locali
Pe de altă parte, mai există un proiect de lege şi pentru pensiile aleşilor locali. Legea a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor pe 10 noiembrie, şi urmează să meargă la vot final, în Senat, camera decizională în acest caz.
Propunerea legislativă, semnată de un grup de 30 de deputaţi şi senatori de la PSD, PNL şi UDMR, prevede că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judetene care au vârsta standard de pensionare vor beneficia de pensii speciale, prevederea aplicându-se şi celor care au deţinut astfel de funcţii anterior intrării în vigoare a actului normativ.
Cuantumul indemnizaţiei pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară.
Indemnizaţia se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensie şi se suportă din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, se mai arată în proiect.
Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat exercitată, care nu poate fi mai mică de doi ani.