MENIU

Moțiunea de cenzură a PNL a picat. Doar 207 voturi "pentru". Victor Ponta rămâne premier

<p>Parlamentarii liberali, &icirc;n grevă japoneză</p>

PNL nu a reușit să îl demită pe Victor Ponta. Moţiunea de cenzură a liberalilor, "Alege între România şi un premier compromis", a picat astăzi cu doar 207 voturi pentru și opt împotrivă. Pentru a trece, era nevoie de cel puțin 276 de voturi pentru. Liberalii au mai obținut voturi de la UDMR, parlamentari neafiliați și PSRO, partidul lui Mircea Geoană. În jurul orei 15.00, Alina Gorghiu și Vasile Blaga au declarat, după ședința comisiei de unificare a PNL, ca liberalii au decis să nu se mai așeze la aceeași masă cu cei patru lideri ai coaliției de guvernare. 

UPDATE 13:10 Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, după ce moţiunea de cenzură iniţiată de PNL a fost respinsă, că aceasta a fost "un eşec din toate punctele de vedere", precizând că a decis să nu mai participe la "bătălii politice inutile" şi să se concentreze pe "actul de guvernare".

"Nu aveau cum să fie probleme, a fost un eşec din toate punctele de vedere pentru PNL-PDL, ziceau că aduc 15 mii de oameni, au adus o mie, erau mai mulţi jandarmi şi elevi, ziceau că au voturi pentru guvernare, evident că nu au, dar nu asta e marea problemă, marea problemă e că astăzi nu s-a discutat despre ce trebuie să facă Guvernul zi de zi pentru viaţa oamenilor, şi anume cred că azi trebuia să discutăm cum facem cu salariile, cum facem cu încălzirea pentru iarnă, cum facem cu proiectele europene, care-s efectele reducerii TVA, astea erau subiectele normale pentru moţiune", a declarat premierul Victor Ponta, după ce moţiunea de cenzură a fost respinsă, potrivit Mediafax. 

UPDATE 12:50 Moțiunea de cenzură a picat cu 207 voturi pentru si 8 împotriva.

UPDATE 12:39 A început votul și pentru senatori.

UPDATE 12:30 În plenul Parlamentului sunt prezenți Elena Udrea și Crin Antonescu. Mulți dintre colegi au venit către aceștia pentru a discuta.

UPDATE 12:16: A început votul în plen. Primii votează deputații, in ordine alfabetică. Votul este secret, cu bile.

UPDATE 12:09. Victor Ponta a revenit la tribuna plenului.

Sunt momente vesele și triste. Referitor la ce spunea domnul Hasotti. Cine repetă are ceva la cap. Aveți in partid o doamnă care imi cere demisia. Si dimineata, și seara, imi cere demisia. Am si eu un labrador acasa care se crede tigru. 

UPDATE 11:48 Vasile Blaga își susține discursul în plen:

Domnule Ponta, ce am fost v-am demonstrat anul trecut, în noiembrie, când v-am scos din politica înaltă.

UPDATE 11:40 Liviu Dragnea a luat cuvantul:

Domnilor președinți,

Recunosc că am urmărit cu atenție toate zicerile publice din ultima zi. Eu imi păstrez abordarea, nu vreau săcert pe nimeni. În primul rând, constat că Caragiale nu a murit. Am vazut atacuri intre parlamentari, intre domni sau doamne care mai au și pretenția că exustă un grad înalt de civilizație în politică. Am vazut certuri intre cei care sustin motiunea de cenzura. 

UPDATE 11:10  Călin Popescu Tăriceanu a precizat de la tribuna Parlamentului că grupul ALDE nu va vota moțiunea. Acesta a lansat o serie de atacuri la adresa DNA, DIICOT și SRI.

O să încep cu concluzia acestui discurs. ALDE nu va vota această moțiune de cenzură.(..)

Parlamentul trebuie sa isi exercite rolul de control parlamentar. In toata lumea, notiunea de comisie de ancheta tine de esenta uniu regim democratic.(...)Vine un director SRI si face o declaratie publica: "Noi veghem ca judecatorii sa nu uite menirea, sa serveasca interele statului". Felicitari! Deci avocatul apararii se poate duce acasa linistit.  Nu s-a intrrebat nimeni de ce sunt asa multe mandate de ascultare pe siguranta nationala. Suntem o tara de tradatori si teroristi. 

UPDATE 10:55. Alina Gorghiu își susține discursul în fața Parlamentului:

Vreau să vă spun că premierul Victor Ponta trăiește într-o altă realitate. Pentru mine Victor Ponta este nevinovat până când instanța decide. Nu voiam să vă spun asta, dar pe biroul meu se află demisia lui Dan Motreanu. Vedeti demisia lui Ponta undeva? Ati facut plangeri, l-ati pus pe dl Cazanciuc sa ma ameninte. Daca gasiti argument sa se spuna despre mine ca exista vreo suspiciune, demonstrati-o. De acuze m-am saturat! Vorbiti de altii ca sunt corupti. Uitati-va in oglinda, domnule Ponta!

Nimeni nu il mai suna, nimeni nu il mai asculta, si nimeni nu il mai primeste in vizita. Nu mai ajunge nicaieri. Din pacate, nici Romania nu mai ajunge nicaieri. Toata lumea asteapta o schimbare pt ca Romania este in avarie. 

Ponta lasa in urma lui tone de invective, tone de minciuni si o mare pata pe imaginea Romaniei.

Un guvern cu sustinere zero este un guvern zero. Autorul afirmatiei este chiar Victor Ponta. Si este valabil si acum, are sustinere zero in conditiile in care parlamentarii sunt impiedicati sa voteze. 

Ramanand la putere faceti un rau imens Romaniei. 

Victor Ponta va pleca mai devreme sau mai tarziu de la Palatul Victoria si pana la alegerile locale vom avea alt prim-ministru. Va indemn eu sa o faceti acum, astazi, aici, atata vreme cat inca ranile pot fi cusute. Mentinerea lui Victor Ponta in functie este democratica si constitutionala o sa imi spuneti. Dar este profund imorala si deloc dreapta. 

Decât să renunțe la funcție, Victor Ponta preferă să își taie un picior.(...)Mentineare in functie a lui Ponta este profund imorală și nedreaptă. Menținerea în funcție a lui Ponta este neadreaptă față de alți funcționri publici.  

Stimati colegi, aveți de ales  între a sta în genunchi, in banca, si a alege interesul public. Aveti de ales intre Victor Ponta si Romania!

UPDATE 10:40 Premierul Victor Ponta își susține discursul în fața parlamentarilor. În timp ce vorbește premierul, din dreptul grupului PNL se vociferează: ”Nu ai onoare”.

"Astăzi trebuia să mă aflu în fața dvs. conform prevederilor constituționale pentru o moțiune de cenzură. Din păcate, cred că este datoria inițiatorilor de a lămuri ce anume se întâmplă astăzi, pentru că, dincolo de o serie de jigniri, invective, cu care de altfel m-am obișnuit, nu există în fața dvs. niciun fel de critică adusă actului de guvernare, nu există niciun fel de opinie a Opoziției despre cum se desfășoară actul de guvernare și, bineînțeles, nu există nicio soluție în cazul improbabil în care moțiunea ar trece. Cred că este o confuzie stârnită în rândul Parlamentului și nu doar de inițiatori, este nevoie de lămuriri și pentru oamenii aduși cu autobuze în față, în ploaie. Probabil că ei credeau că vin să protesteze împotriva celor care le-au tăiat pensiile și salariile, însă, să fiu sincer, nici domnul Blaga nu mai e ce a fost odată, sunt mai mulți jandarmi și jurnaliști decât protestatari. Asta e. Timpul ne marchează pe toți", a spus Ponta, în plenul Parlamentului.

Nu exista azi în fata dumneavoastră niciun fel de critica la adresa actului de guvernare. Este o confuzie starnita, sunt oameni adusi cu autobuze in fata in ploaie, probabil ei credeau ca vin sa protesteze impotriva celor care le-au taiat pensiile si salariile.  Sunt mai multi jandarmi si jurnalisti decat protestatari. Dar nici dl Blaga nu mai e ce a fost.

Va aduc aminte tuturor ca atunci cand USL s-a prezentat pt o motiune de cenzura s-a format cu un guvern alternativ. Astazi nu exista asa ceva. 

Apreciez faptul ca opozitia nu vorbeste despre pensii, salarii locuri de munca, avand in randurile sale exact fostii pdlisti. E un lucru de bun simt ca nu discutati despre problemele guvernarii. 

Intentia PNL de a se ascunde in spatele procurorilor este gresita. In parlament nu trebuie sa se faca justitie doar politica. 

Multumesc coalitiei de guvernare pentru sprijinul pe care il acorda guvernarii. 

Este datoria noastra a celor care am fost votati sa ducem la bun sfarsit programul de guvernare.

UDMR a fost intotdeauna constant in a combate implicarea juridiciului in actul de politica. Respect dreptul dvs de a vota motiunea dar cred ca trbeuie sa spuneti care este pozitia dvs fata de ce spun colegii liberali. IN 2012 au spus ca nu sunteti buni sa guvernati, acum vor spune ca sunteti bun. 

Si dl Dragnea este bun daca da jos guvernul, altfel este un penal, condamnat pentru referendumul pe care dvs l-ati votat. 

Si dl Oprea este bun daca tradeaza coalitia de guvernare. 

Cand se dau lectii de moralitate trebuie vazut cine da acele lectii. 

Vedeam un fost membru al guvernului Boc, dl Predoiu chemand oameni in strada. Din fericire nu au venit ca daca ar fi venit l-ar f intrebat de ce a smneat pe ordonantele prin care s-au inchis spitale, sau despre gala Bute, pe care acum doar dna Udrea o plateste. 

Astazi vor vota motiunea oameni care sunt trimisi in judecata, condamnati. Imi pare rau pt Dan Motreanu...asta e viata. 

 M-am intalnit ieri intamplator cu domnul  deputat Tomac. "Daca votati motiunea si nu avem guvern nu vom putea sprijini Moldova" si mi-a zis "Hai dom'le ca nu trece motiunea". Si atunci de ce ati mai făcut-o?

UPDATE 10:33 Eugen Nicolăescu citește textul moțiunii de cenzură, de la tribuna Parlamentului.

UPDATE 10:24 Ioan Chelaru, senator PSD, a precizat pentru realitatea.net că parlamentarii social-democrați vor veni în număr redus la ședință, doar pentru a asigura cvorumu. Aceștia nu vor vota moțiunea de cenzură. 

UPDATE 10:20 Întrebat de realitatea.net pe câte voturi mizează PNL la moțiunea de cenzură, Vasile Blaga a declarat la Parlament: ”Vom vedea”. 

UPDATE 10:10 Parlamentarii PSD nu au venit în număr mare la ședință, aceștia fiind prezenți doar pentru a asigura cvorumul. O apariție supriză pe holurile Parlamentului este Ilie Sârbu, cel care a demisionat din Parlament. 

UPDATE: Prim-ministrul Victor Ponta a ajuns la Parlament. În biroul lui Valeriu Zgonea are loc ședințaa coaliției.

UPDATE: Înaintea votului pentru moţiunea de cenzură, liderii PNL participă la mitingul pe care îl organizează în faţa Parlamentului, la care sunt aşteptaţi peste 10 mii de oameni.

Au mai rămas câteva ore până când Opoziţia va încerca să dea jos Guvernul, aşa că pregătirile pentru moţiunea de cenzură au intrat în linie dreaptă. Mobilizare generală în toate taberele. Liberalii şi-au băgat parlamentarii în şedinţă, premierul a mers în Parlament să se asigure de sprijinul coaliţiei şi al minorităţilor, altele decât cea maghiară, deşi zarurile par a fi aruncate. UNPR-iştii au anunţat deja că vor vota împotrivă. Prin urmare, moţiunea n-are nicio şansă de reuşită.

Alina Gorghiu a declarat în urmă cu doar câteva zile că în urma negocierilor, mai sunt necesare 40 de voturi. Astfel, pe lângă cele 176 de voturi pe care le au liberalii, până la necesarul de 276, liderii PNL ar urma să primească voturi de la PSRO, neafiliaţi, dar şi de la Grupul Popular Democrat. Dar voturile sunt insuficiente pentru a compensa lipsa voturilor de la UNPR.

Gorghiu, despre moţiune: Parlamentarii Puterii vor fi ţinuţi în bănci. Sunt şantajaţi!

Președintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat sâmbătă la Galați că formațiunea politică pe care o conduce nu va vota moțiunea de cenzură.

"Mergem cu actuala coaliție de guvernare, nu vom vota moțiunea de cenzură. Considerăm că actualul guvern este un guvern bun, care are performanțe economice pentru România', a spus Oprea, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă parlamentarii UNPR vor rămâne în bănci sau vor vota împotrivă, Oprea a răspuns: "Parlamentarii noștri nu vor vota moțiunea de cenzură, ca să fiu mai clar".

Liderul UNPR a adăugat că președintele Klaus Iohannis va fi sprijinit în continuare de UNPR pe problemele de securitate națională.

În plus, nici liberalii nu au încredere în şansele de reuşită ale moţiunii de cenzură. Deputatul PNL Mircea Toader a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, că șansele moțiunii de cenzură depind de poziția pe care o va adopta UNPR.

"Șansele depind de poziția pe care o are UNPR-ul și, dacă UNPR-ul, interesul național, hotărăsc că trebuie să fie schimbat premierul, se schimbă, dacă nu, este foarte dificil, este vot secret, eu sper să voteze, cu toate că am auzit că aplică și ei metoda guvernării noastre, să stea în bancă. Dacă stai în bancă, ai o temere privind modul cum vor vota parlamentarii", a spus Toader.

Deputatul PNL a precizat că, "după calculul teoretic, moțiunea nu are nicio șansă, dar, după modul cum se comportă parlamentarii, poate are șanse".

Toader a mai spus că, în cazul în care moțiunea nu va trece, deputații liberali vor profita de ,,Ora Guvernului', programată în fiecare zi de luni la Camera Deputaților, și îl vor chema cât mai curând pe Victor Ponta "să dea un răspuns" despre viitorul lui.

El a menționat că o eventuală grevă parlamentară pentru a-l obliga pe Ponta să-și dea demisia nu este oportună.

"Greva parlamentară s-a dovedit o invenție care s-a dovedit inutilă și când am făcut-o noi. Eu nu sunt de acord cu grevele parlamentare', a afirmat Mircea Toader.

Președintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat sâmbătă la Galați că formațiunea politică pe care o conduce nu va vota moțiunea de cenzură.

"Mergem cu actuala coaliție de guvernare, nu vom vota moțiunea de cenzură. Considerăm că actualul guvern este un guvern bun, care are performanțe economice pentru România', a spus Oprea, într-o conferință de presă.

"După intervenția domnului Victor Ponta să știți că înțeleg un singur lucru: domnia sa trăiește în cu totul și cu totul altă realitate, care-i doar a domniei sale și a nimănui din România. Și mai înțeleg un lucru, doamnelor și domnilor, că nimic din ce i se întâmplă nu înțelege. Este într-o situație în care niciunul dintre noi nu ar vrea să fie, numai că domnia sa nu o recunoaște", a spus Gorghiu în plenul Parlamentului, în care se dezbate moțiunea de cenzură inițiată de PNL.

Ea afirmat că prim-ministrul mai are trei-patru cetățeni români care îl susțin, însă aceștia sunt liderii partidelor de guvernare.

"Am să vă dau o veste bună și o veste proastă. Vestea bună este că prim-ministrul mai are trei-patru cetățeni românii care îl susțin. Vestea proastă, însă, este că aceștia sunt liderii partidelor de guvernare. Vestea și mai proastă însă este că aceștia din urmă au un interes — unul dintre dânșii vrea să se așeze pe locul de pe care Victor Ponta s-a ridicat în partid, altul își dorește să rămână primul senator al țării, altul confundă puterea cu interesul național, iar toți confundă interesul național cu interesul personal. Nu le pasă nici măcar de dvs., dragilor, care astăzi stați în sală, pentru că, dacă v-ar considera suficient de maturi, v-ar lăsa să vă exercitați dreptul de vot", a punctat Alina Gorghiu.

Ea a mai susținut că parlamentarii au de ales între a sta în genunchi în bănci și a se ridica la înălțimea așteptărilor publice.

"Aveți de ales între a renunța la amețeala puterii și a transmite populației că până și parlamentarii care susțin un Guvern au momentele lor de luciditate. Aveți de ales între a sta în genunchi în bănci și a vă ridica la înălțimea așteptărilor publice. Aveți de ales între Victor Ponta și România", a adăugat Gorghiu.

În privința acuzelor aduse la adresa sa de către premier, Gorghiu a subliniat că, dacă Ponta găsește o urmă de suspiciune că ea a încălcat legea, ar trebui să demonstreze.

"Dacă găsiți cel mai mic argument pentru care să se spună despre mine că există o urmă de suspiciune, că am încălcat legea, vă rog să demonstrați acest lucru. De acuze m-am săturat, dvs. sunteți în instanță, dar vorbiți de toți alții din plenul Parlamentului că sunt corupți. Uitați-vă în oglindă, domnule Ponta!", a arătat Gorghiu.

În opinia sa, Guvernul este "zero", în condițiile în care parlamentarii Puterii sunt împiedicați să voteze.

"Vă mai amintesc o vorbă a cuiva de acum câțiva ani: un Guvern cu susținere zero este (...) un Guvern zero. Autorul afirmației este actualul premier al României iar afirmația este perfect valabilă și astăzi, pentru că Guvernul său, în condițiile în care parlamentarii Puterii sunt împiedicați să voteze, este un Guvern zero", le-a transmis liderul PNL parlamentarilor.

Ea nu crede că Victor Ponta își va da demisia de la conducerea Guvernului.

"Conform Constituției, premierul nu poate fi schimbat decât dacă își dă demisia sau prin demitere. Prin demisie ne-am lămurit cu toții că nu se poate. Fără vreo aluzie la problema cuiva de sănătate, Victor Ponta mai degrabă și-ar tăia un picior decât renunțe la funcție, indiferent de cât de multe pagube ar crea României", a adăugat Alina Gorghiu.

Mai multe articole despre:
PNL negocieri moţiune de cenzură decizii UNPR