Ședință comună a guvernelor României și Republicii Moldova - ce acorduri urmează să fie semnate
Zi extrem de importantă pentru România. Premierul Nicolae Ciucă merge, astăzi, la Chișinău, la şedinţa comună a celor două guverne, român şi moldovean. Miniștrii Cabinetului Ciucă vor sta față în fată cu omologii de peste Prut. La Chișinău, Nicolae Ciucă va avea întâlniri cu Maia Sandu si Natalia Gavrilița.
La 11 februarie 2022, este programată cea de-a cincea şedinţă comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova. În premieră, evenimentul se desfăşoară la Chişinău.
Cu acest prilej, premierul Nicolae-Ionel Ciucă, însoţit de o serie de miniştri din Guvern, va avea convorbiri cu preşedintele Maia Sandu, cu prim-ministrul Natalia Gavriliţa şi cu Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova. Întâlnirile se înscriu în reperele colaborării dintre România şi Republica Moldova, bazate pe Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului de la Bucureşti, Dan Cărbunaru. Totodată, urmează să fi semnate o serie de documente bilaterale în domenii precum energie, securitate energetică, comunicaţii, cercetare şi digitalizare, educaţie, infrastructură.
Prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova s-a desfăşurat la 3 martie 2012, la Iaşi, scrie agerpres.ro. Evenimentul a fost planificat în urma unor convorbiri telefonice dintre premierul român, Mihai-Răzvan Ungureanu, şi omologul său de la Chişinău, Vlad Filat, din 14 şi 19 februarie 2012. În cadrul şedinţei, a fost semnat Planul de Acţiune pentru aplicarea Declaraţiei Comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Unul dintre obiectivele asumate prin semnarea acestui document a fost crearea Comisiei interguvernamentale România - Republica Moldova pentru integrare europeană. Un alt document semnat a vizat cooperarea şi ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor, dar şi în ce priveşte cooperarea în domeniul turismului. De asemenea, a fost semnat un acord privind regimul juridic al mormintelor de război româneşti situate în Republica Moldova. Celelalte documente au vizat securitatea socială sau cooperarea între Ministerele Muncii, ale Educaţiei şi Sportului.