MENIU

Valeriu Zgonea continuă: Mă voi opune până la capăt acestui jihad anti-Justiţie

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri că se va opune până la capăt "acestui jihad anti-justiție" și a denunțat încălcarea Regulamentului parlamentar.

"Mă voi opune, până la capăt, acestui jihad anti-justiție. Acum suntem în faza a doua — dorința unora de a pune mâna pe a treia funcție în stat, prin tertipuri ilegale, încălcând regulamentul, negându-și propriile decizii. Motivul l-ați aflat în ședința celebrului grup parlamentar de ieri. Astăzi au încercat să-și nege propria decizie și să schimbe, să revoce președintele Camerei Deputaților, chipurile făcând parte din grupul parlamentar al domniilor lor. Scopul — același: să modifice pe repede înainte legile anti-justiție. Din păcate, Regulamentul Camerei spune foarte clar și conform ceea ce se scrie și în Constituție, în art. 64, nu este vorba de mine, este vorba de ceea ce am făcut în ultimii 4 ani de zile și până în noiembrie. Până când destinul va hotărî, mă voi bate cu cei care, formați în grupuri de interese, doresc să modifice legile penale în interesul lor. Acesta e motivul pentru care astăzi au depus o cerere neregulamentară. Reamintesc, Regulamentul Camerei este lege ordinară. O lege ordinară este respectată de toți cetățenii României", a afirmat Valeriu Zgonea, într-o conferință extraordinară de presă, susținută la Camera Deputaților.

Potrivit acestuia, Comitetul liderilor "a fost convocat ad-hoc", cu o solicitare făcută de grupul parlamentar al PSD. "Dacă ești exclus, atunci devii deputat neafiliat, conform art. 14 din legea ordinară pe care ei n-o respectă. Fac orice ca să pună mâna pe funcții și ca să-și rezolve problemele lor personale. Acest tip de social-democrație și de politică trebuie să dispară din Parlamentul României. Și eu mă voi bate până la capăt cu cei care cred că pot ocupa această funcție și de aici să schimbe toate legile în favoarea lor. Acele legi care sunt importante", a arătat Zgonea.

În opinia sa, "cel mai periculos în viață este să-ți pună alții în gură cuvinte și din demnitatea funcției să încalci legea".

"În Statutul PSD, care este construit pe baza legii partidelor politice, excluderea este deîndată. Chiar dacă tu contești, ești exclus. Și, dacă vei câștiga mai târziu în instanță, vor hotărî ei dacă te mai repun în funcție.

Acest statut a fost aprobat de tribunal și depus undeva la mijlocul lunii noiembrie. (...) Legalitatea este obligatorie dacă vrei să fii președintele Camerei Deputaților. Odată exclus pe 27 aprilie, eu mi-am pierdut toate calitățile, inclusiv din grupul parlamentar. Nu am comentat. Cum poate în 2016 un membru de partid să fie dat afară pentru delict de opinie? Dar, decizia este decizie, eu nu mai sunt membru al PSD, pe cale de consecință nu mai sunt membru al grupului parlamentar PSD. Sunt deputat neafiliat.

Și am atras atenția Comitetului liderilor, care face ordinea de zi, că îi rog frumos să nu încalce legea și că solicitarea grupului parlamentar al PSD este neregulamentară, adică ilegală. (...) Excluderea este imediată, îți pierzi toate calitățile ca membru al PSD, dar funcția pe care o ai în statul român n-o pierzi, pentru că Regulamentul este foarte clar. (...) Când m-au dat afară din partid au știut că pierd și această funcție (de președinte al Camerei Deputaților — n.r.) sau nu se pricep și nu înțeleg legile decât în interes personal. Sunt președintele Camerei Deputaților și respect Regulamentul Camerei Deputaților și nu voi permite acest jihad anti-justiție cât timp sunt în funcție. (...) Nu putem, pe ordinea de zi a Parlamentului, să avem lucruri ilegale, adică neregulamentare", a explicat Zgonea.