Voicu, despre proiectul votului prin corespondență: Mai bine mai puțin decât nimic
Deputatul PNL, Mihai Voicu, a declarat, marți, că liberalii s-au pronunțat pentru proiectul legii votului prin corespondență în Comisia de cod electoral, dar miercuri, în plenul Camerei Deputaților, vor susține ca acesta să se aplice și la alegerile prezidențiale și la cele europarlamentare, nu doar la cele parlamentare, cum a decis Comisia de cod electoral.
"Noi credem că astăzi a fost făcut un pas, însă nu tot saltul de care aveam nevoie. Sunt două motive de dezamăgire și de ușoară reținere pe care le avem în această lege. În primul rând, faptul că este o lege care se referă pentru moment doar la alegerile parlamentare și nu la toate tipurile de scrutin, așa cum ne-am fi dorit noi, la articolul respectiv ne-am și abținut de la vot, iar motivul abținerii este că, chiar dacă noi admitem că nu e prea târziu să facem reglementări și cu privire la alegerile europarlamentare și prezidențiale, ne-am fi dorit să fie făcute acum. În cele din urmă, am dat un vot pozitiv pentru lege, pentru că e mai bine să avem mai puțin decât nimic. Aplicarea legii la alegerile parlamentare era în pericol de termenul constituțional de un an. Suntem foarte la limită cu acest termen, un vot împotrivă ar fi complicat lucrurile", a spus Voicu, la finalul ședinței Comisiei de cod electoral.
Voicu a adăugat că a doua dezamăgire a liberalilor referitoare la acest proiect este legată de eliminarea posibilității de înregistrare on-line a cetățenilor din străinătate.
"Explicația pentru care o susținem în continuare și mâine în plen o susținem este că, în principiu, prin definiție, votul prin corespondență trebuie să fie un ajutor pentru cei care se află la distanță mare de secția de votare sau au condiții de vot greoaie. Dacă noi îi trimitem tot într-un anumit loc să înregistreze o cerere înseamnă că doar complicăm o procedură, de aceea credem că înregistrarea on-line trebuie să rămână și o susținem mâine în plen", a menționat Voicu.
Comisia de cod electoral a decis, marți, că votul prin corepondenţă va fi aplicat doar pentru alegerile parlamentare, stabilind, totodată, şi eliminarea posibilităţii înscrierii online în Registrul electoral pentru exercitarea votului prin corespondenţă. Votul final va fi dat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, apoi legea va merge la promulgare, informează Mediafax.
Preşedintele Comisiei Gabriel Vlase (PSD) a propus ca votul prin corepondenţă să fie aplicat doar pentru parlamentare, pe motiv că până la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare mai este timp:
"Pentru prezindenţiale sunt nişte particularităţi şi mai avem până în 2019, este un proiect pilot, până atunci vedem ce se întâmplă. Nu este că nu vrem să facem, dar am considerat că vrem să vedem ce se întâmplă în toamna lui 2016, când votul prin corespondenţă va fi aplicat la parlamentare", a explicat Vlase.
Pe de altă parte, membrii Comisiei de cod electoral au mai stabilit, tot la propunerea PSD, că va fi interzisă divulgarea secretului votului sub sancţiunea legii penale şi că exercitarea votului prin corespodenţă este personală, iar exercitarea votului prin corespondenţă în numele altei persoane va fi interzisă sub sancţiunea legii penale.
UDMR vrea să atace Legea votului prin corespondență la CCR. Hunor: "Nu trebuie să fii populist"
Săptămâna trecută, liderul UDMR, Kelemen Hunor, anunţa că intenţionează să atace legea votului prin corespondenţă la Curtea Constituţională şi că va discuta inclusiv cu formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu în acest sens, având în vedere că partidul nu are suficiente semnături pentru a depune contestaţia. UDMR mai acuza faptul că forma adoptată de Senat nu garantează secretul votului prevăzut de Constituţie. În acelaşi timp, Kelemen Hunor preciza că dacă amendamentul UDMR privind aplicarea votului prin corespondenţă doar la alegerile prezidenţiale va fi acceptat, Uniunea nu va mai ataca legea la CCR.