MENIU

Violeta Alexandru, audiere cu SCANDAL! Când cresc pensiile și cu cât

Scandal la audierea ministrului propus pentru Ministerul Muncii. Unii membri ai comisiei au avut un schimb dur de replici.

"Unii colegi vor să vă audieze mai des. Ați putea să faceți audierile astea chiar la grupurile din Cameră sau din Senat, că atunci ar fi cel mai indicat. Probabil că toți colegii au urmărit dacă există schimbări în programul de guvernare", a început președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, Adrian Solomon, audierea Violetei Alexandru.

Florin Roman a vrut să facă câteva precizări legate de procedură, însă preşedintele Comisiei de Muncă, Adrian Solomon (PSD) i-a spus acestuia că nu poate face acest lucru până nu arată că are delegare ca membru în comisie. 

De altfel, deputatul Florin Roman a fost invitat de Adrian Solomon să părăsească sala. 

Florin Roman: Pe procedură, vă rog, câteva precizări... 

Adrian Solomon: Nu aveţi cum, că nu sunteţi membru în Comisie. Dacă aveţi înlocuire, vă rog să îmi trimiteţi. 

Florin Roman: Am înlocuire, dle preşedinte. 

Adrian Solomon: Nu am văzut-o. Până nu mi-o trimiteţi s-o certificăm, nu aveţi voie! Abia atunci veţi vorbi. 

Florin Roman: Dumneavoastră nu trebuie să verificaţi nimic, ştiţi bine treaba asta. Este total neelegant ce faceţi dumneavoastră. Fiind vorba de procedură, rugămintea este să permiteţi ministrului să îşi spună opinia, chiar dacă ea nu convine multora. 

Adrian Solomon: Dle Roman, nu sunteţi la plen aici şi nu aveţi nicio calitate. 

Florin Roman: Dar nici dvs nu sunteţi la PCR, dle Solomon. 

Violeta Alexandru a explicat ce se va întâmpla cu proiectele pe care le are la minister. Alexandru a vorbit și despre pensii.

"De câte ori mă chemaţi instituţional voi veni la comisie. În cele 3 luni de mandat, am pus instituţiile la treabă, să muncească, să treacă de raportări, statistici şi altele care prezintă o realitate cosmetizată. Am scos la lumină toate problemele cunoscute de foştii miniştri, dar cu privire la care nu s-a întâmplat nimic de ani de zile. Am cerut transparenţă totală şi recunoaşterea problemelor din sistem, respectiv am cerut tuturor celor care lucrează în sistem să vină cu soluţii şi nu să se comporte ca nişte oameni care nu respectă pensionarii, oamenii care muncesc, persoanele cu dizabilităţi, cei în nevoie. Cu alte cuvinte, în cele trei luni de mandat am răsturnat modul în care se lucrează în Ministerul Muncii şi am pus nevoile oamenilor în centrul preocupărilor mele", a spus Violeta Alexandru.

Ministrul propus la Muncă a fost întrebată despre legea pensiilor:

"În noua lege a pensiilor exista clar diferentieri in functie de numarul de ani in care un om cotizeaza. Dar dvs. prima masura pe care ati luat-o a fost sa loviti in acesti oameni care au cea mai mica pensie si multi dintre ai au muncit 35-40 de ani. O femeie a stat in masina de cusut, doamna, 30 de anii si dvs ii spuneti ca nu are dreptul sa aiba o pensie mai mare. Trebuie sa inghete la 700 de lei. Cine poate sa traiasca cu pensia asta?”

”În Parlament, aveți posibilitatea sa faceti orice modificare asupra cadrului legal, raspunzand exact acestei categorii de persoane care a muncit cu mult mai putin fata de alte categorii si care primeste o pensie in valoare aproape de cel care a muncit toata viata. Nu este corect. Noi trebuie sa apreciem munca, sa ii apreciem pe cei care au avut o activitate sustinuta atat cat au putut, cat s-au priceput. Ei sunt prioritatea noastra", a spus Violeta Alexandru.