MENIU

Legile Justiţiei au trecut de Camera Deputaților. Ultimele două legi au fost adoptate miercuri

Plenul Camerei Deputaților a dat, miercuri, votul final pe ultimele două legi ale Justiției: Legea 304 a Organizării Judiciare și cea de-a treia lege, de funcționare a CSM, 317. Anterior, au modificat în plen Regulamentul Camerei prin care Opoziția nu a mai putut susține în plen amendamentele care au fost respinse anterior, în comisie. Practic, s-a pus pumnul în gură PNL și USR. Reamintim că prima lege a Justiției, Statutul magistraților, a fost adoptată luni. Toate cele trei proiecte merg la Senat, care este cameră decizională. Cele două rapoarte ale Legilor adoptate miercuri se regăsesc în galeria articolului. Documentele cuprind atât amendamentele respinse, cât și pe cele admise.

Realitatea.net a redat live text cele mai importante modificări de la votul pentru Legile Justiției, votul din plen pentru modificarea Regulamentului, dar și din ședința cu scandal a Comisiei pentru Regulament:

1. Legile Justiției

Update 21.01 S-a încheiat votul și pe Legea 317. Au fost 177 de voturi ”pentru” și 78 ”împotrivă”.

Update 20.50 A început votul pe ultima lege, 317. În plen a avut loc și un moment neașteptat: Ion Ștefan de la PNL i-a luat microfonul secretarului de sedinta, deputata PSD Ioana Bran. Cateva momente aceasta nu a putut citi lista cu deputati, si mai multi deputati se afla in picioare in jurul ei. Vlase insista ca toata lumea sa mearga in banci. Pana la urma cineva i-a adus lui Bran microfonul inapoi.

UPDATE 20.30 Votul pe legea 304 s-a încheiat. Au fost 177 de voturi ”pentru”, 79, ”împotrivă”.

A început votul nominal pentru Legea 304. Fiecare deputat trebuie să se ridice în picioare și să spună dacă votează ”pentru”, ”împotrivă”, se abține sau nu votează.

UPDATE 19.44Ședința s-a reluat. Sistemul de vot nu a fost remediat, prin urmare, se va vota tot nominal. A fost aprobată propunerea Ralucăi Turcan, astfel încât se va face apel nominal pentru Legea 304, separat, și pentru Legea 317, separat.

Deputații au luat pauză 15 minute. Apoi va urma votul final.

Update Dezbaterea continuă cu amendamentele admise. A fost adoptată pe articole și legea 317.

Update A început dezbaterea pe amendamentele respinse la Legea 317.

Nicolae Bacalbașa a avut o intervenție halucinantă: ”Permiteți-i prostului Bacalbașa să spună despre ce este vorba. Văd aceeată dezbatere a viperelor.(...) Se mai văd și balele sângeroase ale Monicăi Macovei. Frații mei, vă felicit, mergeți înainte”.

Update Comisia a terminat amendamentele la Legea 304, pentru trei ore jumătate. Legea a fost adoptată pe articole. Au început dezbaterile generale pe Legea 317.  

PSD ALDE a pus în aplicare noul regulament. A expirat termenul de dezbatere pentru amendamentele respinse în comisie, ca atare, au trecut la vot pe amendamentele admise.

Marton Arpad a avut o intervenție mai lungă în plen, iar președintele de ședință i-a replicat: ”Mă scuzați. Sunteți la zi? Eu sunt simplu inginer, nu am cum să știu tot”.

Sunt dezbateri generale pe Legea 304. PNL a făcut un apel pentru a nu se vota vreun amendament admis la această lege ce ar permite înființarea Secției de Investigare pentru magistrați.

Ședința a reînceput. Întrucât sistemul de vot nu a fost remediat, s-a propus ca votul pentru amendamente să se dea prin ridicare de mână, iar votul final prin apel nominal. Cosette Chichirău a postat imagini live din plenul Senatului:

 

Update S-a luat o pauză de 20 de minute, întrucât există o defecțiune la sistemul de vot.

Update Robert Turcescu a anunțat că PMP se retrage din plen, întrucât nu vrea să participe la un simulacru de dezbatere. Acesta a mai subliniat că raportul pentru cele două legi a venit acum o oră, ca atare, este imposibil ca cei din sală să știe ce votează.

Update Florin Iordache a venit la microfon și susținut că din partea Opoziției se spun multe lucruri neadevărate despre legile Justiției:

”Ne dorim o Justitie independenta, fara să existe ingerința factorului politic. CCR ne-a dat dreptate! La incercarile dvs de a opri independența Justiției, noi vă vom demonstra ca avem dreptate. Vă deranjează ca vrem să avem niște judecători independenti, am inființat aceasta secție care să fie in subordinea PG. Am stabilit că aatat accesul in acest directii să se face prin concurs. Vrem o Justiție indepedentă care să nu mai fie la cheremul șefului”

Update Stelian Ion, deputat USR, a criticat în plen modul în care PSD-ALDE a decis să ducă dezbaterile pe legile Justiției și a menționat că ce se întâmplă este o ”rușine națională”:

”Sunt onorat să ma adresez Marii Adunari Nationale. Este o rusine nationala ce se intamplă in aceste zile, prin fortarea institutiilor, a Parlamentului. Cea mai apriga dorinta pe care ati avut-o după alegeri nu s-a realizat prin OUG 13, si ati vrut sa dati impresia unei dezbateri parlamentare, dar nici sansa asta nu ne-o dati. Vă înșelați daca credeti ca legea 304 poate fi dezbatuta in 30 de minute. Aseară, la 00.30, am primit raportul. Daca credeti ca paginile raportului pot fi parcurse in cateva minute, vă inselati”

Update 14.09. Dezbaterile pe Legile Justiției au început, în plen. PNL a propus retrimiterea la Comisie a raportului pe Legea 304, a Organizării Judiciare, dar propunerea a fost respinsă, prin vot.

2. Modificarea Regulamentului, în plen

Modificarea la Regulamentul Camerei Deputaților a fost publicată în Monitorul Oficial. Raluca Turcan a venit la tribuna Parlamentului și a anunțat: ”De astăzi nu mai avem cum să dezbatem amendamentele respinse”

Plenul Camerei Deputaților a votat proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților. Au fost 177 de voturi ”pentru”, 88 ”împotrivă” și  3 ”abtineri”. Raluca Turcana replicat: ” Să vă fie rușine”

UPDATE 11.43  Plenul a luat pauză de 5 minute. Apoi va fi vot final pe amendamentul controversat.  Raportul a fost publicat pe site-ul Camerei, aici.

Update 11.42 Robert Turcescu (PNL): Nu aveți raportul in fata. Trebuie sa stim ce votam.

Stelian Ion(USR)a venit la tribună și a cerut deputaților care știu ce votează să ridice mâna, întrucât raportul nu este disponibil pe site-ul Camerei Deputaților, și cel mai probabil, nu știu ce votează.

UPDATE 11.26 Cătălin Drulă, deputat USR, a venit la tribună și a criticat inițiativa PSD- ALDE, dar și UDMR, pentru susținerea acordată:

”Cei de la UDMR vă sunt complici. Se vinde pe puțin, nu isi  reprezintă electoratul care își dorește ca toată România, o justiție puternică”

UPDATE 11.00 Florin Roman, deputat PNL, a venit la tribuna Parlamentului, și într-un gest de protest, a declarat că scotch-ul, va deveni instrument la Camera Deputaților. Apoi, și-a aplicat singur, pe gură, o bucată de bandă adezivă: ” Avem doua ședințe de vot final în aceeași zi.  Scotch-ul (n. r. banda adeziva) va deveni instrument cred la Camera Deputaților. Vreți sa ni l puneți pe gură?!”.

UPDATE 11.14 Ședința din plen a debutat tot cu scandal, cânnd au început dezbaterile pe proiectul de hotărâre prin care PSD propune modificarea regulamentului.

3. Ședința Comisie de Regulament, cu scandal

Ședința a fost marcată de scandal, după ce a fost convocată, miercuri, la ora 9.00, pentru a adopta modificarea la Regulament în perspectiva dezbaterii legilor justiţiei. Reamintim că proiectul de modificare a regulamentului, initiat de Florin Iordache, prevede ca in plen, dupa epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar in unele cazur

Ce prevede amendamentul controversat, care a fost și adoptat

Amendamentul a fost propus de deputatul PSD Eugen Nicolicea, care a invocat necesitatea introducerii acestei modificări invocând decizia CCR 55/2001 care prevede: ”Camera Deputaţilor, în virtutea autonomiei sale regulamentare, instituite prin art. 61, alin. (1) teza întâi din Constituţie, are dreptul să reglementeze procedura amendamentelor”.

”După ce timpul de dezbatere aprobat a fost epuizat, dezbaterea se încheie și președintele de ședință supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaților prezenți, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma inițială”.

Modificarea s-a făcut cu scandal între USR și reprezentanții PSD.

"Aseară, Nicolicea a trimis SMS pentru a convoca Comisia de Regulament acum la 9 dimineaţa. Pregăteşte încă o porcărie. La 10 e deja plen al Camerei convocat intempestiv ieri cu un singur punct pe ordinea de zi: modificarea de Regulament a lui Iordache. Dar acea modificare a primit raport de respingere în Comisie: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2017/ph104_rap104.pdf. Asta îi încurcă destul de de tare în plen, aşa că Nicolicea a mai copt ceva", a scris deputatul USR Cătălin Drulă pe Facebook.

"Se pare că are o altă propunere de modificare a Regulamentului mai veche, pe care o scoate din sertar, îi adaugă articolul de la Iordache şi...
a) ori UDMR o votează de data asta
b) ori vine cu interpretarea lui că în Comisia lui nu se voteazaă pe principiul un om - un vot, ci fiecare votează cu ponderea partidului lui în Parlament (un non-sens, de altfel)

Nu mai spun că orice şedinţă de Comisie trebuie convocată conform Regulamentului cu minim 24 de ore înainte. Cum ziceam, Nicolicea a dat SMS aseară pentru şedinţă acum dimineaţa la 9. Şedinţele de Comisie de Regulament au loc în biroul propriu al lui Nicolicea. Deşi şedinţele de Comisie sunt publice conform Regulamentului şi oricine are dreptul să participe, presa e pusă să aştepte în faţa uşii. Parlamentul e luat pe persoană fizică în momentul ăsta în turbarea de a dărâma Justiţia", a mai spus parlamentarul.

Scandalul din ședință, live pe Facebook 

”Nicolicea a schimbat regulamentul nu pentru că are majoritate de voturi, ci prin ABUZ. Nici cu majoritate în comisie, nu s-ar fi putut vota ce a votat el. Acesta este sfârșitul democrației în România, când Opoziția nu se poate nici măcar exprima”, a declarat deputata USR Cosette Chichirău.

Iată live, imagini filmare e Cristina Prună, deputat USR:

 

Ce prevede amendamentul lui Nicolicea.

”După ce timpul de dezbatere aprobat a fost epuizat, dezbaterea se încheie și președintele de ședință supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaților prezenți, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma inițială”.