MENIU

Victor Ponta: Consultările au început prost. Un guvern monocolor nu e sustenabil

<p>Victor Ponta</p>

Consultările pentru formarea noului guvern au început prost, a declarat Victor Ponta, miercuri seara, la Realitatea TV. Invitat în emisiunea "Legile puterii", liderul PRO România a susținut că, în opinia sa, Ludovic Orban a pornit greșit, nefiind pregătit cu un plan de acțiune. La moțiune, însă, subliniază liderul PRO România, Orban a avut o strategie "corectă".

"Semnificatia doamnei Dancila este zero, pentru ce se va intampla de acum incolo. Ce este important si ce este rau, de fapt, pentru noi este ca dupa cum arata primele 2-3 zile, o sa fie destul de greu sa avem un guvern", a spus Victor Ponta, miercuri seara, la Realitatea TV.

"La PSD stiu ce se va intampla: pe 11 sau 12 noiembrie, la primul tur, se va decide batalia care a inceput deja intre mai multi lideri: cine va prelua PSD-ul. Si aici sunt destul de putine variante. Ori va prelua cineva cat de cat cu mintea la el... Eu n-o sa mai fiu niciodata membru PSD. N-am vrut sa plec, m-au dat ei afara. Am proiectul meu, PRO Romania, o ducem bine. Suntem mici si mergem intr-o directie buna. Asta cu vine Ponta sa ia PSD-ul... Si-au batut joc de Dancila niste smecheri din jur. Ea e singura care poate sa creada ca un om care nu e membru poate sa-i ia locul de presedinte. Ca nu intelege. Ceilalti inteleg. In functie de ce va face PSD-ul, daca vor merge spre un PRM murdar, baltos, mocirlos, atunci eu cred ca vor ramane un partid de 10% cu care nu vrea nimeni sa vorbeasca. Daca totusi reusesc cei cativa cu mintea la ei care stiu politica sa castige batalia cu acesti peremisti care au confiscat PSD-ul, da, eu cred ca impreuna, in opozitie, nu la putere, ca s-a inchis acest capitol vineri seara, cand eu am propus dupa trecerea motiunii, haideti sa facem o majoritate de stanga. A iesit doamna Dancila "Nu facem!". O. K., treaba voastra. In opozitie, putem sa facem o unitate de-a stangii  pe care toti alegatorii o vor. Era buna (o alianta de stanga, n.r.). Acum s-a inchis acest lucru. Inainte de nominalizarea lui Orban, in masura in care aveam o hartie semnata de 250 de parlamentari... Nu stiu daca Iohannis tinea sau nu cont de ea. Dar era greu sa nu tina, cand ai in fata 250 de parlamentari", a continuat Ponta.

"Aici ma intorc la ce e de facut acum, ca trecutul e trecut. Orban cred ca a pornit gresit. Ma rog, Iohannis a pornit gresit. Ar trebui sa faca altceva. Si o sa ne vedem maine si o sa-i spun. Eu am spus de multe ori: 'Daca vreti sa dati jos Guvernul Dancila, faceti ca in 2012, spuneti ce puneti in loc.' Nu au spus. Atunci, faceti altceva: reteta Orban. Care a fost o reteta de succes. A zis: 'Nu depunem motiune de cenzura pana nu strangem 233 de semnaturi. Cand avem 233 de semnaturi, depunem motiunea. A fost o strategie corecta. Acum, strange o lista de semnaturi cu deputati si senatori care sustin Guvernul Orban. Cand strangi 233 de parlamentari, vii cu guvernul. Ca altfel, de ce sa vii cu el, daca nu ai sprijin? (...) E un scandal ca la piata. Nu participam nici maine la asta. Ne vedem cu Orban, cu Turcan, si spunem: "In primul rand, suntem de stanga, voi de dreapta. 2. Aratati-ne ca voi, cei de dreapta, v-ati inteles." Consultarile au inceput prost. Daca te pregatesti din timp... In general, nu refuz nicio cerere de dialog", a spus Victor Ponta.

"Indiferent cand e guvernul, nu e guvernul... Acest nou guvern trebuie sa vina pe 15 noiembrie cu bugetul pe 2020. Noul guvern, oricare va fi el. In buget vezi ce se face cu pensiile, cu investitiile, cu companiile la care statul e actionar majoritar, reglementarile in energie. Ce faceti cu aparatul administrativ. Ce faci cu magistratii, cu pensiile. Am inteles ca, maine, Orban vine cu Cîțu. Sunt un pic dezamagit, cred ca au pornit prost. Daca poate repara Orban ce a pornit prost Iohannis e bine...", a mai spus Ponta.

Totodata, liderul PRO Romania a sustinut ca un guvern monocolor nu este sustenabil.

"Ce guvern e ala cu 100 de parlamentari? Cand ai de adoptat bugete, cand vrei sa faci reforme? Mi se pare neserios, nesustenabil", a mai spus Ponta.

Intrebat care este solutia pentru a depasi momentul, Ponta a replicat: "Cred ca Orban trebuie sa faca ce n-a facut Iohannis, si anume sa spuna: 'Suntem intr-o situatie speciala, va rog pe toti, veniti si spuneti in ce fel puteti sa ajutati.' De ce as vota guvernul PNL?"

"Mai rau decat Dancila nu se poate. Dar stiti cum e, am trait cu totii in viata momente in care am spus ca mai rau nu se poate", a mai spus Ponta.

"Eu nu am participat pentru ca am spus ca nu sunt de dreapta, eu nu am treaba cu voi. Dar m-am uitat. Ei nu au cum sa guverneze asa, punand fiecare conditii impotriva celuilalt. Nu au cum sa functioneze asa", a mai spus Ponta.

Si totusi, Ponta da asigurari ca va participa la consultarile de maine.

"Maine o sa merg cu Adrian Tutuianu si o sa le spunem 'Oameni buni, faceti cum ati facut la motiune, strangeti numarul de semnaturi'", a sustinut Ponta.

Intrebat ce ar trebui sa faca liderul PNL, Ludovic Orban, pentru a-l face sa semneze, Ponta a replicat: "Sa vad documentul lui Orban ca are toate partidele de dreapta in spatele sau."

Solutia, a continuat Ponta, este "sa gandesti un proiect". "Nu cred ca poti sa pornesti asa la drum... Trebuie sa ai un proiect. Vorbim despre anticipate. Noi semnam si un acord daca e cazul cu celelate partide ca vrem sa facem anticipate odata cu localele. Dar pentru asta trebuie sa te asezi cu niste oameni care stiu. Partea cu primarii, cu un tur, cu doua tururi. Cum o faceti? Prin OUG e un pic neconstitutional. Celelalte, cu Sectia Speciala... Tariceanu a spus: 'Eu nu votez Guvernul daca desfiinteaza Sectia Speciala.' USR a zis: 'Eu votez doar daca o desfiinteaza.' E un joc neserios care ne priveste pe toti", a adaugat Ponta.

Intrebat cand vom vedea un guvern functional in Romania, Victor Ponta a replicat: "Depinde doar de Orban si de PNL."

Mai multe articole despre:
Victor Ponta