MENIU

Victor Ponta nu poate fi suspendat după trimiterea în judecată

Premierul Victor Ponta poate alege să demisioneze, dar nu poate fi suspendat, conform legii, în ciuda faptului că a fost trimis în judecată. 

Renunţarea la funcţia de premier este doar o opţiune personală pentru Victor Ponta după trimiterea în judecată. Constituţia României reglementează că preşedintele poate dispune suspendarea din funcţie, dar prevederea este valabilă doar pentru faptele comise în timpul mandatului. Victor Ponta este cercetat pentru perioada in care era avocat, în 2007 2008.

CE SPUNE CONSTITUŢIA DESPRE TRIMITEREA IN JUDECATĂ

Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Sursa: Constituţia României, art. 109

Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată de către DNA, în dosarul Turceni-Rovinari, în care este acuzat de spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni) şi complicitate la evaziune fiscală Dosarul va ajunge la judecătorii de la ICCJ, se arată în comunicatul DNA. ANAF s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 51.321,80 lei faţă de inculpatul Ponta Victor-Viorel. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Dan Şova, aflat sub control judiciar, Laurenţiu Ciurel, la data faptelor. directorul Complexului Rovinari, dar şi alte două persoane: CRISTEA DUMITRU, la data director general al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), şi GRAURE LAURENŢIU-OCTAVIAN, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni (C.E.T).