MENIU

VICTOR PONTA consideră că RAPORTUL MCV relevă progrese importante

VICTOR PONTA consideră că RAPORTUL MCV relevă progrese importante

VICTOR PONTA. Premierul Victor Ponta consideră că raportul MCV prezentat de către Comisia Europeană relevă că România a făcut progrese importante şi substanţiale, indiferent de "interpretările şi speculaţiile politice".

VICTOR PONTA. "Am văzut raportul MCV. Indiferent de interpretările politice care, evident, nu vor lipsi, am văzut ce a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene - România a făcut progrese importante şi substanţiale. Suntem în continuare, din punctul de vedere al Comisiei, complet pregătiţi să intrăm în Spaţiul Schengen, decizia va fi, sigur, una pur politică a statelor membre", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

El a cerut ca toate aspectele menţionate în raport să fie prezentate de către membrii Cabinetului într-un mod echilibrat şi profesionist, "indiferent de modul în care, în tradiţia deja cunoscută, vor fi speculate politic".

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Mark Gray, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului MCV, că există încă îngrijorări legate de independenţa justiţiei în România, el subliniind că modificările la Codul penal au generat "îngrijorări majore" în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei.

"Există încă îngrijorări în legătură cu independenţa justiţiei şi există foarte multe exemple în ceea ce priveşte un grad de opoziţie la măsurile anticorupţie şi de integritate", a afirmat Mark Gray.

VICTOR PONTA. El a arătat că amendamentele adoptate de Camera Deputaţilor în decembrie 2013 la Codul penal "au dus la îngrijorări majore în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei".

Conform lui Gray, Comisia Europeană recomandă României ca în Codul de conduită al parlamentarilor să fie incluse dispoziţii cheie astfel încât să fie respectată independenţa justiţiei.

Mark Gray a subliniat că trebuie să fie asigurat faptul că legislaţia anticorupţie se aplică tuturor în mod echitabil.

CE nu a revizuit obiectivele din raportul MCV, acestea "au fost stabilite la momentul aderării", a spus Mark Gray, rugat să comenteze faptul că fostul ministru al Justiţiei Mona Pivniceru şi Robert Cazanciuc au reclamat comisarului Viviane Reding că aceste obiective nu sunt fixe şi apar mereu noi chestiuni.

VICTOR PONTA. În rapoartele din ultimii 7 ani "recomandările au fost foarte clare" şi a fost stabilită o agendă pentru perioada următoare, a mai spus Gray.

Oficialul european a declarat că CE are o datorie către celelalte state membre şi către cetăţenii români şi bulgari, aceea ca procesul de reformă să continue, iar obiectivele să fie îndeplinite.

Mai multe articole despre:
justiţie Raport Victor Ponta MCV