MENIU

Vasile Dâncu: "PNL a luat locul PSD și s-a instalat în fotoliul de lider"

Sociologul Vasile Dâncu a declarant că, pentru prima oară după mulți ani, PSD a cedat poziția de lider al lumii politice dâmbovițene. Actualul număr 1 a devenit PNL, Dâncu fiind ferm convins că principalul merit este al lui Orban, unul dintre singurii politicieni care a reușit să rămână aici timp de 30 de ani.  

"Din păcate vorbim despre o viață politică degradată, dar acest lucru se întâmplă și în analiza politică. Sunt puțini cei care folosesc cadre de analiză adecvate. De exemplu, toată lumea a vorbit dacă intră sau nu, PSD în turul 2. E o mare naivitate! Nu are cum să nu intre PSD în turul 2. PSD a pierdut mai mult de 50% din voturi din 2014 până în 2019.

În această cădere a rămas ceva. PSD Nu avea cum să pice de la 46% până la 10%.

PNL s-a instalat în locul PSD, ei au scorul PSD de acum trei ani. PNL deja va simți vântul rece al înălțimilor pentru că va simți cum stă lumea cu ochii pe el. E meritul lui Orban, este singurul politician care a rămas în picioare dupa 30 de ani de politică. USR a fost creditat cu un scor mult mai mare decât era real posibil. Nu trebuie să confundăm referendumul, unul cu o puternică implicare emoțională a votantului, cu alegerile normale. Pe de altă parte, exista și altceva. Trebuie să ne uităm la consecvența și inteligența cu care îți construiești programe politice. Demagogice sau nu, pentru există în orice doctrină politică și demagogie și populsim,

Atunci când USR și-a ales campania și sloganul “Fără penali” nu s-au gândit că și ei vor ajunge în această situație. În discurs prost ales a făcut ca Barna să cadă 10% pe baza dezvăluirilor Rise Project, pentru că tinerii care îi susțineau pe cei de la USR nu vor șmecheri în funcții publice.

PSD are, în acest moment, membri cam cât toate partidele la un loc, adică vreo 500.000 de oameni. Are forța de organizare, iar dacă fiecare membru își cooptează la vot măcar familia și prietenii, atunci iese numărul de aproape două milioane de votanți ai Vioricăi Dăncilă.

Avem cam 40% din oameni în sărăcie, adica persoane care au nevoie de protecție socială. Nu s-a ocupat stânga de femeile din fabricile de textile în sistem lohn, care primesc salariul minim pentru opt ore de stat în picioare. De asemenea, stânga politică nu s-a ocupat de educație.

Dacă azi doar 2% dintre tinerii din mediul rural vin la studii, vă dați seama ce o să fie peste câțiva ani. Stânga nu și-a epuizat potențialul. Este un capital nefolosit. Pro România mai are o șansă, se mai pot reinventa, pot fi o parte a importantă a stângii, dacă vin cu mesajul lor progresist, și să se lupte cu stânga deghizată. A rezistat proiectul lui Traian Băescu, cu Theodor Paleologu, care a avut o candidatură artisitică. Unele coaliții politice realizate contra naturii, mor. Iar un bun exemplu este Pro România și ALDE, care au avut un singur scop: s-o dea jos pe Dăncilă.

Băsescu a știu când să-l lase singur pe Paleologu

Băsescu a făcut un “boot”, dar apoi l-a lăsat pe Peleologu să se descurce singur. Dacă se amesteca Băsescu, atunci ieșea urât,însă a ales să se retragă, arătând astfel că este un politician versat.

De regulă, politica se personalizează și nu se vede armata din spatele politicianului. Sunt interese, oameni, care sunt greu de văzut. PNL are pentru viitor două provocări. Una dintre ele e aceea de a omogeniza partea dreaptă a politicii, pentru că au comeptiția și cu stânga și cu hackerii din dreapta, partide dinamice precm USR-PLUS, ei nefiind de dreapta, dar fiind poziționati acolo. O a treia provocare pentru Orban este guvernarea. Trebuie să construiasca o doctrină liberală, asta dacă vor să câștige alegerile de anul viitor. Trebuie să-și completeze partidul cu oamenii care nu lucrează la stat.

În campania asta s-a văzut lipitura în PDL și actualul PNL. Evident, Iohannis a fost motorul partidului, dar Ludovic Orban a făcut majoritatea",  a încheiat Vasile Dâncu.

Mai multe articole despre:
alegeri prezidenţiale Vasile Dâncu