MENIU

Vasile Dâncu, IRES: "Președintele e cel mai iubit dintre pământeni în Romania"

Sociologul Vasile Dâncu a declarat că românii au perceput turul doi al alegerilor preidențiale ca pe un fel de finală la fotbal, mulți dintre ei văzând în președinte ultima salvare.

Sondajul IRES are o marjă de eroare e sub 2%, care este teoretică, dar vom fi foarte aproape de rezultatele finale.

Este un lucru pe care noi sociologii l-am  estimat. Dacă ne uităm bine,  votanții au fost împinși la vot de candidați, nu de partid. Oamenii simt turul 2 la alegerile prezidențiale ca pe un fel de finală la un meci de fotbal, adică un element important.

Președintele e cel mai iubit dintre pământeni în România, chiar dacă nu au fost toți niște oameni performanți. Președintele rămâne o speranță a românilor. Sunt vreo 42% dintre români care spun că țara merge bine, evident că va reveni pesimismul, după vreo lună, nu din cauza președintelui, ci pentru că românii se duc cu mari speranțe la vot.

Prezența la vot în turul 2 nu este diferită față de turul1. Nici tineretul, de la care așteptăm mai mult, nu și-a  atins prezența, deci a fost subreprezentat. A fost o mobilizare bună în țară, dar nu specială. Votanții din mediul urban s-a mobilizat mai bine, dar e normal căci sunt mai mulți.

PSD a înregistrat o pierdere de 2 milioane de voturi față de alegerile din 2014, dar votul real al PSD e cel din primul tur, pentru ca în turul 2 este un vot conjunctural, al celor care au venti de la alți candidați.

Au venit 500.000 de la Mircea Diaconu, 3-400.000 de la Victor Ponta și ce a mai răms de la  Tăriceani, plus votanții altor candidași. Pentru PSD rezultatul nu este deloc îmbucurător, iar partidul trebuie să înceapă o reformă, mult așteptată", a declarat sociologul.

Cifrele arată lucuri interesante. Cei doi nu erau asemănători. Există diferențe. 9% din votanții lui Iohannis s-au hotărât azi și 10% Dăncilă. Personalitatea lui Iohannis a generat 62% din voturi, în timp ce partidul doar 24%. Deci, PNL nu va putea să-și revendice victoria la prezidențiale.

În cazul lui Dăncilă 46% au ales PSD, fiind principalul criteriul și doar 44% au votat persoana Dăncilă. Interesant este că 54% dintre votanții lui Viroica Dăncilă au fost femei. Pe categorii de vârstă, la Iohannis aproape 50% dintre votanți au peste 45 de ani, la Dăncilă 78% au vârsta de peste 45 de ani. Cei cu vârsta cuprinsă între 18-24 au mers mai slab la vot, dar Iohannis a luat 18% din voturile celor cu vârsta 24-36 de ani.

În ceea ce privește studiile, Iohannis are 34% dintre votanții cu studii medii și 55% cu studii superioare. Iohannis a generat din mediul urban 62% dintre voturi, iar din mediul rural  38%.

Statutul ocupațional arată că, la Dăncil jumătate din electorat sunt pensionari, adica 1,5 jumătate sunt pensionari, în schimb la Iohannis sunt persoane angajate în proporție de 60%.

Concluzia este că ne întoarcem în anul 2000, la alegeri fără alternativă.

Mai multe articole despre:
vasile dancu alegeri prezidentiale