MENIU

Vasile Dâncu: Guvernele de tehnocrați sunt pauze de respirații între anumite etape ale politicii

Vicepremierul Vasile Dâncu a discutat împreună cu analistul politic Cozmin Gușă și cu jurnalistul Octavian Hoandră, la ”Realitatea Românească” de la Realitatea TV despre proiectele guvernării ”înfricoșate”, despre care sociologul a vorbit într-un articol de-al său. El a fost ”provocat” să vorbească despre schimbările pe care Cabinetul Cioloș le va aduce spațiului politic din România în mandatul pe care l-a preluat în luna noiembrie.

”Este un act de responsabilitate. Niciunul dintre colegii mei de guvernare nu a primit asta ca un premiu, nu au dormit 2-3 nopți înainte de a-și primi ministerele. Au avut o zbatere internă legată de asta dar fiecare a găsit argumente să treacă peste inhibiții. Chiar dacă intrând în Guvern devii un politician, nu suntem legați de vot.Poate cei tineri, tehnocrați, vor face o politică și ar fi bine să facă politică în viitor, pentru că partidele politicie sunt esența democrației. Nu se pot face la infinit guverne de experți și guverne de tehnocrați. Ele sunt pauze de respirații între anumite etape ale politicii. Politicul are o șansă extraordinară, cele 2 partide politice mari au șanse să sprijine lucuri pe care nu puteau să le sprijine”, a comentat Vasile Dâncu.

”Am observat din discuțiile cu parlamentarii că șefii partidelor politice acum au devenit mult mai relaxați și deschiși să sprijine reformele Guvernul. Un guvern independent își poate asuma anumite politici. Niciun partid nu vrea să meargă împotriva voinței populare. Poate voința populară este mai înclinată spre consum, spre conservatorism”, a adăugat vicepremierul.

Întrebat de moderatorul Octavian Hoandra dacă va minți în mandatul său, Vasile Dâncu a răspuns sincer. ”Și în iubire ni se cere câteodată să nu fim sinceri, să răspundem momentului înălțător și să stricăm vraja. România nu va avea în acest an de mandat minciuni, nu o să mințim, nici nu o să cosmetizăm nimic. Nu o să putem schimba esențial România într-un an de zile. În 25 de ani de democrație s-au schimbat forme, înfățișări ale prezenței sau absenței lucrurilor. Esențial nu s-a schimbat mare lucru. Esențial este să construim lucruri. Suferim de o criză de sens, o criză a resurselor. Avem jurnaliști care fac analize bune dar nu se cuplează niciodată energia motivației cu inteligența analizei. Sunt oameni care știu foarte bine ce au de făcut dar nu sunt în poziția să facă asta. S-au prezentat câteva idei simple în programul de guvernare și sper să putem face toate astea”.

Vasile Dâncu a vorbit și despre proiectele pe care Guvernul Cioloș are de gând să le implementeze în următorul an de guvernare

”Încercăm să facem un proiect și pe care să-l predăm noii guvernări în decembrie 2016. Vreau să predau proiectul unui stat mai ieftin, inteligent, și să fie pus pe direcții care nu pot fi schimbate prea ușor. Să avem date legislative, de suport. Să reinventăm Institutul Național de Administrație, vrem să facem ghiduri de cariere pentru cei care lucrează în spațiul administrativ, vream să creem un mediu pentru funcționarul public. Trebuie să le cerem expertiza dar să le și dăm ceva. Să construim bazele unei școli puternice. Școala este un loc care ne poate sprijini cu expertiză universitară, vrem să aducem academiile și universitățile alături de admnistrația publica. Vrem să facem un cod administrativ pe care să-l lansam în septembrie. Cred că anul acesta putem construi consensul”, a comentat acesta.