MENIU

Valeriu Turcan, despre numirea lui Petrescu: "Fie vrea să scape de ea, fie să o pună la adăpost"

Valeriu Turcan

Valeriu Turcan, consultant politic, invitatul lui Denise Rifai la emisiunea Newsroom de la Realitatea TV, a analizat numirea fostului ministru al Finanţelor, Ioana Petrescu, în board-ul Băncii Europene de Investiţii.

Valeriu Turcan a explicat că există două variante ale numirii Ioanei Petrescu la BEI: fie se încearcă îndepărtarea acesteia de Palatul Victoria cu o slujbă "călduţă", fie se încearcă punerea sa la adăpost, concluzionând că această numire reprezintă un "risc pentru România".

"Toate gesturile domnului Ponta arată o foarte mare neglijenţă, referirea la Codul Fiscal de astăzi, aproape că simte că nu îi mai aparţine Codul Fiscal şi de aici o anumită gelozie în relaţia cu Liviu Dragnea, încearcă să îşi plaseze oamenii din cercul zero, din intimitatea şi din proximitatea Palatului Victoria, consilierii şi să îi scoată din ţară....O avem de exemplu pe doamna Petrescu, nu mă pot gândi decât la două variante, fie vrea să scape de ea, fie vrea să îşi pună consilierii la adăpost....pentru că această guvernare cu Victor Ponta la Palatul Victoria se află în partea sa finală. Acestea sunt principalele două variante. Mi-e greu să cred că personalitatea doamnei Petrescu se va încadra perfect în decorul de la BEI, unde găseşti bancheri cu o reputaţie solidă, atât în funcţii publice în ţările lor, cât şi în funcţii private. Sunt oameni foarte grei la Banca Europeană de Investiţii.

Rămâne aceeaşi persoană doamna Petrescu: simpatică, drăguţă, angelică până spre naivitate,
pe care o vedem apărând şi dispărând de pe înalte funcţii cu demnitate publică. Aşa era şi la Finanţe, era şi nu era acolo, de-abia dacă atinge funcţia pe care o deţine. Începuse să lupte, în cel mai dificil minister al României, cel mai retrograd, cu bătrânele care vindeau usturoi în pieţe. În acel moment, în pofida studiilor, mi-a arătat o profundă neadaptare la spaţiul local.

E nevoie de combaterea evaziunii, dar parcă aveam o strategie, ca ţinta să fie marii evazionişti din domeniile predilecte ale evaziunii: importurile de fructe legume, alcoolul, tutunul, carburanţii. Ulterior, în mijlocul mandatului, am văzut-o şi la întâlnirea de la Cotroceni: dificil, foarte dificil! Preşedintele României va fi un rechin prin prisma funcţiei, legitimităţii şi accesului la informaţii. Nu te duci la preşedintele României aşa...e lipsă de experienţă nu politică, nu administrativă, ci lipsă de experienţă în România reală. Cred că ar fi fost mult mai util, chiar pentru cariera doamnei Petrescu să vină, să stea un an, doi, trei, patru, să încerce o funcţie în sectorul privat, una de consiliere în domeniul public înaintea unui job de o asemenea importanţă. Săraca, ea e nevinovată, a fost strategia politică a primului ministru...el a preferat, mai ales la început, un guvern cvasi-personal, oameni tineri, oameni controlabili, oameni care să nu poată să crească decât cât le-ar permite domnul Ponta. Nu a urmat experienţa domnului Adrian Năstase, care şi-a luat în guvern oameni ca Mitrea, ca Dan Ioan Popescu şi ulterior i-a părut rău. Ponta a vrut un guvern controlabil şi a plătit un preţ.

În privinţa Ioanei Petrescu, sunt două variante: fie trebuie scoasă din Palatul Victoria şi dusă mai departe, fie trebuie pusă la adăpost, pentru ca oamenii care i-au fost alături în toţi aceşti ani ar trebui puşi în joburi călduţe, eventual justificate în CV-uri.  

A îndeplinit funcţii în aparatul central românesc, i se poate găsi ceva, mi se pare mult prea mult şi mi se pare un risc pentru România, care trebuie să îşi apare interesul cu oameni de valoare şi cu experienţă", a concluzionat consultantul politic.