MENIU

Cioloș și Barna, proiect-mamut pe scena politică. Cum vrea alianța USR PLUS să ia fața PNL

<p>Cioloș și Barna, proiect-mamut pe scena politică. Cum vrea alianța USR PLUS să ia fața PNL</p>

Alianța USR PLUS lansează, joi, printr-o scrisoare deschisă, un apel la colaborare pentru toate forțele politice, având ca scop "pregătirea unei guvernări responsabile" pentru România, în 2020. Cei doi lideri Dacian Cioloș și Dan Barna își propun să determine Opoziția să-și unească resursele pentru a deveni, în cel mai scurt timp, o alternativă la guvernarea PSD. Cei doi susțin că spun că Opoziția trebuie să înțeleagă nevoia de unitate și coerență politică și să ofere electoratului român opțiuni certe.

USR PLUS lansează o invitație la un dialog politic responsabil, pentru a găsi "soluții corecte" în urma actului de guvernare eșuat al actualei majorități parlamentare și pentru pregătirea unei alternative viabile de guvernare, în 2020.

"Noi, cei care am format Alianța 2020 USR PLUS, ne-am angajat în negocieri politice serioase, pentru consolidarea unui proiect politic care să aibă un fond temeinic, reguli de funcționare clare, cu procese cât mai deschise pentru desemnarea celor mai buni candidați pentru cetățenii României și pentru România. Dar considerăm că este în egală măsură important ca forțele de bună credință din societate – politice, academice și societatea civilă – să se alăture unui astfel de proiect astfel încât să ne asigurăm că oferim electoratului cea mai bună opțiune", se arată într-un comunicat semnat de Dacian Cioloș și Dan Barna.

Potrivit liderilor alianței USR PLUS, necesitatea adunării tuturor actorilor responsabili în jurul unui proiect pentru România este confirmată și de rezultatele din 26 mai, dar și de rezultatele tuturor studiilor realizate până acum.

"Fără dubiu, trebuie pregătită din timp o guvernare legitimă și puternică pentru 2020. O guvernare legitimată prin alegeri în care niciun român să nu mai poată fi oprit să voteze, capabilă să ofere soluțiile politice corecte și să depășească orgolii de partid sau personale care ar putea împiedica buna ei funcționare", mai spus aceștia.

"România se află în fața unui ciclu electoral special: după alegerile prezidențiale, locale și parlamentare din 2019 – 2020, țara noastră va beneficia de două intervale electorale neîntrerupte de alegeri decât o singură dată, în 2024. Asta poate aduce opt ani de stabilitate și dezvoltare, nealterați de lupte politice, nici de dezbinare în societate, în jurul unei majorități solide și al unui guvern competent. Pentru a valorifica această șansă, România are nevoie de o forță politică democratică și proeuropeană capabilă să producă o schimbare profundă, cu accent pe dezvoltarea economică și pe oferirea șansei la bunăstare durabilă tuturor cetățenilor săi. În consecință,  ne propunem să acționăm ca forțe politice care pun acest context politic mai presus de interesul personal sau al unui partid. Vrem să oferim societății românești o alternativă politică interesată de o guvernare competentă pe termen lung, cu impact asupra viitorului României", își justifică cei doi lideri demersul.

"Considerăm că este nevoie de propuneri politice și de politici publice clar conturate, pe care românii să le poată înțelege și cântări înainte de a-și da votul. E nevoie totodată de o viziune limpede și concretă despre modalitățile în care aceste politici pot deveni realitate. Votul din 26 mai reprezintă un transfer de încredere și un barometru pentru ceea ce gândesc cetățenii României. Am demonstrat că putem construi o alianță politică funcțională, iar Alianța 2020 USR PLUS a trecut un test important în fața societății, inclusiv în fața propriilor membri și susținători. Această experiență ne face să credem că este momentul propice pentru un proiect solid și dedicat societății românești", mai spus aceștia.

Totodată, alianța USR PLUS face o serie de propuneri politice și propuneri de politici publice, după cum urmează:

Printre propunerile politice, liderii alianței subliniază nevoia ca "Opoziția să înțeleagă nevoia de unitate și de coerență politică și să ofere electoratului român opțiuni certe, care să împiedice sau să limiteze fragmentarea politică".

"Alegerile prezidențiale vor fi al doilea pas, după europarlamentare, prin care declanșăm schimbarea de logică politică în România; Alianța 2020 USR PLUS și candidatul susținut propun și vor susține o campanie pozitivă, care va oferi garanția continuării luptei anticorupție, va susține măsurile de reformă a statului român (...) și va include în agenda sa prioritățile strategice de dezvoltare a societății românești pe domeniile educație, sănătate și infrastructură", se mai arată în comunicat.

Potrivit aceleiași surse, în pregătirea alegerilor locale, opoziția trebuie să colaboreze și să găsească cele mai bune opțiuni pentru a câștiga alegerile în toate comunele, orașele și județele din România, oferind cetățenilor cei mai bine pregătiți candidați pentru funcțiile de primari, consilieri locali și județeni. Ținând cont de specificul alegerilor locale, care se vor desfășura într-un singur tur de scrutin, opoziția trebuie să negocieze și să găsească o soluție de echilibru între oamenii politici pe care îi va propune pentru aceste funcții, astfel încât să se asigure de reprezentativitatea și profesionalismul lor, de integritatea acestora, precum și de potențialul de a reprezenta soluția la falimentul PSD în administrația locală, mai spune sursa citată.

În perspectiva alegerilor parlamentare, opoziția trebuie să se asigure că va propune electoratului politicieni "competenți și integri", astfel încât să obțină un vot decisiv, care să permită construirea unei majorități și a unei guvernări solide pentru cel puțin patru ani.

Pe de altă parte, printre propunerile de politici publice se numără, potrivit liderilor USR PLUS, reforma constituțională, care să pună accent pe depolitizarea instituțiilor care au menirea să asigure echilibrul și democrația statului român și transformarea inițiativei "Fără Penali" în text constituțional, repararea tuturor pagubelor create de actuala majoritate parlamentară sistemului de justiție și aducerea acestuia la standarde europene, reforma electorală, cu introducerea alegerilor în două tururi de scrutin la nivel local, reforma aparatului administrativ central și local, astfel încât să deservească nevoile cetățenilor români, în țară și în străinătate, crearea unui guvern suplu și funcțional, includerea educației și a sănătății pe lista obiectivelor strategice pentru statul român, parte a serviciilor care asigură bunăstarea și viața decentă a oricărui cetățean, absorbția fondurilor europene la maximumul potențialului României și considerarea lor ca sursă-cheie de finanțare a marilor proiecte ale țării noastre, integrate într-un buget național unic, transparent și cu rigori de cheltuire stricte, modernizarea și înzestrarea Armatei Române în conformitate cu angajamentele asumate/rezultate din calitatea de membru al NATO, investiții în agricultură, revitalizarea micilor fermieri, construirea de rețele de distribuție a alimentelor și punerea în valoare a satului românesc prin tradițiile sale și industriile creative, revizuirea imunității parlamentare și ministeriale în forma actuală, care le permite parlamentarilor și membrilor guvernului suspectați pentru fapte de corupție să evite tragerea la răspundere penală în condiții similare oricăror alți cetățeni, dar și reforma procedurilor parlamentare, astfel încât să se asigure calitatea legislației, transparența și libertatea dezbaterilor, seriozitatea audierilor, dialogul constructiv cu opoziția, pentru consolidarea statutului parlamentului.

Mai multe articole despre:
Dacian Cioloş Dan Barna USR PLUS