USL vrea VREA VOT PE LISTE pentru deputaţi
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că în USL s-a decis modificarea Legii electorale astfel încât la Cameră să se revină la votul pe listă, urmând să fie maximum 300 de deputaţi.
Antonescu a declarat că în şedinţa USL s-a decis modificarea Legii electorale, numărul maxim de parlamentari din Camera Deputaţilor urmând să fie de 300.
De asemenea, potrivit lui Antonescu, USL a decis revenirea la formula proporţionalităţii directe pentru alegerea Camerei, adică la votul pe liste.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, recent, la B1 TV, că nu exclude posibilitatea repetării referendumului privind Parlamentul unicameral, care ar putea fi organizat în primul tur al alegerilor prezidenţiale.
"Trebuie respectat rezultatul referendumului, dar proiectul de revizuire a Constituţiei nu reflectă voinţa suverană a poporului. Atunci trebuie avută în vedere şi posibilitatea repetării referendumului când ei sunt la putere (USL - n.r.)", a afirmat preşedintele, citat de MEDIAFAX.
Întrebat dacă acesta lucru va responsabiliza USL, Băsescu a răspuns: "Sigur că da".
În iunie 2013, Parlamentul a respins, cu 191 voturi "pentru", 123 de voturi "împotrivă" şi 69 de abţineri, hotărârea care aviza favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi. Reprezentanţii PDL au reclamat faptul că Parlamentul nu are o hotărâre în privinţa solicitării preşedintelui. Birourile permanente reunite ale celor două Camere au respins, însă, solicitarea PDL de a relua votul în plenul reunit asupra referendumului cerut de şeful statului, considerând că procedura parlamentară a fost îndeplinită, avizul fiind consultativ.
Limitarea la 300 a numărului de parlamentari implică modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, în timp ce instituirea Parlamentului unicameral implică modificarea Constituţiei.
Preşedintele a organizat un referendum pe aceeaşi temă şi în anul 2009, tot la primul tur al prezidenţialelor.
Rezultatele referendumului organizat atunci au fost validate, 77,78% din alegători pronunţându-se în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% votând pentru reducerea numărului de parlamentari, în condiţiile în care prezenţa la urne a fost de 50,95%.