MENIU

UNPR vrea protocol cu PSD, dar pune condiții: cel puțin 30 de locuri eligibile la parlamentare

Negocieri dure între UNPR și PSD. Gabriel Oprea își dorește ca finalul de an să nu găsească UNPR în afara Camerei Deputaților sau Senatului, astfel că cere locuri eligibile la alegerile parlamentare. Mai exact, cel puțin 30 de locuri pentru acest final de an își dorește UNPR. Partidul condus de Gabriel Oprea își dorește să candideze pe liste comune cu PSD, iar dacă se va întâmpla, UNPR va susține poziția PSD, adică alegeri locale într-un singur tur, potrivit unor surse Realitatea TV. Asta în contextul în care, luni, UNPR anunța că susține modificarea legislației electorale pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

UPDATE: Gabriel Oprea a confirmat parțial informația, avansată inițial pe surse de către Realitatea TV, potrivit căreia membrii UNPR vor semna, miercuri, cu social-democrații un protocol privind listele candidaţilor la parlamentare. Când a fost întrebat de jurnaliști dacă optează pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, acesta a evitat să dea un răspuns:

"Noi avem un protocol de alianță centru-stânga împreună cu PSD. Nici nu trebuia să discutăm dacă nu mergem pe liste comune. Am vorbit cu Liviu Dragnea. Înțeleg că acest protocol se va semna mâine, în care se prevăd toate lucrurile, inclusiv numărul de locuri în Parlament pentru toamnă. Mâine dacă semnăm protocolul îl veți vedea", a declarat, marți, Oprea la ieșirea de la Comisia juridică.

Potrivit unor surse Realitatea TV, președintele PSD, Liviu Dragnea, are la dispoziție nu mai mult de două zile în care să vină cu un protocol în fața UNPR, prin care să le garanteze membrilor partidului lui Oprea locuri eligibile la alegerile parlamentare. Documentul ar urma să fie semnat în aceeaşi zi de către liderii celor două formaţiuni, a transmis corespondentul Realitatea TV.

Pe de altă parte, un proiect de lege care prevede că primarii sunt aleşi în două tururi se află deja în dezbaterea Senatului. Cu voturile UNPR, proiectul ar trece de camera superioară. Iar la Cameră, dacă s-ar obţine sprijinul UNPR, ar mai fi nevoie doar de cinci voturi.

După consultările, convocate marți de premierul Dacian Cioloş, liderii UNPR şi-au schimbat de la o oră la alta poziţia. Surse politice au pus ezitările pe seama negocierilor cu PSD. Mai întâi, UNPR a trimis un comunicat, după finalizarea consultărilor cu premierul Dacian Cioloș.

"UNPR susţine alegerile într-un singur tur de scrutin deoarece acestea sunt prevăzute de o lege organică. Aceasta a parcurs toate etapele, a fost dezbătută, votată în plenul Parlamentului şi promulgată de Preşedintele României", preciza UNPR în comunicatul emis marți.

O jumătate de oră mai târziu, purtătoarea de cuvânt a UNPR, Luminiţa Adam, anunţa, în direct, la Realitatea TV, că UNPR sustine alegerea primarilor în două tururi, dacă premierul Dacian Cioloș va trimite în Parlament un proiect de lege privind modificarea legislației electorale.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a remarcat ezitările UNPR, spunând că nu îi este clară poziția UNPR-iștilor: "Tocmai de aia v-am spus că avem de-a face cu o majoritate volatilă", mai spunea Cioloș.

 



 

Mai multe articole despre:
PSD alegeri parlamentare Gabriel Oprea UNPR