Inedit. Un preot candidează pentru funcţia de primar şi preia şefia filialei PNL din municipiu
Premieră în pollitica din Fălticeni. Șef la parohie dar și la partid. Preotul Liviu Mihăilă este ”întâistătătorul” liberalilor din PNL Fălticeni, ocupând acum și funcția de președinte al organizației municipale. Încă slujitor la parohia ”Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Hreațca, fălticeneanul de 41 de ani are acum și frâiele formațiunii politice, scrie cronica defalticeni.ro
Vorbim de o premieră absolută atât pentru mediul politic cât și în cel bisericesc, fiind pentru prima dată când un preot în funcție devine președintele filialei unui partid politic. Funcția de președinte al PNL îi revine preotului Liviu Mihăilă pe fondul unei decizii luate la nivel național care spune că persoana care candidează la funcția de primar devine automat și președinte al organizației din care face parte.
Asta înseamnă că fostul candidat Gheorghe Aldea și-a pierdut nu doar statutul de candidat ci și cel de co-președinte. Preotul Liviu Mihăilă a fost validat săptămâna trecută drept candidat PNL la Primăria Fălticeni, acesta înlocuindu-l pe economistul Aldea. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) le-a cerut, anterior, liderilor partidelor politice să nu permită recrutarea de membri din rândurile clerului și să nu folosească în scopuri politice persoanele, spațiile, slujbele şi însemnele bisericești, Biserica păstrându-și echidistanța față de partide.
Într-un comunicat al Patriarhiei Române se arată că Sfântul Sinod rămâne ferm în ceea ce privește implicarea preoților în politică. „Cu privire la implicarea clerului în politică, Sfântul Sinod îşi înnoieşte punctele de vedere din 13-14 februarie 1996, 23-25 februarie 2000 şi din 2008.”, se preciza în comunicatul Patriarhiei remis în aprilie 2012.
” În calitatea sa de cetăţean al Patriei şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea ca, de pe poziţia şi prin mijloacele care-i sunt specifice, să participe la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele obştesc şi împotrivindu-se oricăror măsuri sau activităţi care se dovedesc a fi în contradicţie cu învăţătura și morala creștină ortodoxă. Opțiunea sa politică se exprimă prin vot”. Practic reprezentanții BOR au reiterat în ultimii zece ani aceleași idei înaintea alegerilor locale, având la bază hotărârile luate de-a lungul timpului în soboarele locale și ecumenice.