Un fost șef ANAF le dă peste nas PRIMARILOR revoltați de finanțarea de la Guvern
Fostul șef ANAF, Gelu Diaconu este ferm convis că maximum 30% dintre Uitățile Administrativ Teritoriale (UAT) reusesc, cu mare greutate, sa-si autofinanteze activitatea proprie fara sa stea cu mana intinsa la decidentii politici de la centru.
Recentul spectacol oferit de primarii nemultumiti de pacaleala bugetara de anul trecut si anul acesta este, in opinia mea, justificat partial.
In realitate, lucrurile sunt mult mai nuantate si va invit sa le trecem in revista:
1. numarul foarte mare de UAT-uri din tara noastra (total 3228 din care 103 municipii, 217 orase, 2861 comune, 6 sectoare si 41 de județe) ESTE UNA DINTRE PRINCIPALELE PIEDICI ALE DEZVOLTĂRII STATULUI ROMAN;
2. maximum 30% dintre UAT-uri reusesc, cu mare greutate, sa-si autofinanteze activitatea proprie fara sa stea cu mana intinsa la decidentii politici de la centru;
3. a avut loc o majorare complet lipsita de fundament economic a salariilor angajaților din acest sector;
4. sumele "sifonate" pe tot soiul de festivaluri, aniversari, panselute, vopsiri de borduri tricolore, luminite de Craciun, plimbatul la moastele sfintilor, acordarea de vauchere, excursii gratuite, etc. reprezinta o risipa enorma regasita, de regula, in buzunarele clientelei politice a primarilor;
5. regimul fiscal împovarator pentru agentii economici (în principal taxele pe proprietate, principala sursa a bugetelor locale) în timp ce persoanele fizice au un nivel de taxare anuala foarte redus. Pentru ca votul lor contează! Suntem una dintre tarile sarace ale UE dar avem CEL MAI REDUS NIVEL AL TAXARII PROPRIETATILOR CONSIDERATE DE LUX, existand unii detinatori de zeci si sute de active imobiliare!! Marii rechini imobiliari “pe persoana fizica” sunt protejati de legislatia facuta cu dedicatie de catre parlamentari.
6. Atragerea de fonduri europene în derularea de proiecte majore la nivelul comunitatilor locale este extrem de precara;
7. Primariile au devenit prin aplicarea sistemului de vot al castigatorului din primul tur, adevarate colcaieli de interese, sinecuri politice, cumetrii care rezista de-a lungul zecilor de ani. Practic, în actualul sistem de vot, cu infrastructura primariei la îndemana, numai un primar prost sadea poate pierde alegerile. Unii le-au castigat chiar din puscarie, ceea ce ne face unici în lume!!!
As vrea sa fiu bine înteles. Exista exceptii notabile la ceea ce am spus mai sus. Va invit sa vizitati Oradea, Cluj, Iasi, Brasov, Alba-Iulia, Sibiu.
Pe ansamblu insa, administratia locala este una din gaurile negre ale bugetului României!!!
Si mai exista un aspect important: majoritatea dintre dvs ati tacut malc, doamnelor si domnilor primari, cand trebuia sa vorbiti! N-ati vrut sa-l deranjati pe Daddy!
La constructia bugetului pe anul trecut, consecinta a transferului contributiilor sociale la angajat concomitent cu reducerea impozitului pe venitul din salarii de la 16 la 10%, atrageam atentia ca bugetele UAT vor fi grav afectate.
Cu exceptia catorva edili, preponderent proveniți din opozitie, multi dintre vocalii "protestatari" de astazi (în frunte cu d-na Firea) n-au scos un cuvant pe acest subiect.
Poate data viitoare va gasiti curajul sa luptati pentru alegatorii dvs la momentul oportun. Dupa razboi....!