Turcan: Cod etic pentru cadrele didactice şi finanţare corectă - aşa se combate coropţia în educaţie
Codul etic al cadrelor didactice și finanțarea corectă a educației sunt soluțiile pentru corupția din sistem. USL acceptă corupția pentru finanțarea indirectă a pușculiței de partid, susţine vicepreşedintele PDL Raluca Turcan.
"PDL cere reluarea dezbaterii și adoptarea Codului Etic al cadrelor didactice care să menționeze clar obligațiile, drepturile și sancțiunile în cazul în care se încalcă prevederile. Valul de plângeri din partea părinților din ultima perioadă arată că în România cadrele didactice au ajuns administratori de ocazie pentru a compensa subfinanțarea cronică a învățământului de la bugetul de stat. Chiar dacă potrivit Constituției dreptul la educație este garantat iar potrivit Legii Educației Naționale învăţământul este gratuit, părinţii sunt nevoiţi să scoată bani grei din buzunar pentru acest drept îngrădit de USL prin subfinanţarea cronică a bugetului educaţiei și tolerarea corupției", se arată într-un comunicat de presă al Ralucăi Turcan.
"Alocările bugetare pentru sistemul de educație demonstrează că USL refuză să prevină și să combată corupția și că se bazează pe contribuțiile directe ale părinților pentru finanțarea educației copiilor lor. Dacă s-ar vrea cu adevărat diminuarea corupției din educație, Victor Ponta ar trebui să aloce mai mulți bani sistemului. Așadar, acceptarea corupției face parte din planul de finanțare indirectă a pușculiței de partid. Mai puțini bani la educație înseamnă mai mulți bani la alte ministere, cum ar fi cel condus de Liviu Dragnea, care primesc automat destinații politice", adaugă Turcan.
"USL are datoria să ia măsuri concrete pentru a preveni corupţia din sistemul de învățământ și un prim pas ar fi finanțarea corectă a educației. PDL solicită ca noua Constituţie să prevadă minim 5% din PIB pentru educaţie. Atât timp cât USL nu va rezolva cele două probleme grave, Codul Etic şi finanţarea educaţiei, aceasta va fi măcinată de corupție", se mai arată în document.