MENIU

Tudose: Nu sunt într-un moment fericit al relaţiei cu Dragnea! Va fi o mică remaniere în Guvern

Premierul Mihai Tudose a dat cărţile pe faţă: recunoaşte tensiunile "de nestăvilit" şi spune că nu este într-un moment fericit al relaţiei sale cu Liviu Dragnea. Mai mult, şeful Guvernului a mai spus că va urma o mică remaniere, şi a confirmat că sunt doi miniştri care trebuie să plece, în afară de cei care au probleme penale: "Mâine vom vorbi despre toate bărbăteşte". Totodată, acesta a susţinut că sondajul Avangarde, în care Guvernul are o cădere dramatică, este o făcătură, în opinia sa. Şeful Guvernului a mai declarat că s-a gândit la demisie, dar a vorbit despre plecare într-un cerc restrâns, de trei-patru persoane.

”Aș minți dacă aș spune că toate lucrurile sunt în ordine. Nu, nu sunt în ordine. Unele nu sunt în ordine deloc. Dar am mai spus-o (...) nu iese nimeni la pensie din această funcție și prima zi de prim-ministru este prima zi din ultimele zile. La un moment dat trebuie să pleci. Eu sunt acolo să guvernez pentru români. Dacă românii nu mai cred în ceea ce facem, plecăm acasă toți. Noi nu putem să guvernăm cu forța, împotriva a ceea ce vrea poporul român. De aici pleacă nemulțumirea mea. Și atunci, dacă lucrurile stau așa, o analiză: ori sunt eu de vină prin ce fac sau nu fac, sau sunt niște lucruri în Guvern care justifică aceste cifre. Prezența unor miniștri cu probleme penale, lipsa de activitate a unor miniștri sau lipsa de rezultate și săptămâna asta voi lua niște decizii. Dure, dar necesare", a declarat premierul Mihai Tudose.

Șeful Guvernului a recunoscut că nu este într-un moment fericit al relației sale cu Liviu Dragnea.

"Nu aş putea spune că suntem într-un moment fericit al relaţiei dintre noi doi, o sa ne lămurim mâine. Chiar nu am ce să îmi reproşez. Mâine vom face această discuţie, când vom vorbi despre toate bărbăteşte", a spus premierul Tudose.

De asemenea, Tudose a punctat că, într-un cerc restrâns de persoane, a invocat posibilitatea de a demisiona.

"Da, am spus-o, am spus-o într-un cerc de trei, maximum patru persoane, că îmi dau demisia, dacă lucrurile stau aşa de rău şi guvernul s-a prăbuşit, hai să mergem acasă că înseamnă că nu facem bine”, a afirmat Tudose.

Premierul a mai spus că săptămâna aceasta va avea loc și o remaniere guvernamentală ce va viza alţi cel puţin doi miniştri.

"Dacă tot facem un reset la partea de imagine şi de efecte ale guvernării, vă spun că mai sunt încă cel puţin doi miniştri pe care am să-i rog să părăsească cabinetul. (...) O miniremaniere. (...) Sunt trei (miniştri - n.r.) cu probleme, care, într-adevăr, creează probleme şi la nivel de percepţie publică şi unele dintre situaţii şi la nivel de Comisie Europeană", a precizat el.

El a subliniat că remanierea guvernamentală va avea loc în acestă săptămână, precizând că situaţia din ultimele zile a grăbit decizia sa. Tudose a spus că are a găsit "nişte soluţii bune".

Întrebat dacă crede că sondajul prezentat de Avangarde, în care Guvernul ar fi scăzut de la 40% la 20%, dar PSD rămâne în preferințele romnilor, este o făcătură, Tudose a spus: "Cu riscul de a fi subiectiv, cred că da".

"Aţi pomenit de acel sondaj. Nu sunt sociolog, dar din ceea ce am vorbit cu ceilalţi, dacă nu ai mâncat nişte copii dimineaţă, n-ai cum să cazi în două săptămâni de la 40 la 20 la sută. (...) Mai mult, târgul e mic, se află cine a comandat-o, cum a comandat-o - în regulă, trecem peste. Dar şi presupunând că de aici a apărut şi problema cu demisia, presupunând că e adevărat (...), vom vedea. Eu sunt acolo să guvernez pentru români. Dacă românii nu mai cred în ceea ce facem, plecăm acasă toţi", a spus premierul.

Ce spunea Dragnea despre conflict

Pe de altă parte, şeful PSD a dat de înţeles că nu există niciun conflict. Liviu Dragnea, a afirmat luni că "nici vorbă" să existe un conflict în PSD cu privire la subiecte vehiculate în presă, între care legile Justiției, depunerea unei sesizări la CCR pe tema cazului 'Belina' sau un sondaj de opinie.

"Nu am vorbit asta în partid, ne-am întâlnit la Sucevița, nu s-a discutat asta. Ba dimpotrivă, atunci am hotărât să ne vedem în alianță și să discutăm care este cea mai eficientă procedură și atât. Nici vorbă de conflict pe subiectul ăsta. (...) Eu am vorbit cu domnul Tăriceanu, am vorbit și astăzi, dumnealui a zis și am înțeles — continuă cu demersul ăsta (n.r. — sesizarea la CCR). (...) Nu sunt constituționalist. Dacă eram constituționalist, o făceam eu", a declarat Dragnea la sediul central al PSD.

El a negat că ar simți o lipsă de asumare din partea Guvernului pe legile Justiției și sesizarea la CCR în dosarul 'Belina'. Dragnea a respins și existența unei tensiuni între coaliție și Guvern:

"Nu. Chiar am vorbit cu domnul Tăriceanu astăzi, că au apărut zvonuri, 'conflict, tensiune maximă". În primul rând, ca să existe un conflict trebuie să fie cel puțin doi actori. Din partea mea sau din partea președintelui Senatului nu există niciun fel de tensiune sau conflict cu premierul sau cu cineva din Guvern. Ba dimpotrivă. (...) Și eu ar trebui să mă văd mai des cu domnul Tăriceanu, dar programul a fost foarte strâns în ultima perioadă".

 

 

Întrebat dacă s-a pus problema demisiei premierului Mihai Tudose, președintele PSD a spus: "Ca să fie așa ceva, trebuie să vedem. Noi tot construim acum și brodăm pe niște zvonuri plecate de la un sondaj și de la niște comentarii pe marginea acelui sondaj". Purtătorul de cuvânt al PSD: Nu există niciun conflict între Executiv şi PSD De asemenea, purtătorul de cuvânt al social-democraţilor a precizat, la finalul şedinţei BPN, că nu există niciun conflict între Executiv şi PSD. 

"Nu au existat în BPN de azi discuţii despre activitatea Guvernului. Nu există un conflict între Liviu Dragnea şi Mihai Tudose", a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre. Dobre a completat, susţinând că Mihai Tudose are întâlniri suficient de dese cu preşedintele PSD, dar şi cu partidul.