MENIU

Tudorel Toader, despre o posibilă remaniere: "Ei, teamă. Nu are de ce să îmi fie teamă"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că Ministerul lucrează la modificarea Codurilor Penale, astfel încât să fie puse în acord cu deciziile CCR. Acesta a mai spus că nu va exista un prag la infracţiunile de abuz în serviciu şi a adăugat că nu crede că trebuiue să răspundă criuticilor lui Liviu Dragnea. Totodată, Toader a afirmat că nu are de ce să îi fie teamă de o posibilă remaniere, în urma unei eventuale evaluări declanșate de președintele PSD, supra activității membrilor Guvernului.

"Ei, teamă. N-are de ce să-mi fie teamă. Indiferent de soluție, eu sunt rectorul Universității. Nu. Nu, nu, nu. Sigur că nu, dar cred că cel mai bine ar fi să-l întrebați pe domnul Dragnea, nu pe mine", a declarat Toader, în cadrul unei conferințe de presă, întrebat dacă îi este teamă de o posibilă remaniere după evaluarea pe care ar urma să o declanșeze președintele PSD asupra miniștrilor.

El a adăugat că, dacă va fi invitat, va veni în fața coaliției de guvernare, dar doar pentru a explica mai bine conținutul raportului privind activitatea Ministerului Public, conținutul și concluziile acestuia.

"Dacă voi fi invitat, ca membru al Guvernului, e firesc să merg. Dar, rețineți, dacă voi fi invitat. Cu nuanța că nu mă duc să mă justific, ci mă duc, dacă voi fi invitat, cu plăcere, mă duc să fac mai bine explicat conținutul acelui raport și conținutul și concluziile, pentru că vă mărturisesc că am întrebat pe cineva, iarăși, o persoană vocală și aparent avizată, dacă a citit cuvânt cu cuvânt, rând cu rând, raportul pe care l-am prezent. Și răspunsul era și a fost și el așteptat: nu l-am citit, dar — zice — știu. Mulți credem că știm, fără să citim", a spus ministrul Justiției.

Întrebat totodată dacă a fost o coincidență că vineri seară senatorul Șerban Nicolae vorbea despre un audit în cadrul marilor Parchete din țară și mai apoi el a venit cu o decizie în acest sens sau dacă a existat o discuție cu acesta, Liviu Dragnea sau Sorin Grindeanu, Toader a răspuns: "Nu, n-a existat nicio discuție și, dacă revedem, mă rog, conferința mea de presă sau emisiunea la un post de televiziune, (...) vom vedea că atunci am spus punctual: sunt două proceduri. Eu voi urma în acest moment prima procedură. Aceea de evaluare a modului în care s-au raportat. Am lăsat loc pentru a doua procedură, ceea ce am declarat la același post de televiziune și ceea ce voi face. Prin urmare, opțiunea pentru a doua procedură s-a văzut, cine a putut să o vadă, din momentul acela de la început, când am separat procedurile, competențele și obiectivele. Deci, răspunsul: categoric, nu. Categoric nici n-am vorbit cu Șerban Nicolae de foarte multă vreme". 

"Modificările Codurilor Penale se vor face în acord cu deciziile CCR. Vom continua cu punerea de acord a întregii legislaţii cu deciziile CCR", a spus Tudorel Toader.

Acesta a mai făcut precizări şi despre proiectul de lege pentru abuzul in serviciu:

"Eu voi da drumul la proiectul de lege fara prag (pentru abuzul in serviciu - n.red.) pentru ca in dispozitivul Curtii Constitutionale nu se vorbeste de prag. Proiectul de lege il voi da cu aprobarea guvernului si il voi trimite in dezbatere in dezbatere parlamentara. Va trece pe la comisiile juridice, apoi la plenul celor doua camere. Cind proiectul va ajunge unde se va intalni cu ministrul Florin Iordache, el avand si experientele de legiutor mai vechi sau mai recente, poate sa intervina in limita competentelor constitutionale asupra proiectului de lege", a spus Tudorel Toader intr-o conferinta de presa