Tudorel Toader, chemat de urgență în biroul lui Dragnea
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost chemat, joi după amiază, în biroul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
Ministrul Justiției a fost chemat de Liviu Dragnea, în biroul acestuia de la Camera Deputaților.
Întâlnirea dintre cei doi vine după ce marți, la Parlament, președinții celor două camere au purtat alte discuții cu Toader, în prezența premierului Viorica Dăncilă și a altor miniștri din Cabinet.
"Mă aşteaptă doamna premier", declara, atunci, ministrul Justiției, refuzând alte comentarii în fața presei.
Pe de altă parte, întâlnirea de astăzi are loc după ce, ieri, mai mulți oficiali europeni, dar și câteva ambasade au somat Guvernul României să nu dea OUG pe Coduri. Totodată, Bucureștiului i s-a reproșat că nu a răspuns solicitărilor oficiale de dialog în acest domeniu. Criticile apar într-un comunicat publicat de 12 state: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite şi Suedia.
"Noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității și corupției. Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an'', se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Franţei la Bucureşti.
Cele 12 state, partenere ale României în Uniunea Europeană şi în NATO, atrag atenţia că modificările pe care intenţionează să le facă autorităţile române riscă să submineze lupta anticorupţie şi independenţa sistemului judiciar. Oficialii avertizează că ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor în sistemul judiciar, dar și în guvernul României. În aceste condiţii, ei îndeamnă din nou Bucureştiul să nu ignore recomandările Comisiei de la Veneţia, ale Consiliului Europei sau ale instituţiilor UE.
"Modificările anticipate prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării. Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune", mai spun ambasadorii.
Viorica Dăncilă răspunde, însă, că ambasadorii nu sunt omologii ei şi nu îi fac agenda.