MENIU

Traian Băsescu, prima reacţie după ce Parchetul General a deschis dosar pentru alegerile din 2009

<p>Reacţii dure după revenirea lui Băsescu &icirc;n politică</p>

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, după ce Parchetul General a dechis un dosar penal in rem pentru alegerile din 2009, că cei care au fost la Gabriel Oprea trebuie să fie audiaţi. Acesta şi-a exprimat speranţa ca ancheta să releve cum lui i-au fost furate voturi în 2009. 

"Aduceţi-vă aminte că în prima zi în care s-a făcut public faptul că au fost acolo, eu am cerut o anchetă. Este clar că este un joc".

El a amintit că, deși a cerut înființarea unei anchete în prima zi când s-a făcut publică întâlnirea de la Oprea din noaptea alegerilor, "nu s-a întâmplat nimic".

"Eu am speranța să confirme ceea ce a confirmat renumărarea voturilor nule, și anume din 134.000 de voturi nule, la dispoziția CCR s-au renumărat, s-a constatat că mi se furaseră mie 3.000 de voturi. Sper ca această anchetă să reușească să afle și câte voturi s-au furat dintre cele declarate valabile în defavoarea mea", a spus Băsescu.

Referitor la o eventuală audiere a Procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, Băsescu a afirmat:

"Nu știu, acum eu ce sa spun? Procurorul general sau procurorul de caz va avea decizia. De bună seamă, cei care au fost la Oprea în casa ar trebui sa fie chemați să spună de ce erau acolo pentru că ei erau în timpul serviciului, într-un moment critic al alegerilor, perioada de numărare a voturilor și de transport a sacilor cu buletine de vot către Birourile electorale județene. Deci trebuiau sa fie la post, la serviciu în biroul lor, conectați la toate realitățile în caz ca se întâmplau incidente și nu la Oprea la cină. La cina cam târzie ce-i drept, că înțeleg că au început după ora zece", a adăugat Băsescu.

Întrebat dacă se așteaptă să fie el însuși audiat, Traian Băsescu a precizat că, fiind chemat la audieri "în fiecare săptămână", este "un exercițiu" cu care s-a obișnuit.

Eu am speranţa să se confirme renumărarea voturilor nule. Se constatase că mie mi-au fost furate 1 000 de voturi.(....) Nu ştiu, procurorul va avea decizia. Este clar că este un joc. Ei trebuiau să fie la post", a spus acesta. Întrebat dacă va merge la audieri, Băsescu a spus: "Eu ma obisnuit sa fiu chemat la audieri".

Reamintim că Parchetul General a postat pe site-ul instituţiei un comunicat de presă în care anunţă deschiderea dosarului penal pentru alegerile prezidenţiale din 2009: 

"În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic și conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege. În cauză se efectueză cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale. Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică", se arată în comunicat. 

Dan Andronic a scris recent că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Andronic a arătat că l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus să vină la locuinţa acestuia, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

“Am înţepenit. Acolo era Statul! În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne şi încă o persoană înaltă pe care nu o cunoşteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date şi cifre, dar şi George Maior primea informaţii. Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puţin două telefoane la care a răspuns: „Da, domnule Preşedinte”. După care ieşea din încăpere şi continua discuţia. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înţelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acţiunile ce se pot întreprinde. Au rămas în acea încăpere Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea…Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009”, a scris Andronic.

Conducerea Parlamentului a decis înfiinţarea unei comisii de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, urmând să fie supusă votului plenului reunit de miercuri. Comisia urmează să fie condusă de Liviu Dragnea şi are ca obiectiv determinarea posibilului grad de implicare a unor instituţii sau persoane în posibila viciere a rezultatului scrutinului, precum şi stabilirea măsurilor care ar urma să fie dispuse inclusiv în vederea sesizării organelor competente pentru verificarea eventualelor încălcări ale prevederilor legale.

Concluziile anchetei vor face obiectul unui raport final care va fi înaintat Birourilor Permanente reunite în termen de 60 de zile de la înfiinţarea comisiei. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, despre eventuala chemare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, la comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, că toţi cei chemaţi la Parlament pentru audieri trebuie să vină, dând în acest sens exemplul preşedintelui american Bill Clinton, care a fost audiat de Senatul SUA în timp de era şef al statului.

El a adăugat că Liviu Dragnea, deşi condamnat penal pentru fraude la referedumul din 2012, nu are