MENIU

Traian Băsescu la Munchen: Fac un apel la preşedintele Ucrainei să nu scoată armata în stradă

<p>TRAIAN BĂSESCU &icirc;i cere lui Ianukovici să nu scoată armata &icirc;n stradă</p>

TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României, a cerut omologului său ucrainean să nu scoată armata pe străzi împotriva manifestanţilor, notează caleaeuropeană.ro. Declaraţia a fost formulată în timpul unei dezbateri pe tema situaţiei din Ucraina, dezbatere ce a avut loc la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen.

TRAIAN BĂSESCU cere omologului său ucrainean, Viktor Ianukovici, să nu scoată armata pe străzi împotriva manifestanţilor. Declaraţia a fost făcută la Munchen, la conferinţa pentru securitate, unde Băsescu a cerut UE să ofere o perspectivă clară pentru aderare.

"Acest panel nu ar fi existat daca nu ar fi fost instabilitatea din Ucraina. Era previzibil ce se va intampla in tarile din Parteneriatul Estic. Probabil noi, europenii de la granita cu Ucraina trebuie sa intelegem acest risc. Nu a fost analizat de la inceput", a spus Băsescu, potrivit caleaeuropeană.ro.

"Ce cred ca se intampla este ca UE - principiile democratice si sansele de prosperitate de a garanta prosperitatea pentru cetateni prin apropierea de NATO si UE -, s-a intalnit cu mentalitatile si modurile de a reactiona caractersitic statelor din fosta URSS. Un exemplu – in momentul de fata, unele tari foste comuniste ca Romania sau Polonia sunt membre UE. In niciuna nu a existat opozitie la calea pro-europeana sau pro NATO. Prin Parteneriatul Estic au intrat state care au iesit din comunism dar sunt si partide care vor integrare in proiectul Euroasiatic al Moscovei. Unii politicieni cred ca elemente din fosta URSS pot fi controlate de Moscova. Guvernul si Opozitia care au orientari pro-europene sau Euro-asiatice fac situatia mai complicata", a continuat preşedintele.

Băsescu a cerut UE să ofere o perspectivă clară de aderare Ucrainei.

"E nevoie de o abordare mai consistenta. Nu poti doar sa le inviti la Asociere dar sa le spui ca nu e o garantie ca vor intra in UE. Cred ca UE trebuie sa fie mai puternica in crearea perspectivei de intrare in UE", a spus şeful statului.

"Un alt lucru este ca din toate cele sase state ale Parteneriatului Estic, patru au conflicte inghetate. Trebuie sa gasim o solutie ca toate aceste state sa rezolve pentru totdeauna aceste conflicte inghetate. Aceste state nu au perspectiva apaartenentei la UE daca nu isi rezolva conflictele", a precizat Băsescu.

Preşedintele a cerut omologului său ucrainean să nu cheme armata împotriva manifestanţilor.

"Dezastrul in domeniul securitatii ar fi ca in Ucraina sa intervina Armata pentru a calma situatia. Fac un apel la Presedintele Ucrainei sa nu trimita armata pe strazi", a spus Băsescu.

SUA şi Rusia, poziţii opuse în privinţa Ucrainei

Rusia şi SUA s-au contrat, la Munchen, pe tema situaţiei din Ucraina. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a denunţat sâmbătă criticile oficialilor din UE şi Statele Unite la adresa regimului din Ucraina, cerându-le să condamne violenţele protestatarilor ucraineni, relatează AFP, citată de Mediafax.

"În privinţa încurajărilor pentru manifestaţii din ce în ce mai violente, acestea au legătură cu promovarea democraţiei?", a întrebat Lavrov la Conferinţa pentru securitate de la Munchen.

"De ce nu sunt condamnate acţiunile de ocupare a clădirilor guvernamentale, de atacare a forţelor de ordine, de utilizare a sloganurilor rasiste şi neonaziste? De ce liderii politici europeni încurajează acţiuni de încălcare flagrantă a legii?", a continuat Lavrov.

Cu ocazia conferinţei de la Munchen, secretarul de Stat american, John Kerry, a exprimat susţinere pentru opoziţia ucraineană, afirmând că Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt alături de poporul ucrainean "în lupta pentru apropierea" de Europa.

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-a intensificat de aproximativ două săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost ulterior abrogate.