MENIU

BĂSESCU răspunde acuzaţiilor CSM: Domnul magistrat MINTE! Am semnat REVOCAREA lui KELEMEN

BĂSESCU răspunde acuzaţiilor CSM: Domnul magistrat MINTE! Am semnat REVOCAREA lui KELEMEN

Preşedintele Traian Băsescu a lansat, astăzi, un atac extrem de dur la adresa magistratului CSM care l-a acuzat că a făcut publice date confidenţiale din dosarul Microsoft. "Domnul magistrat minte!", a spus şeful statului, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni. Totodată, Băsescu a cerut Guvernului să nu cedeze în faţa presiunilor companiei LUKOIL şi să aibă în vedere o eventuală preluare a rafinăriei de la Ploieşti.

Urmăriţi LIVE TEXT principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

Se pare că sunt magistraţi care ţin neapărat să facă politică şi au ajuns s-o facă mai prost ca noi, politicienii. Azi am înţeles că un domn magistrat a considerat că am afectat justiţia pentru că aş fi dat date din dosar. Domnul magistrat minte! Îmi menţin integral declaraţia făcută când am anunţat cererea de începere a anchetei penale pentru cei 5 foşti miniştri.

Ce l-o fi deranjat pe magistrat? Faptul că am apreciat, iar asta rezultă din comunicatul DNA, că sunt foşti miniştri care au luat bani şi foloase necuvenite - Andronescu, Sandu, Tănăsescu - şi sunt alţi foşti miniştri care sunt acuzaţi de abuz în serviciu, nimeni nesuspectându-i, cel puţin la ora comunicatului, că ar fi încasat bani.

Când am spus că sunt miniştri care nu sunt suspectaţi că au luat bani mă refeream la Funeriu şi Vreme.

Mai afirmam 'din punctul meu de vedere, ca urmare a faptului că am cerut începerea urmăririi penale, ancheta poate să continue şi cred că orice întârziere a Parlamentului e dăunătoare pentru credibilitatea sa'. Cu ce l-am deranjat pe domnul magistrat?

Şi adaug... 'Vă mai pot da un element care nu înseamnă divulgarea conţinutului dosarelor, deşi am văzut că declaraţii din dosar au apărut în spaţiul public.' După cum ştiţi, cineva a binevoit să distribuie în spaţiul public declaraţia lui Florică, cel de la Fujitsu, şi alte declaraţii. 'Vă pot spune că, în ceea ce priveşte recuperarea sumelor, parte din conturi sunt blocate în străinătate şi parte din oamenii care erau suspecţi a fi primit bani nu i-au primit încă.' Nicăieri nu veţi găsi în dosar o asemenea afirmaţie. Iar domnul magistrat trebuie să ştie că preşedintele nu are doar o sursă de informaţie. La mine se înnoadă multe alte informaţii. Am avut această informaţie din cu totul altă sursă. (..) Cam acesta a fost conţinutul declaraţiei mele.

L-am sunat pe preşedintele CSM, l-am informat asupra punctului meu de vedere. Dacă este vreun magistrat în CSM care vrea să facă politică, intră, frate, cinstit în politică şi te laşi de calitatea de magistrat! Astfel de atitudini mincinoase în faţa CSM-ului nu fac decât să discrediteze instituţia.

Nu puteam să trec peste acest incident pe care-l consider de nedorit şi, în acelaşi timp, e nu neapărat un avertisment, o rugăminte: dacă sunt judecători membri în CSM care vor să facă politică, să intre în politică. Eu afirmaţiile de acest gen nu le fac divulgând secrete din dosare penale. Dar nu mă poate opri magistratul să utilizez informaţie şi din alte surse. Îi dau o informaţie pentru care îl rog să se ducă la CSM fuga-fuga: în analiza noastră, în cazul EADS sunt 9 firme şi persoane individuale care se regăsesc şi în Microsoft. Şi nu dintre persoanele cărora li se ridică statui în dosarul Microsoft. Iar această informaţie, îl informez pe domnul magistrat că nu este în niciun dosar penal.

Azi s-a făcut un abuz împotriva preşedintelui României. Nu este primul pe care-l face acelaşi magistrat. Dacă se mai repetă, voi reacţiona, pentru că nu am nicio plăcere să văd mari dezbateri pe TV în care politruci îl pun pe preşedintele României pe picior de egalitate cu Victor Ponta, în exercitarea de presiuni asupra justiţiei.

Referitor la Art. 276 Cod Penal. Din păcate, Parlamentul şi-a menţinut poziţia, Guvernul a încuviinţat abrogarea articolului. Atac legea la Curtea Constituţională. Motivul fundamental e legat de independenţa justiţiei. Avem cazuri pe care le trăim cu ochii noştri, campaniile furibunde duse de trustul INTACT împotriva procurorilor, declaraţiile ticăloase ale unora din dubă... Menţinerea acestui articol pentru independenţa justiţiei este necesară.

Aştept de 3 luni un înlocuitor pentru ministrul Culturii. Constat că Guvernul nu face nici măcar gestul minimal de a desemna un ministru interimar la Cultură dintre membrii Guvernului. Am semnat decretul de revocare a lui Kelemen Hunor. Niciodată nu am avut atâta răbdare cu un guvern ca în cazul Hunor. Se pare că s-a întrecut măsura!

În momentul de faţă, nu există un ministru al Culturii. Şi cred că era necesar să existe pentru că decât să ataci justiţia pentru hotărârile ei, mai bine rezolvai problema "Cuminţeniei pământului". Faţă de cele 2,4 mld. RON date la administraţiile locale bani de campanie, ce însemnau 20 mil. de dolari cu care să se negocieze cu proprietarii preluarea de către statul român a statuii? Aici Guvernul greşeşte contestând inutil şi fără acte prin care se poate proba că statul român ar fi plătit vreodată statuia.

Apropo de contracte de asfaltare, un sfat: dragi primari, primiţi bani cu nemiluita, plătiţi datorii şi nu vă apucaţi să faceţi nefăcute cu ei pentru că vedeţi ce vine! E bine să nu vă bucuraţi că aţi primit banii pe care nu-i puteţi cheltui în mod legal.

Referitor la legea specială legată de pensionarea personalului aeronautic. Aşa cum arată Guvernul, care e împotriva adoptării acestei legi, legea creează o mare discriminare între transportatori. (...) Retrimit legea înapoi la Parlament, dând două variante: 1. Guvernul să anunţe sursele de finanţare a legii; 2. să elimine caracterul discriminator, sau să fie lăsată legea aşa.

Problema LUKOIL: Nu discut abordări dâmboviţene, ci doar ameninţarea, presiunea făcută de un lider al companiei împotriva procurorilor şi a Guvernului României. E inadmisibilă! Dacă mâine LUKOIL va stabili să nu reia producţia, cer Guvernului să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti. În momentul acesta, Guvernul ar trebui să fie pregătit să plătească preţul cu care a vândut-o, să fie pregătit tehnic să o preia în operare.

Dacă, bazat pe presiune, care îmi pare o abordare de tip putinian - aşa ceva face Putin în ţară, nu într-o ţară a UE - comportamentul nostru trebuie să fie pe înţelesul ruşilor şi va trebui să ne comportăm la fel. LUKOIL trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piaţa românească, dacă aceasta este abordarea. Trebuie să hotărască: respectă legile statului român, sau, dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo! Nu poate face acest tip de presiune pe justiţia din România. LUKOIL merge de 5 ani în pierdere.

Justiţia noastră, în primul rând, e în faţa unui şantaj, a unei presiuni. Doamne fereşte să se cedeze la ea! Îndrăzneala celor care au dat mesajul 'ne gândim până vineri'... Ia plecaţi, băieţi! Dacă nu respectaţi legile statului, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria!