MENIU

TRAIAN BĂSESCU: 99,99% ROMÂNIA nu va fi atacată de RUSIA. Totuși...

TRAIAN BĂSESCU: 99,99% ROMÂNIA nu va fi atacată de RUSIA. Totuși...

Într-o lungă conferință de presă, șeful statului a reluat concluziile summit-ului NATO din Țara Galilor, a vorbit despre amenințările la adresa României și i-a dat un răspuns președintelui Ucrainei.

"România este în urma deciziilor summit-ului NATO din Țara Galilor o țară ce va fi apărată în orice scenariu de război. NATO nu are un buget la Bruxelles pe care îl distribuie țărilor, ci statele care vor trebui să contribuie prin protejarea prin forțe navale, aeriene, terestre, vor scoate bani din buzunar pentru securitatea României.

Am subliniat lanțul de conflicte înghețate din jurul Mării Negre. Toate conflictele sunt controlate de Federația Rusă și pot fi activate, încălzite pe rând sau toate odată. În urma anexării Crimeei, flota de la Sevastopol a Rusiei se află doar la 160 de mile marine de frontiera României. Acolo se află crucișătorul Moscova, fregate, distrugătoare, care în 6 ore pot fi pe coasta românească a Mării Negre. Ucraina. Evenimentele din Ucraina care au fost pentru noi un argument formidabil care demonstrează că Rusia poate acționa irațional. Și atunci de ce să excluzi posibilitatea ca și asupra țării tale (României, n.red.) s-ar putea produce asta. În proporție de 99,9% o agresiune asupra României din partea Rusiei nu se poate produce. Dar rămâne un 0.01%.

Nova Russia. Acest concept este o nouă amenințare la adresa securității naționale a României. Planul lui Vladimir Putin este să ajungă la Dunăre. Ieri, unul din liderii teroriștilor din Estul Ucrainei a anunțat că obiectivul lor este să ajungă la frontiera României, adică pe brațul Chilia.

Am văzut că toată presa a reținut un singur lucru care i s-a părut extraordinar: un comandament în România. Nu el este însă garanția securității noastre. El va conduce aplicațiile, exercițiile și doar în caz de război va conduce intervențiile militare, coordonat cu comandamentul central care va fi în Italia. Nu comandamentul este cheia.

Am înțeles în ce situație este Poroșenko. Este în situația în care a crezut că poate lichida situația separatiștilor cu armata ucraineană. Nu a reușit. Probabil a încercat să dea o explicație. Îl contrazic fără drept de apel. A făcut o incursiune pe flancul estic acolo unde NATO își pune 28 de state să apere acest spațiu. Acest scenariu nu este valabil. Este în acel 0.01%

 

 

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu declaraţii Traian Băsescu