TRAIAN BĂSESCU: Am promulgat LEGEA REDUCERII CAS cu 5%. TAXELE vor creşte. NU există soluţie!
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a promulgat legea reducerii CAS cu 5%, însă a atras atenţia că măsura va genera, cel mai probabil, creşteri de taxe. Totodată, şeful statului a lansat atac după atac la adresa Guvernului Ponta, pe care l-a catalogat ca fiind "tâmp", taxându-i, în mod special, pe ministrul Finanţelor, pe cel al Fondurilor Europene, cât şi pe premierul Victor Ponta.
Traian Băsescu a făcut, joi, o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni. Urmăriţi principalele declaraţii ale şefului statului:
Despre reducerea CAS: Este un subiect care, după ce va deveni realitate, va avea un impact foarte mare pe viaţa românilor, în mod deosebit în 2015.
Am promulgat legea reducerii CAS-ului cu 5%. Nu pot, însă, să o promulg fără explicaţii. Am semnat decretul de promulgare, iar acum am obligaţia să dau unele explicaţii şi fac unele evaluări. După cum ştiţi, am întors legea la Parlament considerând că, deşi este bună, nu este sustenabilă în condiţiile actuale şi în cele ale anului 2015, în mod deosebit. Rezultatul retrimiterii la Parlament a fost un vot aproape unanim cu doar declaraţii ale PMP că nu e sustenabilă, în rest, PSD, UNPR, PC şi ACL au votat şi a doua oară această lege. Legea este extrem de simplă şi nu pune nicio problemă de neconstituţionalitate.
Am promulgat-o, asta înseamnă că probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme să acopere deficitul creat la fondul de pensii, deci va putea să plătească pensiile, dar, pentru anul 2015, deficitul fondului de pensii va creşte de la 12,5 mld. de lei noi la 17,5 mld. lei noi. Ceea ce înseamnă un efort suplimentar al bugetului de stat de 5 mld. de lei.
În afară de acest deficit pe care-l creează legea, România mai are câteva obligaţii: una care decurge din Tratatul Fiscal, prin care, pentru anul viitor, trebuie să facem o reducere a deficitului bugetar de 0,8-0,9% din PIB. Asta înseamnă alte 5 mld.
De asemenea, pentru anul viitor trebuie să avem o creştere de cel puţin 0,3% din PIB, la cheltuielile de apărare. Ceea ce înseamnă alte 2,5 mld.
O altă cheltuială extrem de predictibilă este cea legată de nevoia de a asigura componenta autohtonă atât la credite externe, cât mai ales la finanţările nerambursabile de la UE pe programele de coeziune. Aici se mai întâmplă două lucruri, primul e suprapunerea a două programe: programul 2007-2013, prelungit până în 2015, şi programul 2014-2020, ceea ce înseamnă că vor trebui cofinanţate simultan două programe. Un alt element care apare, în cazul în care acordul cu FMI va continua, el se va termina în mai 2015. Asta înseamnă că mai pierdem 10% din cofinanţare, că trebuie să creştem cu 10% cofinanţarea la toate proiectele.
Evaluarea mea, în acest moment, este că la cofinanţare trebuie să avem o creştere de minim încă 2,5 mld. de lei. Dacă le luăm pe toate la un loc, înseamnă 15 mld. lei noi. Din experienţă afirm că acest lucru nu e posibil. 15 mld. lei înseamnă 3,2 mld. euro în plus la bugetul de stat, ceea ce mi se pare greu de atins.
De aceea presupun că, până la finalul anului, Guvernul are câteva soluţii. Una, foarte probabilă, este anularea reducerii CAS imediat după prezidenţiale. A doua, creşterea taxelor. Nu există soluţie! Nu există alternativă la una din aceste două măsuri.
Mai sunt soluţii: sigur, ele contravin flagrant cu minciunile guvernamentale, dar îmi fac datoria să le spun. Prima minciună care arată incompetenţă profundă este cea legată de faptul că "nu este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă". Citez din ministrul Finanţelor, susţinut de premierul Victor Viorel Ponta.
Vreau să le spun că, mai ales în situaţii dificile, când economia nu este într-o creştere naturală, generată de o piaţă foarte favorabilă, singura soluţie e intervenţia statului pentru creare de locuri de muncă. (...) Intervenţia guvernamentală e obligatorie, iar susţinerea faptului că "nu-i treaba Guvernului" arată că Guvernul nu înţelege ce are de făcut, şi atunci găsim şi explicaţiile! Iar faptul că această afirmaţie vine pe fondul realităţii că, pe primele 7 luni, investiţiile străine directe au scăzut cu 13,8% arată că avem un guvern profund incompetent, fie că vorbim de premier, fie că vorbim de ministrul de Finanţe.
Incompetenţa este cu atât mai gravă, să faci o asemenea afirmaţie când resursele le ai pe masă...
Poate află şi doamna ministru că Guvernul are această pârghie, să utilizeze banii europeni pentru a crea locuri de muncă.
Ca să nu vorbim de nepreţuita doamnă Plumb, care a dat un răspuns absolut neprofesionist la afirmaţiile pe care le-am făcut în weekendul trecut... O să vi-l citez şi pe acest dandy de la Fonduri Europene, ca să vedeţi ce înţelege el, că şi el a ţinut să aibă o reacţie.
Mă uitam la Resurse umane, avem o alocare de 3,47 mld. euro, s-au cheltuit 999 de milioane, deci 1 mld. Au rămas necheltuite 2,4 mld. de euro la Resurse umare, care înseamnă recalificare, o şansă în plus pentru cei care-şi caută un loc de muncă, IMM-uri, ş.a.m.d.
Ca să aveţi o idee de ansamblu, din fondurile de coeziune - aceasta este raportarea UE de la 8 septembrie, nu poveştile pe care le spun discotecarul ăsta, doamna Plumb, sau premierul. Am cheltuit 37,5% din fondurile europene alocate. Totalul fondurilor de coeziune înseamnă 19 mld. euro. 37,5% înseamnă 7,1 mld. euro cheltuiţi, 12 mld. euro necheltuiţi, pe care ar trebui să-i cheltuim până la 31.12.2015, altfel îi pierdem.
Poate doamna Petrescu, poate îi pică ochii pe un asemenea tabel cu situaţia absorbţiei şi îşi dă seama că a crea locuri de muncă este o treabă a Guvernului, sigur, împreună cu administraţiile locale. Este incredibil, n-am crezut că în România lui 2014 o să aud un ministru care spune "nu e treaba Guvernului", în condiţiile în care Guvernul trebuie să deruleze fondurile de coeziune!
La afirmaţiile legate de locuri de muncă pentru tineret, a fost o reacţie imediată a băiatului din discotecă, ministrul pentru Fondurile europene. Ne informa despre faptul că Programul operaţional ajutorarea persoanelor dezavantajate 2014-2020 tocmai a fost trimis la Bruxelles, pentru aprobare. Nimeni nu te pune să vorbeşti când nu ştii!
Tot programul vorbeşte cum vom cheltui 442 mil. euro pentru a asigura celor dezavantajaţi alimente, ulei, ghiozdane... Nu locuri de muncă. (...) Domnule, să ne luăm pomenile! Nu ne interesează pe noi modernizarea căilor ferate, fondurile pentru a replanta păduri. Pe noi ne interesează ghiozdane, să putem da ulei, făină, zahăr, la tot poporul dacă s-ar putea... Pentru că, dacă ar putea sărăci toţi, să devină dependenţi de Guvern, Guvernul ăsta ar fi foarte fericit...
Cred că am asistat, nu vreau să folosesc un cuvânt dur, să spun că a fost vorba de o abordare tâmpă. (...) Mi se pare că sunt oameni care trăiesc în altă lume şi pe noi ne cred într-o lume a celor care nu gândesc.
Preocuparea acestui Guvern pentru a crea locuri de muncă este zero. Eu vă spun că România nu va ieşi din dificultate până când nu se va face prioritate zero din crearea de locuri de muncă.
De azi, cei care au solicitat un CAS mai mic, îl au. Dar trebuie să ştii întotdeauna exact ce-ţi doreşti. Politicienii care au făcut-o demagogic, mincinos, fără să se intereseze, aş vrea să-i văd la anul, în 2015-2016. Eu, mai mult decât am făcut din punct de vedere instituţional, nu aveam ce să fac.