MENIU

Laszlo Tokes, mesaj pentru Iohannis: "Sunt pedepsit exact pentru ce am fost persecutat în comunism"

Laszlo Tokes a reacţionat după ce președintele Klaus Iohannis a decis să-i retragă distincția Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, primită în 2009 din partea fostului șef al statului, Traian Băsescu. Tokes i-a transmis lui Iohannis o scrisoare deschisă, în care îi reproşează că îl "pedepseşte" pentru libertatea de exprimare şi se întreabă dacă a luat "această decizie din proprie convingere" sau s-a "lăsat ghidat și supus presiunilor din partea lui Corina Crețu, Victor Ponta și alți socialiști".  

"Deși încă nu am primit nici un anunț oficial din partea Administrației Prezidențiale, ieri după masă (joi, 3 martie, n. red) am aflat din presă cu tristeţe și dezamăgire că ați decis retragerea ordinului 'Steaua României', distincție ce mi-a fost acordată de către președintele Traian Băsescu. Mulţi am fost şi mulţi suntem care am crezut că după Revoluţia de la Timişoara libertăţile fundamentale şi drepturile omului vor fi pe deplin respectate în România. Şi iată, acum sunt pedepsit exact pentru ce am fost persecutat înainte de decembrie ’89 – pentru libertatea de exprimare", i-a transmis Laszlo Tokes preşedintelui Klaus Iohannis.

"În 2009 am acceptat distincția oferită de președintele de atunci, pentru că știam că prin acesta nu eu, ci timișorenii au primit recunoștință 'în semn de înaltă apreciere a curajului și demnității de care au dat dovadă', declanșând revolta istorică împotriva dictaturii comuniste. Iar acum retrageți această distincție, cu motivul că toți cei care au vreo decorație trebuie să respecte Constituția României. În primul rând, critica unor articole ale constituției într-un stat de drept nu înseamnă nerespectarea ei, ci este pur și simplu uzul unui drept fundamental din constituție, și anume, a libertății de exprimare. Dar se ivește de la sine întrebarea: toți cei care au fost condamnați pentru corupție și au vreo distincție din partea statului român au fost supuși aceluiași procedeu? Veți analiza sau nu faptele sau declarațiile lor, dacă sunt conforme cu Constituția României?", a adăugat el.

În continuarea scrisorii, Tokes îi reproşează preşedintelui Iohannis că gestul său este "inspirat din demersul pornit de Victor Ponta" şi este "un imens autogol politic și diplomatic".

"Domnule Președinte, ca fost lider al Forumului Democratic German din România, trebuie să știți foarte bine că granițele culturale ale națiunilor și granițele politice ale țărilor europene de obicei nu coincid. Am susținut și susțin și acum, că asemenea poziției Austriei față de comunitatea de limba germană din Italia și asemenea României, care în mod just își ridică vocea pentru apărarea drepturilor comunităților românilor din Moldova, din Ucraina sau din Serbia, și Ungaria are dreptul — ba chiar obligația constituțională — să protejeze comunitățile maghiare de dincolo de granițele ei.

Practica politică dusă de Austria, Croația, Suedia, Danemarca, Germania și România trebuie să fie valabilă și justă chiar și în cazul Ungariei. Acest lucru l-am susținut în repetate rânduri, și îl susțin și acum. Gestul dumneavoastră inspirat din demersul pornit de domnul Victor Ponta este nu numai contrar spiritului Timișoarei, ci și un imens autogol politic și diplomatic. Care va fi legitimitatea morală a demersurilor politicii externe românești vizavi de românii din Moldova, Ucraina, Serbia sau chiar Ungaria? Sau doriți și Dumneavoastră continuarea practicii de standard dublu: ce este bine și permis pentru români, este interzis pentru maghiari?", a scris Tokes.

"Stimate domnule Președinte, nu știu dacă ați luat această decizie din proprie convingere, sau v-ați lăsat ghidat și supus presiunilor din partea lui Corina Crețu, Victor Ponta și alți socialiști, dar nici nu este important. Cu sau fără Dumneavoastră, cu sau fără distincție, eu rămân fidel idealurilor revoluției din Timișoara. În această regiune, românii și maghiarii trebuie să-și respecte reciproc libertatea celuilalt, și dacă e cazul, trebuie să luptăm unindu-ne forțele pentru libertatea și drepturile noastre. Așa cum am făcut în decembrie 1989 la Timișoara. Uniți în libertate: români, germani, maghiari", a încheiat el.

Președintele Klaus Iohannis, a semnat vineri, 4 martie, decretul privind retragerea decorației Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler lui Laszlo Tokes. Şeful statului a precizat anterior că a luat această hotărâre la propunerea Consiliului de Onoare a Ordinului "Steaua României".

"În urma unor declarații făcute de domnul Tokes, Consiliul de Onoare al Ordinului 'Steaua României' s-a sesizat și a propus retragerea acestei distincții. Domnul Tokes s-a adresat instanțelor, a contestat această decizie a Consiliului de Onoare și instanțele au admis că acest Consiliu a avut dreptul să facă această propunere. În consecință, chestiunea a ajuns pe masa mea și trebuie să iau o decizie", a declarat Klaus Iohannis, joi.

"După părerea mea, trebuie să ținem cont de câteva lucruri când analizăm această speță: cel care acordă o distincție vrea să îl răsplătească pe cel distins, vrea să îi recunoască un merit; cel care primește și care acceptă această distincție trebuie să recunoască, evident, România și Constituția României. Trebuie să aprecieze valorile care stau la baza Constituției României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul 'Steaua României' domnului Laszlo Tokes", a adăugat el.

Decoraţia i-a fost fost atribuită lui Laszlo Tokes în 2009, de fostul preşedinte Traian Băsescu, însă, în urma unor declaraţii, Consiliul de Onoare al ordinului Steaua României a propus retragerea titlului.